MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

SCLERA - Amerikaans tulpenboomhout

1305 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

SCLERA - AMERIKAANS TULPENBOOMHOUT


Sclera was een echte blikvanger tijdens het voorbije London Design Festival. Het paviljoen van Noord-Amerikaans tulpenboomhout was tot 19 oktober 2008 te bewonderen op Southbank Centre Square vlakbij de Royal Festival Hall en de Thames. Binnenkort wordt het geveild bij Phillips de Pury & Company’s LondonContemporary Art EveningSale.

Met dit opvallende designproject zet AHEC tulpenboomhout en de toepassingsmogelijkheden ervan in een heel nieuw daglicht. Het uitnodigende design in combinatie met de technologische evolutie qua  behandeling van de houtsoort maken van Sclera een uniek designproject. 

AHEC-Sclera-12.jpg


• Tulpenboomhout

Ter gelegenheid van het London Design Festival vroeg AHEC (American Hardwood Export Council) de internationaal gereputeerde Britse architect DavidAdjaye om een paviljoen in Noord-Amerikaans hardhout te ontwerpen. In zijn zoektocht naar de geschikte houtsoort viel het oog van de designer op tulpenboomhout. Het hout viel in de smaak omwille van de ruime beschikbaarheid, de sterkte en de veelzijdigheid, de grote kleurschakeringen en het fijne, gelijkmatige nervenpatroon. 

Tulpenboomhout staat bekend als een lichte, zachte en daardoor gemakkelijk te bewerken, te kleuren en af te werken houtsoort. Hoewel het een lichte houtsoort is, is tulpenboomhout sterk.  De bomen kunnen tot 50 meterhoog worden en hebben een rechte, takvrije stam met een diameter van soms meer dan2 meter. Dit maakt het mogelijk om lange knopenvrije planken uit de stammen te halen. 

David Adjaye viel voor de technische eigenschappen en de uitstraling van tulpenboomhout. Maar… nooit eerder werd deze Noord-Amerikaanse hardhoutsoort gebruikt voor een buitentoepassing. Het hout was tot dan enkel geschikt voor binnentoepassingen, voornamelijk binnenschrijnwerk. De architect brak resoluut met de traditie en koos ervoor om het buitenpaviljoen te vervaardigen van tulpenboomhout én om de opvallende natuurlijke kleurnuances van het hout extra te benadrukken en ze niet - zoals meestal - te verstoppen onder dekkende verflagen.

Voor de technologische kant van de zaak deed Adjaye een beroep op Osmose.  De Duitse specialist in houtafwerking ontwikkelde een impregnatieprocédé om het tulpenboomhout te verduurzamen opdat het zou kunnen gebruikt worden voor buitentoepassingen zoals Sclera.  Op het hout werden diverse (olie)afwerkingslagen aangebracht die het waterafstotend en dus weerbestendig maken. Als bijkomend effect zorgt de afwerkingstechniek voor extra levendige kleurnuances van het hout.


• Sclera

De naam Sclera refereert naar het witte deel van het oog. Het ellipsvormige paviljoen heeft twee  kamers die met elkaar in verbinding staan. “Sclera is een interactief paviljoen”, legt de architect uit. “De ingang bevindt zich aan de zijkant en geeft uit in een eerste kleine ruimte, de inkom. Het plafond is bewust vrij laag gehouden voor een maximale materiaalbeleving. De natuurlijke geur van het hout, het opvallende nervenpatroon en de uitgesproken kleurschakeringen prikkelen de zintuigen.”

Via de inkom kom je in een grotere ruimte, het hart van het paviljoen, waar het ruimtegevoel maximaal is en je de lichtheid en de transparantie van de constructie ten volle kan beleven. Aan de zijkant biedt een tweede doorgang zicht op de buitenwereld. Terwijl je langs de wand loopt, ontvouwt zich een steeds wisselend zicht op het buitenlicht, alsof de verticale lamellen van de wand zich alternerend openen en sluiten.

Licht speelt een doorslaggevende rol in het werk van David Adjaye.  Sclera brengt de  invloed van daglicht en nachtelijke verlichting op de kleurschakeringen van het tulpenboomhout onder de aandacht. De verticale lamellen waaruit de wand is opgebouwd en de verticale plafondelementen zorgen voor een opmerkelijk driedimensionaal effect. Ook de vloer is in eenzelfde patroon gelegd en stimuleert zo het gevoel en de beleving van het houten paviljoen.  

Ook technisch is Sclera een huzarenstukje. Het paviljoen is 12 meterlang. Doordat deze afstand niet in één stuk te overbruggen is, zijn de tulpenboomhouten elementen door middel van tand en groef met elkaar verbonden.  De indrukwekkende dakconstructie is opgebouwd uit verticale balken van verschillende lengtes die in een open structuur zitten. De constructie telt 910 hangende verticale elementen, in totaal werden er 1500 verschillende tulpenboomhouten elementen gebruikt. Voor een maximale stabiliteit zijn de elementen per twee verlijmd en zitten ook enkele metalen spankabels in de constructie verwerkt.


Ongekende mogelijkheden

Voor David Venables, Europees directeur van AHEC, is Sclera geen eindpunt. “Dit paviljoen bewijst dat er nieuwe mogelijkheden zijn voor het gebruik van tulpenboomhout in buitentoepassingen. De ruime voorradigheid, de  interessante prijs, het natuurlijke uitzicht en de aantrekkelijke kleurschakeringen van de houtsoort zijn extra troeven” , aldus Venables.

Het is duidelijk dat AHEC nieuwe technologische ontwikkelingen inzake toepassings- en behandelingsmogelijkheden van Amerikaans hardhout toejuicht en stimuleert. “Dit was voor ons een uitzonderlijk project. We waren verrast door de keuze van David Adjaye voor Noord-Amerikaans tulpenboomhout. Maar het resultaat mag er zijn, Sclera oogt fantastisch en de gebruikte technologie is grensverleggend. Dit is nog maar een begin”, benadrukt David Venables.


• MEER INFO OVER DIT ONDERWERP

 blanco_80(2).jpg
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen