MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Scaevola aemula - Waaierbloem

17946 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

scaevola_a.jpg

Naam

Scaevola aemula

Nederlandse naam

Scaevola

Familie

Goodeniaceae

Herkomst

Australië en gebieden rond de Grote Oceaan

Standplaats

Een zonnige plek of halfschaduw. Scaevola aemula is een ideale plant voor hanging baskets en potten. Combineert mooi met Helichrysum, Verbena, Surfinia, Petunia, Brachycome, Plectranthus. Gebruik goed doorlatende, lichte maar voedselrijke grond en zorg voor een goede drainage

Bloei

Rijkbloeiende plant. De paarsblauwe bloemen (vijf bloembladen) met gele hartjes verschijnen een zomerlang. Bestaat ook in andere kleuren.

Algemene kenmerken

Scaevola aemula is een niet winterharde, eenjarige plant met een kruipende groeiwijze. Hij vormt lange, slappe stengels en is daardoor een  ideale plant om te combineren in hanging baskets of hoge potten. Het donkergroene blad contrasteert mooi met de bloemen. Wordt als éénjarige gekweekt bij ons. Vermeerderen kan door het nemen van stekken in de nazomer of uit zaad.

TIP: laat je niet misleiden door het uitzicht van Scaevola als jonge plant. Eénmaal aangeplant groeit hij uit tot een rijkbloeiende, waardevolle hangplant. Goed om weten: Scaevola aemula is inheems in de zandachtige kustgebieden in Australië. Hij verdraagt vrij goed zilte wind.

Verzorging

Regelmatig water geven en ook voeding toevoegen aan het water komt de bloei ten goede. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Vermijd bij het watergeven dat de bloemen vochtig worden. Geef nooit veel water in één keer maar geef regelmatig kleine gietbeurten. Je geeft je planten best ’s morgens water. ’s Avonds kan ook, maar de planten zijn dan nog vochtig wanneer de avond valt. Dit maakt ze aantrekkelijk voor schimmels en slakken.

Soorten

Scaevola aemula (syn.Scaevola humilis)

Scaevola crassifolia

Scaevola taccada (syn. S. sericea)

scaevola_b.jpg

1 reactie

  • Martine V. Martine V. heeft er iemand soms zaadjes van deze plant ?
    Zaterdag 4 Juni 2016 om 20:59

Log in om een reactie te plaatsen