MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Schlumbergera - Kerstcactus

6419 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
schlumbergera 900.jpg

Naam: Schlumbergera gaertneri-hybriden - syn. Rhipsalidopsis gaertneri

Nederlandse naam: kerstcactus, lidcactus

Familie: Cactaceae

Herkomst: Een epifytische cactus uit de tropische bossen van Zuid-Brazilië

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht. Een koele periode in de herfst-winter is belangrijk voor een rijke bloei. Verplaats de plant zo weinig mogelijk van zodra hij in knop is. Vermijd grote temperatuurschommelingen. In de zomer kan de plant buiten in de schaduw.

Water: In de groeiperiode regelmatig water geven. Tijdens de koele rustperiode heeft de plant minder behoefte aan water. Gebruik enkel onthard water op kamertemperatuur. Teveel vocht geeft aanleiding tot wortelrot. Na de bloei, tijdens de rustperiode, mag de plant droger gehouden worden.

Algemeen: de kerstcactus is een bloeiende cactus die afkomstig is uit Brazilië. Er zijn talrijke hybriden verkrijgbaar in de handel met bloemen in schakeringen van paars, roze, rood, wit, oranje, geel... De gebogen stengels bestaan uit langwerpige, afgeplatte segmenten met geschubde of getande randen.

De bloemen verschijnen enkel wanneer de plant in de herfst en winter aan lagere temperaturen wordt blootgesteld. Als de knoppen zo'n 2-5mm lang zijn wordt de plant opnieuw op een warmere plaats (18-22°C) gezet.

Tip: knopafval kan veroorzaakt worden door: tocht, slecht begieten, wisselende lichtinval, te grote temperatuur-schommelingen, door de plant teveel te draaien/ verplaatsen.

schlumbergera

schlumbergera

schlumbergera hybrid

1 reactie

  • Eddy H. Eddy H. Hallo, ik kocht een maand geleden zo' n plantje ( kerstcactus ) die heel mooi maar ook heel kort heeft gebloeid wat zou de reden knn zijn dat het maar een weekje heeft gebloei ? en hoe verzorg je dit plantje best verder , denk aan de zomerperiode ?? grtjs en dank voor een toelichting ! Eddy
    Maandag 25 December 2017 om 16:19

Log in om een reactie te plaatsen