MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Schoon volk in Vlaanderen: na vogelpest...nu pestvogels

416 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Schoon volk in Vlaanderen: na vogelpest...nu pestvogels


De trekvogels blijven hangen, bladeren willen maar niet vallen en de seizoenen willen slechts schoorvoetend mee. We zijn half november voorbij en tijdens de laatste week werden in Vlaanderen nog vier boerenzwaluwen gezien. Klimaatsveranderingen...men kan er niet meer naast.

In ornithologische kringen heerst al maanden een drukte van jewelste en daarvoor is er een nog andere oorzaak...gigantische invasies van enkele zangvogelsoorten! September gaf het startschot voor een nooit eerder geziene toeloop van appelvinken uit Midden-Europa, goudvinken volgden in oktober in hun kielzog. Hieronder zaten heel wat vogels met een bizar "teut" geluid, waarvan het enige aanknopingspunt ergens in de Oeral in Rusland ligt...een erg verre reis dus. Daarmee is de kous echter nog niet af. West-Europa wordt nu overspoeld door grote barmsijzen en in de startblokken staat, in navolging van vorige winter, weer een hele lading supermooie pestvogels klaar. De eersten hebben ons land al bereikt.

Schoon volk dus want het zijn stuk voor stuk graag geziene en mooie vogelsoorten. Natuurpunt kan de talrijke meldingen op de Vogellijn nog wel de baas maar de lijst is wel erg lang dit jaar. Het massale verschijnen van deze soorten heeft veel te maken met plotse voedselschaarste in de broedgebieden en de normale overwinteringsgebieden. Dus niet met een sterk toegenomen aantal vogels. Er zijn wellicht ook andere, minder zichtbare redenen voor deze ongewone verplaatsingen.

Natuurpunt centraliseert de waarnemingen op hun gratis meldpunt 0800-11 194 en maakt de resultaten van hun tellers bekend viawww.nartuurpunt.be/trektellen. Vogelringers, onder leiding van het federaal Instituut voor Natuurwetenschappen, doen dan weer intensief wetenschappelijk onderzoek op deze vogels in de hoop nauwkeurig hun herkomst en verdere trekroute te kunnen bepalen.

Het hele gebeuren wordt echter niet alleen door een waarnemersnetwerk van vrijwilligers en wetenschappers op de voet gevolgd, ook voor de illegale vogelvangst zijn het gouden tijden want de munt klinkt nog steeds als het om mooie vogels gaat. Mensen die vogelstropers zien, of dit vermoeden, kunnen dit melden bij de plaatselijke natuurwachter (dienst Aminal Natuur) of bij Vogelbescherming Vlaanderen (www.vogelbescherming.be).

Bron:www.natuurpunt.be

clip_image001(361).jpgNoordse goudvink foto Frank Neijts

clip_image002(55).jpggrote barmsijs foto Johan Buckens

clip_image003(42).jpg pestvogel foto Raymond de Smet

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen