MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sint-Janskruid

514 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Sint-Janskruid

Als je de naam van een heilige verdient, dan moet je wel zeer bijzonder zijn.Dat is zeker het geval voor Sint-Janskruid. In een ver verleden kon men er de duivel in hoogst eigen persoon mee op afstand houden. Vandaag geraak je met Sint-Janskruid genezen van je verwondingen, verlost van zenuwziekten en krijg je een positieve kijk op de wereld.

Namen noemen

Hoe deze Hypericum perforatum aan zijn Nederlandse naam Sint-Janskruid komt, daarover bestaan verschillende theorieën. Volgens één verhaal gebruikten de ridders van Sint Jan van Jeruzalem tijdens de kruistochten dit kruid om hun wonden te verzorgen. Een andere legende vertelt dat het plant is ontstaan uit het bloed van Johannes de Doper. Vandaar ook de naam Johannesbloed. Het kruid draagt bovendien bloemen rond 24 juni wat de feestdag van de heilige apostel Johannes is. Hoe dan ook, deze plant is zijn 'heilige naam' meer dan waard. Vandaag weten we immers dat Sint-Janskruid een positieve werking heeft op het lichaam en geest. Vroeger werden aan deze plant bovendien heel wat magische krachten toegeschreven. Bij ziekten die te maken hebben met bezetenheid greep men stellig naar Sint-Janskruid. Volksnamen zoals hersenkruid, 'jaag de duive' en duivelskruid stammen uit de tijd. De botanische naam hypericum kan trouwens vertaald worden als 'boven de geesten'. De toevoeging perforatum verwijst naar de doorzichtige spikkels op de bladeren. Vandaar de streeknaam gaatjeskruid. Botanisch bekeken is het Sint-Janskruid familie van de hertshoornachtigen. Dat zijn planten die hard hooi geven. Dit verklaart tenslotte de 'bijnaam' hertshooi.

Gezond met sint-janskruid

Vandaag bekleedt Sint-Janskruid nog steeds een belangrijke plaats in de kruidengeneeskunde.

Winiefred weet raad

  • PIJNLIJKE BENEN

Spierpijn in de benen of rugpijn ga je te lijf met olie van Sint-Janskruid. die kan je zelf maken door 50 gram verse bloemen gedurende 3 à 5 dagen op een warme plaats te laten gisteren in een fles met 1/4 liter zonnebloemolie. Sluit de fles en zet ze in het licht tot de olie na ongeveer 6 weken rood kleurt. Zeef en wrijf er je pijnlijke benen mee in.

Volksweetjes

Volgens oude gebruiken hielp het bloeiende Sint-Janskruid om de duivel te verjagen. De gele bloempjes werden tussen de handen gewreven. Een kleur die het midden houdt tussen rood en roest, kom dan te voorschijn. De duivel zou daar alles behalve dol op zijn. In sommige contreien hing men ook een bloemenkrans aan de deur om de duivel uithuizig te houden. Op deze manier waren de bewoners beschermd tgen allerlei akelige ziekten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen