MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Savooikool - Groene kool

10203 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

  clip_image001(8).jpg

Wetenschappelijke naam

Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda

Familie

Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)

Indeling

Koolgewassen

Herkomst

Europa

Algemeen

Zoals de andere koolsoorten is savooikool een variëteit die afkomstig is van de wilde kool. Een overblijvende plant die voorkomt langs de kusten van West-Europa en in het mediterrane gebied. Savooikool behoort tot de sluitkolen. Het is een tweejarige plant die het eerste jaar de kool vormt en het tweede jaar, als je ze laat staan, bloeit. Vooral het grof, leerachtige en gekrulde blad valt op bij deze koolsoort. Het buitenste blad ontvouwt zich maar de andere bladeren zitten dicht bij elkaar en vormen een vaste, dichte krop. Het is een typische wintergroente die al eeuwenlang bekend is, niet alleen om zijn culinair gebruik maar ook omwille van de geneeskrachtige werking.

Er is ook een 'gele' variant maar die wordt meer in Nederland gebruikt, in de Indonesische keuken.

De typische koolsmaak bij kolen komt door de glucosinolaten. Dit zijn zwavelbevattende esters (glycosiden) die zich kunnen splitsen in een aglycon (mosterdolie), zwavelzuur en glucose. Laat kool niet te lang koken. Een te lange kooktijd zorgt voor zwavelverbindingen en deze zijn verantwoordelijk voor de typische koollucht.

Savooikool is rijk aan calcium, ijzer, fosfor, magnesium, vezelstoffen, eiwitten en Vitamine C

Meer info:Winiefred over savooikool.


Teelt

De meest toegepaste teelt is de late teelt. Hiervoor wordt eind april of in mei in volle grond gezaaid. Uitplanten gebeurt in juni tot half juli. Jonge planten kunnen ongeveer na zes weken worden uitgeplant. Zet de planten op rijen die 60cm uit elkaar liggen en zet ook de planten 60cm onderling uit elkaar.

Zoals de meeste koolsoorten vraagt savooi een voedzame, vochthoudende maar goed doorlatende grond. Savooi doet het echter ook op een lichtere grond. De planten maken een vrij breed en diep wortelstelsel, vandaar dat een humusrijke grond van belang is. Zure grond kan problemen geven. In de groeiperiode vooral regelmatig water geven.

Enkele tips:

 • vruchtwisseling is van groot belang bij de teelt van kolen.
 • zorg voor gezond plantgoed
 • dompel het plantgoed eventueel in een heermoesaftreksel.
 • vermeng kalk onder de grond alvorens uit te planten.
 • op vochtige slempgevoelige grond kun je beter kolen telen op verhoogde bedden.
 • niet uitplanten in koude grond
 • plant geurende kruiden in de buurt van kolen. Hierdoor worden schadelijke insecten misleid. Hyssop bijvoorbeeld zou het koolwitje meer aantrekken dan de kolen in de buurt.
 • na de oogst geen plantenresten laten staan.
 • u kan de jonge planten ook in bodemloze potten planten die gevuld worden met een potgrond waaraan kalk is toegevoegd.
 • laat ook geen planten of onkruiden in de buurt van kolen groeien die tot de kruisbloemfamilie behoren: koolzaad, gele mosterd, veldkers, pinksterbloem, judaspenning, herderstasje. Sommige van deze planten worden ook als groenbemester gebruikt! Gebruik deze dus niet op het perceel waar je kolen gaat telen.

Ziektes

Bij koolgewassen kan vooral knolziekte voor problemen zorgen. Dit kan je voorkomen door vruchtwisseling toe te passen en zeker zo'n 4 jaar te wachten vooraleer opnieuw kolen op hetzelde perceel te telen.

*Koolvlieg kan je vermijden door de jonge planten af te dekken met bvb vliesdoek, of door koolkragen rond de planten aan te brengen.

*Koolgalmug. kan je vermijden door vruchtwisseling toe te passen, natuurlijke vijanden inzetten of bijvoorbeeld selderie en tomaten tussen de kolen tre planten.

*Slakken

Rassen

Bio Savooikool (Somers) Putjeskool (Somers) Wirosa F1 hybride (Somers)

Bewaren

Savooi is winterhard en kan dus in de tuin blijven staan. Eenmaal geoogst is het niet echt een bewaarkool. Je kan savooikool ongeveer een week bewaren in het groentevak van de koelkast. Kan makkelijk worden ingevroren (eerst blancheren).

Let er bij aankoop op dat de kool een mooie groene (niet geel) kleur heeft en stevige bladeren.

Recepten

Savooikool wordt ook wel versneden om zuurkool te bereiden.

Extra tip

 • Je kan de (hinderende) geur van kolen tijdens het koken min of meer ongedaan maken door een stukje geroosterd brood of een beschuit bij het kookvocht te doen.
 • Kool kan bij sommige mensen winderigheid veroorzaken. Dat kan je verhelpen door een kopje thee van karwijzaad te drinken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen