MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Salie

857 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Salie

Met al zijn heilzame eigenschappen lijkt salie wel op een complete medicijnkast. In vervlogen tijden werd zelf beweerd dat de mensen met salie geen reden meer hadden om te sterven. Vandaag weten we dat salie geen garantie is voor de eeuwige jeugd. Maar verstandig gebruikt, kan het onze gezondheid wel een aardig handje toesteken.

Namen noemen

Men schat het aantal verschillende soorten salie, die allemaal behoren tot de groep van de lipbloemigen (Labiatae), op een stuk of 500. Ons interessert evenwel alleen de echte salie of Salvia officinalis. Deze soort kan je perfect in je eigen tuin kweken en komt zowel van pas in de keuken als in de kruidenapotheek. De salie inderdaad een helende plant is, blijkt alleen al uit de naam. Salvia is immers afgeleid van het Latijnse salvare wat voor redden of genezen staat. Volksnamen zoals selve, saaldje en savie zijn hiervan afgeleid. Deze naam ezelsoren verwijst naar de vorm van de bladeren, terwijl de term palingkruid alvast insinueert dat het kruid ook culinaire talenten heeft.

Gezond met salie

Al van in de oudheid was salie gekend als een belangrijk geneeskruid tegen vele kwalen. Deze reputatie heeft het door de eeuwen heen min of meer kunnen handhaven. Cur morietur homo cui salvia crescit in horto! Zo werd de medicinale reputatie van salie samengevat door de Italiaanse kruidengenezers van de befaamde School van Salerno. Het betekent: Wie kan nu nog garantie voor het eeuwige leven, toch bezit het volgens de volksgeneeuskunde tal van goede eigenschappen. Salie is immers een algemeen versterkend en stimulerend middel, vooral voor maag, darmen, zenuwstelsel, baarmoeder en lever. Salie werkt als een natuurlijk ontsmettingsmiddel voor de mond en de ademhalingsorganen. Een slap aftreksel kan je gebruiken als gorgelmiddel bij keelpijn, ontstoken tandvlees en mondzweertjes. Onze grootouders gebruikten salie tegen tandbederf.

Ook bij verkoudheden biedt hete saliethee (15 à 20 gram vers of gedroogd blad op 1 liter kokend water, 10 minuten trekken) soelaas. Of ga de gevolgen van de winter preventief te lijf met een verwarmende kop saliemelk: 1 kilo gedroogde salie gedurende 10 minuten laten sudderen in 1/2 liter melk. Zeef en voeg 1 eetlepel honing toe. Salie wekt ook de eetlust op en helpt in geval van een overbelaste maag. Het kruid bevat eveneens hormoonachtige stoffen die nuttig zijn bij onregelmatige menstruatie en in de menopauze. Bovendien is het een middel dat het zweten onderdrukt. Salie blijkt ook zenuwsterkend en een weldaad voor de geest te zijn. Volgens de volkgeneeskunde zou het ook goed zijn voor het falend geheugen en algemeen de gevolgen van het ouder worden vertragen.

Let op: niet medicinaal gebruiken tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding (zogremmend). Salie bevat een stof die bij grote doses epileptische aanvallen kan veroorzaken. Behandeling met thee beperken tot twee weken.

Winiefred weet raad

  • GRIJZE HAREN

De eerste grijze haren geef je terug kleur door je haar te spoelen met het aftreksel van salie. Ook goed tegen hoofdroos.

Beestig goed

Vroeger was salie bij veeartsen zeer gegeerd als medicament tegen uierontsteking.

Volksweetjes

De Chinezen waren zo ingenomen met de eigenschappen van salie, dat ze de Europeanen gerust 2 à 3 kisten van hun oosterse thee gaven in ruil van slechts een kist salie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen