MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Siergrassen, vaste planten van het Jaar

12445 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 25 Juli 2019 Volg Eddy G.

Siergrassen zijn een sieraad voor de tuin en door de grote verscheidenheid in soorten zijn ze geschikt voor allerlei verschillende plaatsen en toepassingen in de tuin en op het terras. Denk eens aan...

Calamagrostis

Dit siergras groeit op het noordelijk halfrond en kent meer dan 200 soorten. De bladeren hebben een lengte tot een meter en hangen sierlijk gebogen van de stengel af. Is geschikt om als solitair te worden aangeplant, maar komt het best tot zijn recht in grote groepen. Zeer geschikt voor rotstuin, heidetuin en vijvertuin.

Calamagrostis brachytricha (struisriet) is een fraai siergras door de lange, wat ijle pluimen die uit de groengele pollen komen. Het blad loopt al vroeg uit. De bloeitijd is augustus t/m oktober. Waterdruppels blijven bij vochtig weer op de grijsrozebruine pluim zitten. Dankzij de stevige stengels blijft de plant mooi rechtop staan. Het wintersilhouet is fraai, vooral door de openstaande pluimen. De bladverliezende Calamagrostis brachytricha, die met bloempluimen een hoogte bereikt van 100-150 cm, kan op een zonnige of halfbeschaduwde plek in een border worden toegepast of in grote groepen en in een goede droge, kalkhoudende grond. Dit polvormende, dus niet woekerende siergras laat zich goed combineren met bamboes, opgaande vaste planten en ook met andere siergrassen. Na de winter snoeien. Goed winterhard.

Cortaderia selloana (pampasgras)

Cortaderia selloana komt van oorsprong uit Argentinië en Zuid-Brazilië. Dichterbij groeit het ook in Zuid-Oost-Turkije Het is een solitair, die een sterke voorkeur heeft voor verse voedingsstoffen. Het blad sterft in de winter af en verdort. Pampasgras gedijt goed op de meeste gronden met een voorkeur voor vochtige zandgrond. Cortaderia is goed winterhard, maar heeft door de zuidamerikaanse oorsprong een hekel aan onze natte winters.

Cortaderia selloana 'Pumila' is een compact en rijkbloeiend siergras met zilverwitte pluimen en blauwgroen blad. De bloeitijd is september - oktober. Op een zonnige plaats en op een vochtige maar toch goed waterdoorlatende kalkrijke bodem bereikt deze plant een hoogte van120 cmen een breedte van 125 cm. ‘Pumila’ is zeer geschikt voor de kleine tuin en ongevoelig voor hevige wind of zilte zeelucht. Met de dikke pluimen is ‘Pumila’ ook zeer geschikt als decoratief element in een vaas.

Qua onderhoud vraagt hij in de winter enige aandacht omdat hij dan gevoelig is voor een natte wortelpruik. Het beste is om in de winter de halmen en bladeren samen te binden tot één schoof. Hierdoor kan het water makkelijk er afdruipen en weglopen. Verder is hij goed winterhard. Doordat ‘Pumila’ pas eind mei uitloopt, hoeft de plant pas heel laat in het voorjaar te worden teruggesnoeid.

Festuca glauca

Festuca glauca (blauw schapengras of zwenkgras) is een siergras dat bij uitstek geschikt is voor een droge schrale grond. Van nature komt het dan ook voor op zonnige, stenige terreinen in Europa. Het blad is stekelachtig. Festuca glauca groeit zeer snel in egelvormige toefen en is ideaal om snel glooiingen te bedekken. Festuca glauca kan tot 50 cmhoog worden. De bloeiwijze wordt gevormd door kleine open créme witte pluimpjes. De bloeitijd is juni-juli. Gedijt het best op een zonnige plek. Op een schrale grond blijft de blauwe kleur van het blad het langst behouden. Weinig bemesten is dan ook noodzaak. Als de plant te veel vocht krijgt gaat hij rotten. In een sierpot op het terras of aan de rand van de vijver is dit blauwe schapengras een voltreffer. Goed winterhard.

Hakonechloa macra ‘Aureola’

Een uit Japan afkomstig siergras. Heel apart met overhangend glimmend geel blad met smalle groene strepen dat in het najaar tot roodbruin verkleurt. Het is een trage groeier die bloeit in augustus – september. De groei is eerder in de breedte dan in de hoogte (hxb 30 x 40 cm). Het blad blijft tot ver in de winter aan de plant en behoudt ook nog vaak zijn kleur. ‘Aureola’ heeft een voorkeur voor een plek in de volle zon of halfschaduw en een vruchtbare grond met goed verteerd organisch materiaal.

Toe te passen in groepen, maar ook solitair. In een pot op het terras komt ‘Aureola’ eveneens uitstekend tot zijn recht. Terugknippen kan laat in de winter en in het vroege voorjaar. Goed winterhard.

Imperata cylindrica (Japans bloedgras)

De oorsprong van Imperata cylindrica ligt in Zuid-Oost Azië. De soort is een woekeraar eerste klas. De bloemstengels kunnen zo’n 2,5 m hoog worden. Het blad is circa 2,5 cmbreed en scherp.

Imperata cylindrica 'Red Baron' is een uitstekende cultivar die het ook in onze streken goed doet. Het is een sierlijk gras dat pas laat verschijnt en bloeit in de periode mei - juli. Eerst is er het groene blad met een rood puntje. Maar in de loop van de zomer krijgt het blad een intense, lichtgevende rode kleur. In het najaar bedraagt de hoogte zo’n 60-80 cm. ‘Red Baron’, die een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats verkiest, is zeer geschikt om te combineren met andere kleine planten of als prachtig accent in een border en is ook prima toepasbaar in een sierpot op het terras. ‘Red Baron’ vormt een uitstekendecombinatie met roze en rood bloeiende vaste planten en in combinatie met andere, meestal hoger wordende, siergrassen. Goed winterhard.

Miscanthus sinensis

De soorten en talloze cultivars van de Miscanthus vallen op door hun imposante voorkomen en fraaie bloempluimen

Miscanthus sinensis (oosters prachtriet) is oorspronkelijk afkomstig uit China en Japan en behoort tot de belangrijkste groepen siergrassen. De cultivars verschillen onderling in hoogte, bladvorm en –kleur en door de kleur en vorm van hun bloeiwijzen.

Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’ die tot 200cm hoog kan worden, begint eind juli te bloeien met opvallende rode pluimen met witte punten en is daarmee een van de vroegst bloeiende sinensis cultivars. De bloei duurt voort tot diep in oktober. Ook de stengels van ‘Ferner Osten’ neigen naar rood. In de herfst ontstaat een prachtige rozerode verkleuring. Ook in de winter is het in de tuin een opvallende plant door het fraaie silhouet. ‘Ferner Osten’ vraagt een zonnige standplaats en groeit het beste op een grond die permanent vocht kan vasthouden.

Aan het begin van het voorjaar kort voor het uitlopen van de nieuwe scheuten (gewoonlijk eind maart) kunnen de halmen van het voorgaande jaar tot zo’n 10 cmbij de grond worden afgeknipt. Goed winterhard.

Molinia caerulea

Molinia caerulea (pijpenstro) heeft grijsgroen blad en grijsbruine, aarvormige bloeiwijzen op stevige bloemstelen, die laat in de zomer verschijnen en soms dunne zijtakjes hebben. Wordt 80 tot 120 cm hoog. Pijpenstro komt in Nederland en grote delen van Europa van nature voor. De naam heeft te maken met de holle stengel, die gebruikt werd om de steel van een pijp schoon te blazen. 

Molinia cearulea hoort oorspronkelijk thuis langs de bosrand en is dan ook zeer geschikt om in grote groepen aan te planten. Uitstekend toepasbaar als solitair maar ook in een dichte bloemenborder. De bloeistengels stijgen dan als ware fonteinen boven de aangrenzende planten uit. Pijpenstrootjes hebben een prachtig wintersilhouet. Goed winterhard.

Molinia caerulea 'Moorhexe': Het smalle, stijf verticaal groeiende blad is donkergroen. De bloeiaren van deze cultivar staan vrij dicht bij elkaar en zijn prachtig zwartbruin van kleur. De bloeitijd is augustus - oktober. ‘Moorhexe’ wordt 60 cm hoog en vraagt een zonnige plaats of een plekje in halfschaduw en een lichtzure, lichtvochtige, schrale grond. Het zijn goed winterharde, hoge ranke grassen die prachtig staan in de gemengde of vaste plantenborder. Ook mooi in groep langs de vijver. Goed winterhard.

Molinia caerulea 'Variegata' heeft crème gestreept blad en gele bloemstengels met purperen bloemen en bloeit van augustus tot en met oktober. Opvallend is dat in de herfst de hele plant naar strokleur verkleurt. De hoogte van het gras bedraagt ongeveer 30-40 cm en van de bloeistengels 60-70 cm. Ook deze Molinia staat prachtig in de gemengde of vaste plantenborder en komt goed tot zijn recht in groep langs de vijver. De goed winterharde ‘Variegata’ prefereert een zonnige standplaats, maar gedijt ook goed in halfschaduw en heeft een voorkeur voor een vochtige maar goed doorlatende, liefst zure tot neutrale grond. Goed winterhard.

Pennisetum
Pennisetum, in Nederland en Vlaanderen ook Lampenpoetsersgras of borstelveergras genoemd, kenmerkt zich door de gracieus overhangende bladeren en flessenborstelachtige bloeiwijzen op hoge zich ietwat krommende stelen. Ook in de winter heeft dit gras veel sierwaarde door een prachtig silhouet. De groeiwijze is rond polvormig. De pluimen verschijnen in de nazomer en blijven tot ver in de herfst op het gras. Sommige cultivars bloeien al eerder. In een grote groep komt dit siergras het beste tot zijn recht maar voldoet ook goed als solitair. De hoogte van de cultivars varieert tussen de 40 en 100 cm, de breedte tussen 25 en 35 cm.

Het lampenpoetsersgras voelt zich prettig op een licht humeuze, goed water doorlatende en een zonnige tot halfbeschaduwde standplaats.

De Pennisetum cultivars zijn een opvallende verschijning in een gemengde of vaste planten border en laten zich goed combineren met planten zoals bijvoorbeeld asters, Liriope muscari, Nepeta, pimpernel, sierdistel en andere najaarsboeiers. Goed winterhard.

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’
De belangrijkste soort van lampenpoetsersgras voor de tuin is Pennisetum alopecuroides. Het is een overblijvend gras, dat voornamelijk in delen van Australië en Azië van nature voorkomt. ‘Hameln’ bloeit eerder en rijker dan de soort en is ook wat compacter. De bloeitijd is juli t/m september. ‘Hameln’ toont dan roodbruine pluimen. Deze Pennisetum kan zo’n 60 cm hoog worden op een zonnige standplaats. Dit oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstige gras is een sieraad voor de tuin, zowel in groepen als solitair. Redelijk winterhard. Om een snelle hergroei te bevorderen moeten de halmen vroeg in het voorjaar worden afgeknipt. Wordt ook gebruikt in droogboeketten. Goed winterhard.

Pennisetum orientale, is fijner van blad en bloeiaar dan Pennisetum alopecuroides en heeft opvallende, vrij transparante, smalle, zachtroze bloeiaren. De hoogte bedraagt 40-60 cmcentimeter. De bloei begint al in juni en gaat door tot ver in het najaar. P. orientale vraagt een zonnige standplaats en een goed water doorlatende bodem. Goed winterhard.

Pennisetum setaceum 'Rubrum' is een niet winterhard, fraai roodbruin gras met circa 2 cm breed blad en purperen bloeiwijzen. Wordt circa 100-120 cm hoog. De bloeitijd is van juli tot in oktober. ’Rubrum‘ komt zeer goed tot zijn recht als een accent in de border maar ook in groepen en vraagt een zonnige standplaats. Heel mooi als accent of in groepen te gebruiken. Ook schitterend in een sierpot op het terras.

Stipa tenuissima
Stipa tenuissima heeft een hele fijne, bijna haarachtige structuur. Door de wind gaat het gras 'golven'. De groene halmen kunnen verkleuren naar lichtbruin. De bloeitijd is juli-augustus. Dit siergras wordt 40-50 cmhoog. Stipa tenuissima kan worden toegepast als vakbeplanting en aan de voorrand van een vaste plantenvak. De natuurlijke habitat is het steppe- en heidegebied met een bodem van grind of steenslag.

Stipa tenuissima 'Ponytails'
Stipa tenuissima 'Ponytails' (vedergras) is afkomstig uit Texas en Mexico. De plant vormt rechtopgaande, dichte pollen van naaldvormig bleekgroen blad. De plant wordt circa 60cm hoog. Bloeit al in mei en bloeit door tot en met augustus overhangende zijdeachtige lichtgroen tot witte bloeiwijzen. De zeer fijne bloeiwijzen geven een pluizig, donzig effectBij massale aanplant ontstaat een deinende 'wolkenmassa'. ‘Ponytails’ wordt tot ca 60cm hoog. Zeer geschikt om op de voorgrond in een border toe te passen. Ook een sieraad in een pot op het terras en hel goed toepasbaar in combinatie met andere planten, zoals bijvoorbeeld mediterrane kruiden. ‘Ponytails’ vraagt een zonnige standplaats en gedijt uitstekend op een kalkrijke, pH-neutrale, droge, maar wel doorlatende grond. In het voorjaar magmaximaal de helft van het blad worden verwijderd, beslist niet volledig terugknippen.

‘Ponytails’ is mooi in combinatie met ondermeer laatbloeiende asters, Alchemilla, Bergenia, Echinacea, Euphorbia caracias, Heuchera, Rudbeckia, Scabiosa en Verbena bonariensis. Goed winterhard.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen