MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sanguisorba minor - Kleine pimpernel

4230 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

pimpernelklein2007.jpg

Naam

 Sanguisorba minor

Nederlandse naam

 Kleine pimpernel

Familie

 Rosaceae

Herkomst

 Middellandse-zeegebied

Zaaien/vermeerderen

 Zaaien in de herfst en de jonge planten buiten  laten overwinteren. In het voorjaar onder glas  zaaien.  Volwassen planten kunnen in de herfst gedeeld of  gescheurd worden.

Hoogte

 20-50 cm

Blad

 Vele paren ovale blaadjes met diepgetande randen.

Bloeitijd

 Juli-augustus. Magentaroze bloemen. Bolronde bloem-  hoofdjes.

Algemene kenmerken

 Winterharde, groenblijvende vaste plant met typische,  makkelijk herkenbare, geveerde blaadjes.  De blaadjes geuren bij kneuzing naar komkommer.  Bloeit in de zomer met mooie magentaroze bloemen die  als een vingerhoed op de lange bloeistengels staan.  De bloemen zijn gedroogd ook decoratief.  Om te zorgen dat de plant regelmatig jong blad vormt  wordt de plant best teruggeknipt.  De blaadjes worden vooral in de keuken gebruikt,  terwijl de wortel geneeskrachtige eigenschappen  heeft.    Je kan de plant in de siertuin toepassen langs een  borderrand of langs een tuinpad. Kan ook in potten  worden geteeld.  

Standplaats/ habitat

 Zon of halfschaduw. Goed doorlatende grond  Voorkeur voor kalkrijke grond.

Keuken

 Pimpernelblaadjes worden gebruikt in sla, azijn en  kruidenolie of als toekruid bij tomaten, komkommers,  aardappelen, champignons, witlof, asperges, vis,  stoofschotels en bij zachte kaassoorten.  Verder mengt men het in zure sauzen, in mayonaise,  cocktails en gekoelde dranken.  De blaadjes zijn een vast ingrediënt van de  Frankfurter groene saus.  Ze worden ook gebruikt bij paling in het groen.  Bier, wijn en likeur krijgen er een bijzonder smaakje  door.  Pimpernel niet meekoken.  De blaadjes van deze wintergroene plant kan je  ook in de winter vers plukken.  Ze hebben een nootachtige, komkommersmaak.

Gebruik

 Pimpernel werkt vochtafdrijvend en gaat gasvorming  tegen.  De wortel van pimpernel werd vroeger aanbevolen  bij jicht- en reumaklachten en om het maagzuur  te stimuleren.  Thee maak je door een theelepel wortelstukjes 10  minuten te laten koken in water. Meng deze thee met  honing. Deze thee zou goed zijn tegen diarree en  inwendige bloedingen.  Van de blaadjes kan je ook thee maken.

 De blaadjes verzachten brandwonden en kunnen  helpen bij puistjes.

Goed om weten

 De naam is afkomstig van het Latijnse 'Sanguis  sorbere' wat bloedabsorberend betekent en verwijst  naar het gebruik als bloedstelpend middel.

   
   
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen