MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

September - De herfsttuin staat in bloei

874 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De herfsttuin staat in bloei


Aster ´Pink Spray´ 500.jpg

Herfstbloeiende planten kleuren van nature naar het lage licht: krachtig en warm, verzadigd, soms sereen. De herfstbloeiers onder de vaste planten zijn opvallend vaak hoog. Hun groeitijd is langer en daardoor valt hun bloeitijd later. Veel planten die de zomerse border kleurden, hebben hun best al gedaan. Het is oogsttijd in de natuur. De cyclus wordt voltooid. Langzaam begint de voorbereiding op de rust die winter heet. Maar juist in deze overgangsperiode zijn prachtig bloeiende planten uiterst welkom. We laten er een aantal de revue passeren.

Nog laat in het jaar nectar snoepen bij de hoge herfstasters

Vlinders (Atalanta’s) en bijen bezoeken graag twee soorten herfstasters: de ruwbladige Asternovae-angliae en de gladbladige Aster novi-belgii. De vele variëteiten van de eerste soort vormen sterke, houtachtige stengels (tussen de 1,5 en 2 m hoog!) die geen steun nodig hebben. Ze woekeren niet en ze hebben weinig last van meeldauw. Bekende vanaf september bloeiende variëteiten zijn bijv. ‘Andenken an Alma Pötschke’ (karmijnrood), ‘Purple Dome’ (paars), ‘Barr’s Pink’ (roze) en ‘Herbstschnee’ (wit). De variëteiten van Aster novi-belgii groeien uit een kruipende wortelstok, ze blijven wat lager (75-150 cm) en vragen soms wat steun. Bij deze groep zijn met name de blauwe bloeiers uitzonderlijk mooi. Voorbeelden: ‘Blue Bouquet’ (slechts 75 cm hoog!), ‘Plenty’ (lavendelblauw), ‘Eventide’ (grote blauwe, halfgevulde bloemen). Er zijn ook prachtige wit, roze, rood en paars bloeiende vormen. Maar er zijn meer herfstbloeiende asters, bijv. de wit bloeiende sluieraster (Aster ericoides) die in september-oktober geweldige pluimenwolken kleine bloemen vormt (1 m hoog). Goede variëteiten: ‘Golden Spray’ (geel), ‘Erlkönig’ (violet) en ‘Pink Cloud’ (roze). Ook roze en overvloedig bloeit de hoge (120-150 cm) hybride-herfstaster ‘Pink Spray’.  

Andere, prachtige herfstbloeiers

Het zijn er zo veel dat we maar een greep doen: Japanse en herfstanemonen (Anemone hybrida en Anemone hupehensis). De roze bloeiende ‘Königin Charlotte’ kan wel 150 cm hoog worden. ‘Honorine Jobert’ bloeit zuiver wit met gele meeldraden; de Hupehensis-variëteit ‘Prinz Heinrich’ warm wijnrood. Prachtplanten zijn het! Vergeet ook de monnikskappen niet. De tot wel 2 m hoge Aconitum carmichaelii ‘Barker’s Variety’ bloeit pas in oktober volop (violetblauw). Vanaf augustus bloeit de vaste-plantzonnebloem Helianthus decapetalus ‘Capenoch Star’ met citroengele bloemen (175 cm hoog). Een echte laatbloeier is ook de zilverkaars Cimicifuga simplex ‘White Pearl’ (150 cm). Pampagras (Cortaderia) en prachtriet (Miscanthus sinensis) dragen nu hun rijke pluimen. Ook de armeluisorchidee Tricyrtis formosana bloeit volop. Bij sommige vaste planten zorgen niet de bloemen, maar bessen nu voor kleur, bij Actaea rubra (50 cm) zijn ze bloedrood.  

Verzorging

Vaste planten (meerjarige kruidachtige planten) zijn gemakkelijk te verzorgen. Laat ze rustig afsterven. Schoon de straks afgestorven stengel- en bladermassa pas in het voorjaar op. Het geeft de overlevende wortels winterbescherming. Zorg alleen dat groenblijvende soorten niet worden afgedekt. Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting.

Tuintips voor September

Niet meer mesten, de planten moeten afharden. Lelies nu (ver)planten. Uitgebloeide balkon- en perkplanten weghalen. Van allerlei planten kunt u nu zaden oogsten. Breng een verse mulchlaag aan. Gazon niet meer mesten. Ranken van klimplanten aanbinden. Groenblijvende heesters en bomen nu planten. Hagen dit jaar voor de laatste maal knippen. Vijvervissen minder gaan voeren. De hazelnoten (en veel andere vruchten) zijn rijp!

Anemone__K__246_nigin_Charlotte_.jpg  Anemone  ‘Königin Charlotte’

 

Aconitum_carmichaelii__Barker_s_Variety_  Aconitum carmichaelii ‘Barker’s Variety’

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen