MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Saintpaulia ionantha 'Bells' - Kaaps viooltje

2196 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een nieuw ontwikkelde Saintpaulia, met kleine klokvormige bloemen. Saintpaulia is en blijft een populair kamerplantje omdat het gemakkelijk en eenvoudig is en weinig aandacht vraagt. Toch heeft Saintpaulia een wat 'oubollig' imago, en daar wil men met deze nieuwe soort verandering in brengen en vooral ook een jonger publiek aanspreken.

Saintpaulia ionantha Bells B

 

Familie: Gesneriaceae

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht Niet te warm. Een kamertemperatuur rond 20°C is voldoende. Ze hebben behoefte aan een vochtige atmosfeer. Daarom kan je de plantjes best in een bakje met vochtig kiezelgrind of hydrokorrels zetten. Zorg er weliswaar voor dat de wortels niet constant in het vocht staan. Dat kan wortelrot veroorzaken. De wintertemperatuur niet onder 16°C laten zakken.

Water: Regelmatig water geven tijdens de groeiperiode. Zorg ervoor dat de wortels nooit constant nat blijven. Laat de potgrond tussen twee gietbeurten in licht opdrogen. Natte voeten vermijden. In de winter matig water geven. Gebruik zacht water. Geef tijdens de bloei regelmatig plantenvoeding. Zorg ervoor dat de voeding rijk is aan kalium en niet teveel stikstof bevat. tikstof zal de bladgroei stimuleren maar niet de bloei.

Algemeen: Saintpaulia is een rozetvormende vaste plant. Er bestaan zo'n 20 soorten maar enkel Saintpaulia ionantha heeft zich kunnen waarmaken als kamerplant. Het plantje groeit heel goed bij kunstlicht en daardoor kan men bijna jaarrond bloeiende planten aanbieden. De bladeren zijn nogal 'vlezig' en behaard. Oorspronkelijk groeit de plant in het wild in Tanzania. De Nederlandse naam is misleidend want Saintpaulia is geen familielid van de viooltjes maar behoort tot dezelfde familie als Sinningia, Columnea, Achimenes.

Tip: Niet benevelen. Vocht op de bladeren veroorzaakt bruine vlekken. Dompelen of de plant op een onderschotel zetten. Verwijder oude en lelijke bladeren.

Vermeerderen kan door het nemen van bladstekken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen