MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sierfruit

5425 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Herfstboeketten en arrangementen kunnen met siervruchten effectief worden ‘opgeleukt’, zeker als het fruit een prettig formaat heeft.

clip_image001(117).jpg

Sierfruit is geen nieuw verschijnsel; iedereen kent wel de zware kalebassen uit de vollegrondstuin. Ze staan soms maanden lang mooi te wezen in een sierschaal. Maar een mens wil wel eens wat anders, dacht een Nederlandse kweker. Hij ontwikkelde de ‘Decoration Mix’, die bestaat uit een houten kist met acht kunststof bakjes met daarin zeven verschillende siervruchten. De vruchten met een doorsnee van 2 tot 5 cm zijn opvallend groen, rood, zwart, gestreept of behaard. Erg decoratief, bijvoorbeeld als vulling in een hoge vaas, uiteraard zonder water, of als onderdeel van een biedermeier.   

De houdbaarheid van de vruchten is prima. Ze blijven enkele maanden goed, mits ze droog en buiten de koelcel worden bewaard. Daarna zullen ze langzaam indrogen en hun kleur geleidelijk verliezen. Verder is het belangrijk om te weten dat de vruchten niet geschikt zijn voor consumptie. De Decoration Mix bestaat uit de volgende producten: Solanum annuum ‘Balloon’, Solanum nigrum ‘Huckleberry’, Solanum aethiopicum, Cucumis hirsutus, Cucumis dipsaceus, Cucumis africanus en Cucumis mycrocarpus. De Mix is van juli tot begin december op de Nederlandse veilingen verkrijgbaar.

 

Achtergrondinfo:

Familie

De pompoen behoort tot de komkommerachtigen of Cucurbiteae. 

Soorten

Er bestaan van pompoenen waarschijnlijk meer dan vijfhonderd verschillende cultivars. Ze zijn te verdelen in 5 hoofdgroepen. Zomerpompoenen/ Courgettes, herfstpompoenen, winterpompoenen  'gewone' pompoenen en sierkalebassen. 

Verzorgingstips

Sierfruit is maanden lang te bewaren, mits het goed gerijpt is. In gedroogde toestand zijn de vruchten zeer lang houdbaar. Herfst en winterpompoenen kunnen soms maanden lang worden bewaard. Met de oogst en het transport moet uiterst voorzichtig omgegaan worden met de pompoenen als er een klein beschadigingentje aankomt gaat de pompoen zo rotten. De houdbaarheid is het beste als ze eind september/begin oktober binnen liggen bij een temperatuur van z'n 10 graden. 

Bron: BBH- 1.11.2004

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen