MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Saintpaulia - Kaaps viooltje

16993 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Saintpaulia ionantha

Kaaps viooltje

Naam: Saintpaulia ionantha - Kaaps viooltje

Familie: Gesneriaceae

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht Niet te warm. Een kamertemperatuur rond 20°C is voldoende. Ze hebben behoefte aan een vochtige atmosfeer. Daarom kan je de plantjes best in een bakje met vochtig kiezelgrind of hydrokorrels zetten. Zorg er weliswaar voor dat de wortels niet constant in het vocht staan. Dat kan wortelrot veroorzaken. De wintertemperatuur niet onder 16°C laten zakken.

Water: Regelmatig water geven tijdens de groeiperiode. Zorg ervoor dat de wortels nooit constant nat blijven. Laat de potgrond tussen twee gietbeurten in licht opdrogen. In de winter matig water geven. Gebruik zacht water. Geef tijdens de bloei regelmatig plantenvoeding. Zorg ervoor dat de voeding rijk is aan kalium en niet teveel stikstof bevat. Stikstof zal de bladgroei stimuleren maar niet de bloei.

Algemeen: Saintpaulia is een rozetvormende vaste plant. Er bestaan zo'n 20 soorten maar enkel Saintpaulia ionantha heeft zich kunnen waarmaken als kamerplant. De planten die worden aangeboden zijn het resultaat van kruisingen (vooral met S.confusa). Er is een zeer uitgebreide keuze in bloemkleuren en -vormen; enkel, dubbel, stervormig, er zijn zelf gefranjerde soorten. De diverse cultivars kregen zelfs niet allemaal een naam maar worden aangeboden onder de naam Saintpaulia ionantha. Het plantje groeit heel goed bij kunstlicht en daardoor kan men bijna jaarrond bloeiende planten aanbieden. De bladeren zijn nogal 'vlezig' en behaard. Oorspronkelijk groeit de plant in het wild in Tanzania. De Nederlandse naam is misleidend want Saintpaulia is geen familielid van de viooltjes maar behoort tot dezelfde familie als Sinningia, Columnea, Achimenes.

Tip:

Niet benevelen. Vocht op de bladeren veroorzaakt bruine vlekken. Dompelen of de plant op een onderschotel zetten. Verwijder oude en lelijke bladeren.

Vermeerderen kan door het nemen van bladstekken.

Bijsluiter voor kamerplanten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen