MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Secret Places op SFEER 2008

575 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Sfeer hét evenement voor interieur, tuin en zwembad, is vernieuwend, verrassend en trendy en Vlaanderens meest gesmaakte woon- en lifestyle happening. Voor de 5de keer geeft Sfeer jong en creatief groentalent een duwtje in de rug via de wedstrijd Buiten Verbeelding. Startende tuin- en landschapsarchitecten kregen dit jaar de opdracht om te werken rond 'secret places'.

 

Wat zijn 'SECRET PLACES' en waarom deze opdracht?

Overal in onze directe leef- en woonomgeving zijn er plekken die we achteloos voorbijlopen, omdat ze geen positieve belevingswaarde uitstralen. Op het eerste zicht lijken het zinloze en doodse plekken die vaak ook een laag veiligheidsgevoel uitstralen. Op macroschaal worden deze plekken 'non-places' of 'urban wastelands' genoemd. Voorbeelden hiervan zijn tankstations, parkeerplaatsen, verlaten sites, gebouwen of plekken die hun functie verloren hebben... Toch hebben al deze verborgen plaatsen vaak enorm veel 'groen-potentieel', maar we zien het vaak niet: een gemeenschappelijke koer voor de vuilisbakken, een parkeerplaats bij een kantoor, een stukje grond gekneld tussen woonblokken, een oude muur die begroeid is met mossen en varens, een gangetje waar de fietsen staan...

Maar ook op microschaal kunnen we dit gegeven tegenkomen. In onze directe leefomgeving zijn maar al te vaak plekken te vinden waar je op het eerste zicht geen kwalitatieve buitenruimte in ziet: lichtkokers, daken, brede trottoirs, koertjes... er zijn legio voorbeelden te vinden. Om deze plaatsen om te vormen tot aangename buitenruimtes komt het er vooral op neer om de ziel van de plek te vinden. Als je de kwaliteiten van deze plekken wil zien, kunnen ze mits enige creativiteit en inventiviteit getransformeerd worden tot je eigen secret place. Aangezien we - zeker in stedelijke omgevingen - beschikken over steeds minder buitengebied moeten we alle kansen benutten om boeiende buitengebieden te creëren.

Op vaak kleine verloren plekken kunnen interessante kijk- en belevingsruimtes worden bedacht... Deze opdracht toont aan dat er heel wat creatieve mogelijkheden zijn om van een harde, beperkte, onbehaaglijke ruimte een interessante buitenruimte te maken waar zowel bewoner als omwonende van kunnen genieten!.

 sfeersecretplaces.jpg Studio Basta

De Laureaten De deemnemers moesten in hun omgeving zelf op zoek gaan naar een eigen secret place van maximaal 50 m2 en een ontwerp maken om deze plaats te transformeren tot een kwalitatieve buitenruimte. Alle inzendingen werden beoordeeld door een professionele vakjury. De winnende ontwerpen worden op SFEER in hal 4 samen gerealiseerd in 1 grote secret place. Het is de bedoeling om via dit project de bezoeker concrete mogelijkheden te tonen van hoe je persoonlijke ruimtes kan omtoveren in aangename buitenruimtes.

1. Martijn Vandevelde (Moerkerke) met 'The Cube' Dit ontwerp vertrekt niet van een bestaande secret place, maar creëert een soort van ruimte (een 'cube') die je op om het even welke secret place kan plaatsen en waar je even kan verpozen en ontsnappen aan de bestaande realiteit.

2. Christophe Eraly (Lubbeek) met 'El Alma' Dit ontwerp wil een plek creëren met een eigen karakter en identiteit waar de ziel ('el alma') naar boven komt. Het is niet louter een plaats waar je tot rust kan nkomen, maar het terras staat ook in relatie met de omliggende omgeving.

3. Thomas Alemeersch (Beernem) met 'Between Home and Work' Dit project gaat uit van een pendelaar die dagelijks de trein neemt van en naar het werk. Vaak zijn de stationsperrons ongezellig en monotoon en oefenen ze dus een negatieve invloed uit op het gevoel van de pendelaars.

4. Jeroen Vincker  (Roeselare) met 'Wortelstraatje' Het Wortelstraatje in Roeselare is een drukke doorgang overdag, maar 's avonds ligt dit slecht verlicht straatje met veel graffiti er verlaten bij wat zorgt voor een onveilig gevoel.

SFEER Flanders Expo Gent 8-9-10 maart en 14-15-16 maart 

www.sfeer.be

sfeersecretplace1.jpgStudio Basta

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen