MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

September - Laat in het jaar bloeiende vaste planten

3283 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Vaste planten hebben het hele jaar door veel te bieden. Veel soorten vormen ieder voorjaar nieuwe stengels en bladeren, andere blijven zelfs de hele winter groen. Sommige bloeien  in de winter (Helleborus), de meeste vooral uitbundig in voorjaar en zomer, een groeiend aantal in de herfst. Want u wilt uiteraard het hele jaar door van kleur in uw tuin kunnen genieten.

Anemone

 

De herfst biedt volle, rijpe kleuren

In de herfst bloeiende vaste planten  hebben vaak sterke, warme kleuren. Net als het licht van de zon dat dan veel meer rood en geel bevat. Maar ook pastelkleuren komen voor. De roze, witte of zachtrode bloemen van de hoge herfstanemonen of Japanse anemonen geven een uitzonderlijk tere toets aan een herfsttuin. Bijvoorbeeld de donkerroze bloemen van Anemone hupehensis ‘September Charm’, de zuiverwitte van A. × hybrida ‘Honorine Jobert’ en de helderroze van A. tomentosa ‘Robustissima’. Maar de keuze is veel groter. Herfstasters (hoge en lage) met hun volle straalbloemen en gele harten zijn er ook volop. Omdat veel herfstbloeiende vaste planten vrij hoog worden zijn de lage Aster Dumosus-hybriden bijna onmisbaar in de herfsttuin. Prachtig zijn de laatbloeiende diepblauwe Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ en ‘Barker’s Variety’ die tot ver in oktober kunnen bloeien (magnifiek samen met de laatste bloeiende rozen). De zilverkaars (Cimicifuga simplex) bloeit ook zo laat en licht met zijn witte pluimen (150 cm) op in de schemering. ‘White Pearl’ bloeit extra rijk. Zonnehoed (Echinacea purpurea) kan ook tot in oktober bloeien met witte (‘Alba’) of rozerode bloemen (o.a. ‘Leuchtstern’). Prachtig samen met blauwe en roze bloeiers. De meeste leverkruidsoorten (Eupatorium) bloeien roze, maar de tot ver in oktober doorbloeiende Eupatorium coelestinum vormt schitterende blauwviolette schermen en wordt ook niet zo hoog (100 cm, de andere halen makkelijk een imposante 200 cm). Een van de mooiste bloeiers voor de herfst is een hemelsleutel (Sedum ‘Herbstfreude’) met volle, gemêleerd purperode tuilen die zelfs in oktober nog druk door vlinders en bijen wordt bezocht. Berijpt zijn de uitgebloeide schermen ook na die tijd nog uiterst decoratief. Tot slot noemen we de unieke armelui’s orchidee of paddenlelie (Tricyrtis). De soort T. hirta bloeit zelfs nog in november met roomwitte bloemen met roze zweem en rode vlekken.

Verzorging

U kunt alle genoemde soorten en cultivars nog prima planten omdat ze in pot zijn gekweekt. Dan heeft u er direct plezier van. Zet ze in voldoende vochtige, humusrijke grond en laat de planten na de bloei rustig bovengronds afsterven. Zorg alleen dat het afstervende materiaal geen groenblijvers bedekt. Dan wel afknippen, in andere gevallen pas in het voorjaar ‘opschonen’. Veel stengels en oude bloeiwijzen zijn ’s winters namelijk uiterst decoratief en ze vormen een prima winterdek.

Uw planten niet meer mesten. Ze moeten afrijpen voor de winter. Blijf het gras maaien zolang het groeit. Uitgebloeide zomerbloeiers opruimen. Gebruik de lege potten en bakken voor nieuwe winterbeplanting. Vernieuw zo nodig buxusranden. U kunt buxus nu ook stekken. Haal uw kuipplanten naar binnen voor het gaat vriezen, maar laat ze zo lang mogelijk buiten. Soorten als laurier en olijf kunnen wel enkele graden vorst hebben. Nog steeds onkruid blijven wieden. Breng eventueel een nieuwe mulchlaag aan. Nieuwe ranken van klimplanten aanbinden voor de herfststormen ze beschadigen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen