MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Rucola - Teeltinfo

12298 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Rucola - notensla, raketsla

Eruca sativa.

rucola500.jpg

In het kort

 

  • Zaaien: in een koude bak of serre kan je reeds vanaf januari zaaien. Zaai op rijtjes die 15 cm uit elkaar liggen.  Zaaidiepte: 0,5 - 1 cm In principe kan je jaarrond zaaien maar tijdens de warme zomermaanden kan rucola snel doorschieten.  
  • Planten: plantgoed van rucola kan je al vanaf februari/maart  uitplanten in volle grond. De plantjes verdragen frisse temperaturen maar als je ze vroeg in volle grond uitplant, kan je best bescherming (vliesdoek of noppenfolie) bij de hand houden om ze te beschermen tijdens periodes met vrieskou. In een koude bak kun je uitplanten vanaf februari. Rucola laat zich ook makkelijk telen in potten of bloembakken.


Info

Rucola is een heel makkelijke teelt. Het blad heeft een notensmaak die kan variëren van mild tot sterk. Rucola is verwant aan radijs. Hoewel het bij de slasoorten rekenen, is het een koolsoort. Rekening houden met vruchtwisseling. Het is een snijsla waarvan je best de jonge blaadjes oogst omdat die de beste smaak geven. Oudere bladeren zijn scherper en taaier van smaak. Rucola niet meekoken. Er is eenjarige en meerjarige, wilde rucola. De laatste heeft een fijner, dieper ingesneden blad.

Ook de bloemen zijn eetbaar.

Zaaien: vanaf februari tot oktober. In volle grond direct ter plaatse. Breedwerpig of op lijnen met 15 à 20 cm afstand. Zaai met tussenperiodes kleine hoeveelheden. Voor gebruik als snijsla kan je dicht zaaien, anders uitdunnen op 20cm. In de zomer gezaaide rucola kan snel doorschieten daarom kan je rucola best in het voorjaar en het najaar zaaien.

Oogsten: kan na 6-8 weken. Na elke pluk groeien de malse bladeren opnieuw. Meestal laat rucola zich 1 -2 maal terugknippen.

Standplaats: rucola verlangt een vruchtbare grond en veel water. Dit laatste vooral om doorschieten te voorkomen bij warmer weer. Bij droog weer regelmatig begieten om de bladeren mals en smakelijk te houden. De meerjarige rucola zaait zich makkelijk uit. 
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen