MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sierlijke grassen

5623 x gelezen
door Colour Your Life • Vrijdag 13 September 2013

Toptuinontwerpers zijn ervan in de ban geraakt: de elegante schoonheid van sierlijk wuivende grassen. Hun spel met de wind. Nooit breken, maar onvermoeibaar buigen. Grassen zijn afhankelijk van de wind voor hun bestuiving – hooikoortslijders weten daar ook alles van.

Gevarieerde keus aan gras

De bouw en vormen van grassen – waar ook alle granen en zelfs bamboes toe behoren – zijn vaak fenomenaal mooi. Van gracieus overhangende, lange smalle bladeren en ragfijne bloeiaartjes tot metershoge reuzen met gigantische bloeipluimen.

Veel droogte verdurende soorten grassen vormen bossen bladerrokken die de wortels tegen uitdrogen moeten beschermen, maar er het karige regenwater juist naartoe leiden. De keuze in sierlijke grassen is eindeloos groot en gevarieerd.

Gras kent weinig onderhoud

Sierlijke grassen zijn mooi in hele velden die golven op de wind, maar ook prachtig als solitair of als rustbrengers of juist kleuraccenten in een border, bij een vijver, in een heide- of bostuin. Er zijn zeer aantrekkelijke eenjarige soorten grassen (trilgras, hazenstaartje), maar nog veel meer vasteplantgrassen die tientallen jaren meegaan en grasvegetaties die het eeuwige leven lijken te hebben, zoals in een gazon.

Er zijn grassen voor droge, zonnige plekken en voor vochtige schaduwplaatsen, polvormers en bodembedekkers, voor een architectonische omgeving (steen- en patiotuinen) of juist een heel natuurlijke omgeving. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: alle soorten grassen vragen uitzonderlijk weinig onderhoud. Wie een zeer onderhoudsvriendelijke tuin wil hebben, moet dus zeker aan sierlijke grassen denken.

Prachtige soorten gras

Een van de slankste sierlijke grassen (voor vochtige, humusrijke grond) is het tot 75 cm hoge pijpenstrootje (Molinea caerulea), waarvan de cultivar ‘Moorhexe’ in augustus-september opvallende zwarte bloeiaren draagt. Het blauw schapengras (Festuca cinerea) is blauwgrijs van kleur. Een paar planten bij elkaar vormen een dichte zode.

De polvormende Koeleria glauca wordt hoger (50 cm) en is zo mogelijk nog blauwer. Dit zijn echte zonliefhebbers. Een van de beste schaduwgrassen is veldbies (Luzula), 40-60 cm hoog, groenblijvend en met bruine (L. sylvatica) of witte pluimen (L. nivea). Lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuriodes; 80 cm hoog) bloeit tot ver in de herfst met magnifieke bruine halmen, de cultivar ‘Hameln’ bloeit al eerder (vanaf juli) en rijker en wordt niet hoger dan 60 cm.

Tot de hoge soorten (tot 2,5 m) behoren het bekende pampagras (Cortaderia selloana) voor droge grond en de diverse vormen van prachtriet (Miscanthus; 2 à 3 m), waarvan bontbladige M. sinensis ‘Strictus’ en ‘Zebrinus’ (gele dwarsstrepen) heel geliefd zijn, maar er zijn veel meer prachtig bloeiende grassoorten en cultivars. Hun vaak zilverrode bloeipluimen schitteren in het zonlicht.

Struisriet (Calamagrostis) is een tot 125 cm hoog, steil opgaand gras met dikke, vertakte bloempluimen in juni-augustus. Ook daarvan worden diverse (ook bontbladige) cultivars gekweekt. Heel mooi vlammend rood (in de zon) is het tot 40 cm hoge Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’) dat ’s winters wat bescherming nodig heeft.

En dit is maar een fractie van de vele soorten grassen die kwekers en tuincentra u bieden.

Tuintips voor september:

  • Steenvruchtbomen (kers, pruim enz.) nu (licht) snoeien: de kans op loodglansziekte is nu het laagst
  • Pioenen (Paeonia) planten en verplanten als ze minder goed hebben gebloeid
  • Blijf wieden en gras maaien
  • Groenblijvende heesters en coniferen planten
  • Klim- en leiplanten aanbinden
  • Boombanden controleren
  • Gazon in- en bijzaaien
  • Grind nog een keer goed doorharken tegen onkruidgroei
  • Zet herfstbloeiers in de bakken uitgebloeide zomerbloeiers

 

Lees verder op CYL »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen