MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Schorseneer

2068 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Schorseneer

  clip_image001(1).png

Wetenschappelijke naam

Scorzonera hispanica

Familie

Compositaea of Asteraceae (Composietenfamilie)

Indeling

Wortelgewassen

Herkomst

Zuid-Europa ; Middellands-Zeegebied

Algemeen

De schorseneer is een tweejarige plant die het eerste jaar groeit en een wortel aanmaakt waarin reservevoedsel wordt opgeslagen. Als je ze laat doorgroeien vormen ze in het tweede jaar de bloemstengel met gele bloemen. Deze bloemen zelf zijn ook te gebruiken en lekker in een omelet bijvoorbeeld.

De lange cylindrische wortelknol is van binnen wit en van buiten bruin tot zwart en bevat melksap. Als je de wortels niet oogst en de planten laat staan, vormen ze het tweede jaar bloemen (gele paardenbloemachtige) en zaad.

Dat schorseneren niet zo geliefd zijn danken ze waarschijnlijk aan hun onaantrekkelijk uiterlijk en het feit dat het kuisen een nogal vervelend en tijdrovende klus is. Gebruik (keuken-)handschoenen want bij het kuisen komt melksap vrij dat de handen bruin kleurt. Om te vermijden dat het melksap vrijkomt en de wortelknollen bruin verkleuren, worden de wortels onder koud water geschild of ze worden eerst gekookt en dan wordt de schil er voorzichtig afgeraspt. De wortels verkleuren na het schillen rap en worden daarom best in water met een scheut azijn gelegd.

Daarom kiest de consument waarschijnlijk gemakkelijkheidshalve voor deze groente in blik. De wortels lijken op pastinaak en op asperges en daarom worden schorseneren ook weleens 'armeluisasperges' of winterasperges genoemd. Wie zich de moeite troost om deze groente in de eigen tuin te verbouwen, zal kunnen genieten van de delicate smaak van deze groente.

Schorseneer is rijk aan vezelstoffen en heeft een lage calorische waarde. Het is een echte winterdelicatesse.

Meer info: Winiefred over schorseneren

Teelt

Zaaien in volle grond van half april tot half mei. Gebruik het best steeds vers zaad. Het zaad is lang en smal, net als kleine, dunne vanillestokjes. Zaai op rijen met een tussenafstand van ongeveer 4cm en 25-30cm tussen de rijen. Opletten voor vogels die de zaden wegpikken. Eventueel het perceel afdekken met een vogelnet. Na opkomst uitdunnen zodat de jonge plantjes een 8-10cm uit elkaar staan. Hou de percelen van dit traaggroeiend gewas goed onkruidvrij.

Een lichte, humusrijke grond is ideaal. Op te zware grond kunnen de wortels misvormingen vertonen. Die misvormingen ontstaan ook als er verse mest in de grond is verwerkt. Zorg dat de bovenste teeltlaag (+/- 30cm) goed losgemaakt is en voldoende voedselrijk is. Een kaliumrijke grond zorgt voor gezonde lekkere groenten. De pH van de grond mag zeker niet te laag zijn.

Oogsten kan over een lange periode vanaf oktober tot december. Kan ook nog later want de wortels zijn winterhard.

Ziektes

Vooral schimmelziektes zoals meeldauw en witroest. Ook bladluizen en ritnaalden.

Rassen

Deense reuzen Duro

Bewaren

Op een koele, droge plaats kunnen schorseneren enkele weken bewaard worden. Gebruik ze echter bij voorkeur zo vers mogelijk na de aankoop of oogst.

Recepten

Recepten met schorseneren

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen