MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Shaw's Corner - George Bernard Shaw

568 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Shaw's Corner-  George Bernard Shaw

(Paul Geerts)

De Ierse schrijver, journalist, kunst- en muziekcriticus en socialistische voorvechter George Bernard Shaw, was al een gevierd schrijver toen hij in 1906 een afgedankte pastorij in het dorpje Ayot Saint Laurence kocht. Shaw doopte de pastorij met zijn legendarische bescheidenheid om tot Shaw's Corner. Aanvankelijk bedoeld als weekendverblijf en vakantiewoning waar hij ongestoord kon schrijven, trok Shaw zich vanaf de tweede wereldoorlog definitief terug op Shaw's Corner. Hij overleed er in 1950 nadat hij op 94-jarige leeftijd uit een boom was gevallen die hij wilde snoeien.

Naar eigen zeggen kochten Shaw en zijn vrouw Charlotte het huis omdat ze het voor één keer met elkaar eens waren dat het niet de minste charme had en dat het er afschuwelijk uitzag. Een mening die 50 jaar later gedeeld werd door Harold Nicholson, die samen met zijn vrouw Vita Sackville-West één van de mooiste Britse tuinen had aangelegd in Sissinghurst. Nicholson bezocht het huis daags na de dood van Shaw in opdracht van 'The National Trust' (aan wie Shaw huis en tuin had overgelaten en die het landgoed tot op vandaag beheert). In een brief aan zijn vrouw schreef hij: "Een kleine, roodstenen pastorij van rond 1880 met achter het huis een afhellend gazon, een paar coniferen om de straat te verbergen en enkele uitgerekte bloemperken in de vorm van niertjes."

Toch heeft het huis charme. Het ziet er nog grotendeels hetzelfde uit zoals in de tijd van Shaw met allerlei literaire en persoonlijke memorabilia. De vroegere slaapkamer van zijn vrouw is ingericht als museum. Ook de tuin, ongeveer anderhalve ha groot en volledig ontworpen door Shaw zelf, mag er best wezen. Het vanuit het huis afhellende gazon, met aan beide kanten de langwerpige bloemborders, vormt een natuurlijke overgang naar het lager gelegen gedeelte waar, verscholen tussen de bomen, de 'schrijvershut' van Shaw staat. In die hut, net groot genoeg voor een tafel, een stoel en een veldbed, placht Shaw zich in de zomer terug te trekken om te schrijven. In zijn laatste boek "Bernard Shaw's Rhyming Picture Guide to Ayot Saint Laurence", schreef hij: "In shattering sunlight here's the shelter /Where I write dramas helter skelter."Hier schreef hij enkele van zijn belangrijkste werken zoals Major Barbara, Pygmalion, Man and Superman… De hut staat op wielen zodat ze kon verplaatst worden in functie van het zonlicht of het uitzicht.

In de bloemenborders staan allemaal bloemen van voor 1950. Shaw had een hekel aan snijbloemen in huis. "Ik hou van bloemen, zoals hij ook van kinderen hield. Maar dat was nog geen reden om hun hoofd af te knippen en dat in een vaas met water te zetten."

Shaw liet een aantal bomen kappen, zodat men nu vanop het terras achter het huis - 'my Riviera' zoals hij het noemde - een mooi vergezicht heeft op het heuvelend landschap. Dat zicht wordt echter bedreigd door de uitbreidingsplannen van een nabijgelegen hotel. Links van het gazon, op een heuveltje, kijkt een standbeeld van Jeanne d'Arc als herderinnetje uit over de tuin. Shaw was een groot bewonderaar van Jeanne d'Arc over wie hij trouwens een toneelstuk schreef.

De tuin was voor Shaw op de eerste plaats een ruimte voor ontspanning en fysieke oefening. Rond de tuin liep een pad van precies één mijl lengte. Als hij daar met zijn vrouw wandelde, legde hij een steen neer telkens ze één mijl hadden gedaan om de gewandelde afstand te kunnen volgen. In een ander deel van de tuin had Shaw een speciale ruimte om hout te kappen en te zagen. Op zijn dagelijkse wandelingen door de tuin had hij altijd een snoeimes en een kleine zaag mee om overhangende takken te knippen.

Na Shaws dood werd zijn as, in uitvoering van zijn testament, met die van zijn vrouw vermengd en op de bloemperken in de tuin verspreid. Harold Nicholson, die het huis de dag nadien bezocht, noteert in de reeds geciteerde brief : "Hij was nog in de tuin aanwezig, tussen de rozen en op het tuinpad : wit stof, net alsof men iets gestrooid had tegen de slakken. Ik had gewoon een stukje van Shaw kunnen oprapen en het in een enveloppe mee naar huis nemen.

Open van 20 maart tot 31 oktober, van woensdag tot zondag van 12.00 tot 17.30 uur.

Shaw's Corner Ayot St Lawrence, nr Welwyn (Hertfordshire) AL6 9BX

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen