MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sierlijke uien in de tuin

2243 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Grote stevige stelen van wel 120 centimeter lang. Daarop staat een enorme bol met talloze kleine stervormige bloemetjes. De Allium is bekend om zijn prachtige verschijning. Sommige varianten lijken wel compleet bloeiende sterrenstelsels. ‘Sierui’ wordt deze blikvanger ook wel oneerbiedig genoemd. Een beetje gewone naam voor zo’n prachtige bloembol. Want bijzonder zijn ze, de Alliums in fuchsia, paars of wit. Plant deze sierlijke uien nu in je eigen tuin en geniet jaar na jaar.

Allium

Knoflook

De Nederlandse naam ‘sierui’ komt niet uit de lucht vallen. De Allium is namelijk directe familie van de ui, prei, bieslook en knoflook! Sieruien zijn niet eetbaar, maar wel heerlijk om naar te kijken. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. De Allium ‘giganteum’ doet zijn naam eer aan en wordt wel 1.75 meter. De Allium karataviense is met 20 cm de kleinste telg en heeft prachtig blauw grijs gekleurd blad. De meeste sieruien zijn echter tussen de 70-120 cm hoog. Sommige soorten hebben heel grote bollen, andere weer kleine met meerdere kleuren. In tuincentra, via internet of bij gespecialiseerde kwekers  zijn ze nu verkrijgbaar. Plant ze in oktober of november.

Betoveren

Alliums zijn vooral geschikt in de tuin waar ze hoogte en kleur geven in de maanden mei en juni. Deze bloeiperiode is ideaal, want hij valt precies op het moment dat de gangbare voorjaarsbloeiers zoals tulpen en narcissen zijn uitgebloeid en veel zomerbollen nog moeten beginnen. Bijkomend voordeel van veel Alliumsoorten is dat ze na één keer planten elke lente opnieuw opbloeien. Wanneer ze een plek naar hun zin hebben, dan kunnen ze zich zelfs vermeerderen. Zet ze op een zonnige, redelijk droge plek liefst wat achter in de border. Door de lange stelen steken ze dan prachtig boven de andere beplanting uit. Plant de grotere soorten niet te dicht op elkaar, het is niet mooi wanneer de bloemen elkaar raken. Laat je betoveren door dit wonder van de tuin. Deze ui zal je zeker verbazen!

Bron: IBC

2606-034_Alliumb.jpg

2606-053_Alliumb.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen