MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rozen uit Kenia groener dan Nederlandse bloemen.

728 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Rozen uit Kenia groener dan Nederlandse bloemen.


Wie oog heeft voor het leefmilieu houdt zich best aan de stelregel dat je producten van zo dicht mogelijk bij huis consumeert. Liever een appel uit een Limburgse boomgaard dan een ananas die de halve wereld heeft afgereisd. Toch gaat die redenering volgens de Britse krant The Times niet altijd op. Dat zou met name het geval zijn voor bloemen.

rozenkenia.jpg

De universiteit van het Britse Cranfield berekende dat een boeket rozen invoeren uit Kenia ruim vijf keer minder CO2-uitstoot oplevert dan wanneer datzelfde boeket uit Nederland komt. Het transport op zich is natuurlijk belastender: vanuit Kenia kost het 5.524 kilo CO2, vanuit Nederland slechts 48 kilo.

Maar de Nederlandse kwekerijen hebben kunstmatige verlichting en verwarming nodig. Daarom is de CO2-uitstoot bij de productie totaal omgekeerd. Terwijl een Keniaans boeket neerkomt op slechts 360 kilo CO2, is dat voor een Nederlandse ruiker maar liefst 34.000 kilo. De onderzoekers vermoeden dat gelijkaardige besluiten kunnen getrokken worden bij een vergelijking tussen tuinbouwteelten die in onze contreien in serres geteeld worden.

Het onderzoek in Groot-Britannië werd uitgevoerd in opdracht van groothandelaar World Flowers en supermarktketen Sainsbury's. "De studie toont aan dat we niet zomaar de retoriek mogen volgen dat buitenlandse producten een aanslag betekenen op het milieu", aldus een woordvoerder van Sainsbury's.(KS)

Bron : VILT

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen