MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Saint-Fontaine

856 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Saint-Fontaine Van een andere tijd…


In het uiterste van de provincie Luik en op de grens met de provincie Namen ligt Saint-Fontaine, een bekoorlijk dorpje waar het lijkt of de tijd is blijven stilstaan.

clip_image001(95).jpg

Dit vergeten gehucht, omringd door bossen is één van de fraaiste vertegenwoordigers van de uitgestrekte Condroz. Saint-Fontaine (of Centfontaine) is ook een bijzonder vredig dorpje gebaad door vijvers en riviertjes. Niets komt de rust hier verstoren: de grote weg ligt bovenop de heuvelkam en de enige weg naar Saint-Fontaine leidt nergens anders naartoe. Behalve een klein weggetje dat de doorwaadbare plaats van het stroompje Saint-Lambert in het centrum van het dorp passeert en vervolgens naar de Naamse Condroz loopt.

De opstelling van het gehucht volgt trouw de regels van de geografie in de Condroz. De met zandsteen bedekte heuvelkammen zijn begroeid met  bossen. De goed gedraineerde hellingen zijn daarentegen bestemd voor de akkerbouw en in de vochtige kalksteendepressies liggen de weilanden en de woningen.

Het klassieke in 1820 gebouwde kasteel, met in zijn park de kapel van Notre-Dame (een Romaans bouwwerk uit de 12de eeuw) torent trots boven de enkele kalkstenen huizen uit. In de loop van de 17de eeuw werd het kasteel verbouwd waarbij kalk- en zandstenen gebruikt werden: de bouwkundige homogeniteit werd gerespecteerd. Sainte Fontaine is niet aan een bepaalde heilige verwant, maar de naam komt van een vervorming van de Waalse term ‘cint’ wat een zeer groot aantal fonteinen en bronnen betekent. Dit verloren dorpje leeft nog net zoals vroeger op het ritme van de aarde.

Hoe bereikt u Saint-Fontaine ? Op de N97, na Pont-de-Bonne (Modave) het dorp Pailhe doorrijden. Na de klim de grote weg verlaten en rechtsaf naar Saint-Fontaine, via een mooie beukenlaan.

Vlakbij te zien ? Het oord van Vervoz (Clavier) en het kasteel van de Graven van Marchin in Modave

Info- 085 21 29 15

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen