MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Saxifraga - Steenbreek

4413 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
saxifraga901.jpg

Naam

 Saxifraga  Saxum = rots  Frangere = breken  Vandaar de Nederlandse naam steenbreek.  Er werd vroeger ook een geneesmiddel uit gehaald tegen  nier- en blaasstenen.

Nederlandse naam

 Steenbreek

Familie

 Saxifragaceae

Herkomst

 Vooral noordelijk halfrond, gematigde, alpiene gebieden

Algemeen

 Dit geslacht omvat zo'n 440 soorten groenblijvende en  semi-groenblijvende lage planten.  Voor de tuin zijn vooral de Arendsii-hybriden belangrijk.  Deze kruisingen werden ontwikkeld door G. Arends.  
• Saxifraga arendsii (mossteenbreek) is een heel mooie en  dankbare, winterharde vaste plant die niet hoger wordt  dan 20 cm  (rekening houdend met de bloeistengels).  In de tuin wordt deze saxifraga vooral toegepast in een  rotstuin, maar meer en meer worden ze in het voorjaar  ook gebruikt in potten en bloembakken op het terras.    De kleine, frisgroene blaadjes vormen een dicht rozet  dat uitgroeit tot een mostapijt.  Dit zorgt ervoor dat deze saxifraga ook zonder bloemen  een decoratieve waarde heeft.  Deze plant stelt weinig eisen aan de bodem.  De voorkeur gaat wel uit naar een kalkrijke bodem.  In het voorjaar (vanaf april) bloeit hij met talrijke kleine  bloemen die al naargelang de soort variëren van wit  tot roze, rood en paars.  Waar u deze saxifraga ook toepast, hou er rekening mee  dat het van oorsprong rotsplanten zijn die vooral op een  licht beschaduwde plek zich het beste voelen in een  vochtige, maar goed doorlatende bodem.  Vooral in de winter moet je vocht aan de wortels  vermijden.     Enkele soorten:  
Saxifraga arendsii 'Blütenteppich'   
Saxifraga arendsii 'Purpurteppich'  
Saxifraga arendsii 'Schneeteppich'

Vermeerderen

 Scheuren, delen.

   

  

saxifraga 900.jpg
saxifraga 500.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen