MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Schimmel teistert buxusteelt

610 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Schimmel teistert buxusteelt


Een nieuwe schimmelziekte teistert de in tuinen veel toegepaste Buxus. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR presenteerde begin september op drie bijeenkomsten met buxuskwekers en –handelaren de resultaten van onderzoek naar gewasbescherming tegen taksterfte door de schimmel Cylindrocladium buxicola.

Buxustaksterfte1.jpg

Buxustaksterfte2b.jpg

Twee jaar geleden werd de ziekte voor het eerst in Nederland gemeld. Die is bedreigend voor de Nederlandse boomkwekerij, want buxus is qua areaal het grootste boomkwekerijgewas in Nederland. En door het natte weer zijn de problemen dit jaar nog groter dan vorig jaar. De ziekte kan ook een ramp zijn voor particulieren met veel buxushagen, zoals kasteeltuinen en begraafplaatsen. Bij planten die dicht op elkaar staan, zijn de donkere vlekken op stengels en bladeren moeilijk te zien. Maar als de bladeren ineens van de takken vallen, heeft een buxusplant al te veel schade. Als niet op tijd wordt gecontroleerd en ingegrepen verwoest de schimmel alle planten. ‘Enkele middelen kunnen de ziekte in toom houden’, vertelt onderzoeker ir. Fons van Kuik van PPO. ‘Maar als de planten aan particulieren worden geleverd die niet spuiten, steekt de ziekte weer de kop op.’

Omdat de ziekte zich niet alleen verspreidt via de bodem, afgevallen bladeren, water en dieren maar ook via kleding en gereedschap, is goede hygiëne belangrijk. Praktijkervaringen laten verder zien dat buxus die door stikstofbemesting sneller groeit en daardoor zachter is, wat vatbaarder is dan harder gewas. ‘Voor een goede bestrijding weten we echter nog onvoldoende van de epidemiologie van de schimmel, zoals verspreiding en overleving’, zegt Van Kuik. Hij hoopt vervolgonderzoek te kunnen doen naar onder meer de biologie van de schimmel en een effectief spuitschema.

Bron: WAU

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen