MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Siergrassen ... Het haar van moeder aarde

12443 x gelezen
door ineke van Kesteren • Vrijdag 14 Augustus 2015

Overal ter wereld komen grassen voor, van prairies tot moerassen en van bergweiden tot kustgebieden. Gras wordt daarom ook wel het haar van moeder aarde genoemd. Voor de tuin is er een selectie van de mooiste soorten beschikbaar, met sierlijke smalle bladeren en wuivende pluimen. De fijne bloeihalmen vangen elke zonnestraal en talloze regendruppeltjes, zo zorgen ze al snel voor een sprookjesachtige en dromerige sfeer in de tuin.


Voor ieder plekje een grassoort
Omdat er veel soorten siergras zijn is er voor elke situatie wel een geschikte soort te vinden. Er zijn siergrassen voor droge grond of juist voor een vochtige bodem, voor volle zon of voor de schaduw, allemaal prima winterhard. De meeste soorten worden ’s winters bruin, maar er zijn ook wintergroene siergrassen. Een voorbeeld is de zegge (Carex). Heb je veel ruimte dan is er misschien plaats voor een grote pol prachtriet (Miscanthus) als blikvanger. Zo’n fors siergras is trouwens ook heel geschikt om inkijk tegen te houden. Voor een kleine plek is er volop keuze, compact groeiende siergrassen doen het zelfs prima in een pot op het terras. Zoals het blauwgroene zwenkgras (Festuca), een grasje dat slechts 15-25 cm hoog wordt. 

Wist je dat...
je siergrassen niet moet verwarren met bamboe? Een bamboe is een wintergroene heester, terwijl een siergras een vaste plant is die in het najaar boven de grond afsterft. In het voorjaar verschijnen al snel weer frisgroene grassprietjes.


Kunst van het combineren 
Het overhangende blad en de fraaie pluimen van siergrassen komen nog mooier uit in combinatie met andere planten. Let bij het maken van composities op de groeiwijze van het siergras, de kleur van het blad en de hoogte. Zoek hierbij goede buurplanten. Zowel soorten die eerder bloeien dan de grassen als soorten die tegelijkertijd bloeien, zijn geschikt. Rijke zomerbloeiers met aren, zoals de salie (Salvia), zorgen voor een fantastisch vormcontrast met bijvoorbeeld het Japanse bosgras (Hakonechloa). In het najaar kleuren paarse herfstasters betoverend bij het roodbruine lampenpoetsergras (Pennisetum setaceum ‘Rubrum’). Borderplanten met een wintersilhouet zijn ook prachtig naast siergrassen, zo’n combinatie zal tot ver in de winter opvallen. Probeer eens vetkruid (Sedum) naast lampenpoetsergras (Pennisetum), of de dropplant (Agastache) als buur van het diamantgras (Calamagrostis).

Wist je dat...
een groepje potten vol siergrassen het terras of een daktuin van de vroege zomer tot diep in de winter sieren? Kies bijvoorbeeld voor het fijne vedergras (Stipa tenuifolia) dat wel op mensenhaar lijkt. Of maak een combinatie met verschillende soorten siergras in potten, zoals het pijpenstrootje (Molinia), lampenpoetsergras (Pennisetum) en prachtriet (Miscanthus).


Nauwelijks onderhoud
Siergrassen kunnen het hele jaar door geplant worden, maar de beste tijd is toch wel het najaar of het voorjaar. Deze sterke vaste planten vragen nauwelijks onderhoud. Bemesten en water geven is bijna niet nodig. Knip bruine stengels en bladeren eind februari/begin maart af, vlak voor de eerste nieuwe sprietjes verschijnen. Dit gaat heel makkelijk met een scherpe heggenschaar. Wintergroene soorten hoef je niet af te knippen.


 


 

Lees verder op Perennial Power »

5 reacties

 • Vivianne Marie Florence C. Vivianne Marie Florence C. welke grassen zijn winterhard en blijven mooi groen om in de voortuin te plaatsen (laag)
  Vrijdag 14 Augustus 2015 om 11:32
 • Caroline B. Caroline B. @Vivianne Marie Florence Coppens. je hebt oa carex morrowii die groen is. carex evergold heeft bont blad. en carex comans frosted curls heeft inderdaad een mooie bos neerhangende en groenblijvende stengels. je hebt er trouwens ook een brons kleurige variant van. keuze genoeg!
  Zaterdag 15 Augustus 2015 om 08:40
 • Marine B. Marine B. Ik heb in Frankrijk ene groot stuk land dat heel erg nat is, vanwege een bestaande bron. Welke grassen doen het daar het best op?
  Zaterdag 15 Augustus 2015 om 09:03
 • Myriam V. Myriam V. Bij het onderhoud wil ik toch even wat vermelden. Grassen groeien goed en kunnen snel teveel plaats gaan innemen in de border. Tenzij je natuurlijk ruimte zat hebt. En het terugbrengen tot een bepaalde grootte kan best zwaar werk zijn, zeker bij de wat hogere grassen. Ben je wat ouder, zijn je fysieke mogelijkheden beperkt, onderschat dit dan niet. Of kies een plaats waar ze hun gang kunnen gaan. Want ze zijn absoluut mooi en sterk.
  Zaterdag 15 Augustus 2015 om 21:57
 • Annick V. Annick V. Vivianne ik zou ook carex morrowii variegata verkiezen, heb het ook staan en je ziet dat ook veel tuinaannemers het gebruiken in de voortuin. Geen werk, hoogstens in het voorjaar kort zetten zodat je weer frisgroene bladeren krijgt
  Zondag 16 Augustus 2015 om 08:13

Log in om een reactie te plaatsen