MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sjalot - plantsjalot - teeltinfo

1355 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Allium ascalonicum Lookfamilie


Wat? Plantsjalotten zijn sjalotten die het jaar voordien gezaaid werden en vroegtijdig als kleine bollen worden geoogst. Ze worden daarna bewaard op specifieke temperaturen. In het vroege voorjaar worden ze dan als plantgoed aangeboden. Je hebt bruine (roodachtig) sjalotten en gele. De bruine geeft minder kans op doorschieten en kan vroeger (vanaf februari) worden geplant.

De gele schiet makkelijker door en wordt later (vanaf april) geplant. Gele bewaren ook veelal beter.

 10.png

Planten: februari - maart – april

Oogsten: juni - juli – augustus - september

Wanneer planten ? Teelt van sjalotten: 100 gr is voor circa 1m2. Sjalotten zijn familie van de ajuinen, maar in plaats van één grote bol te vormen gaat de plantsjalot meerdere eetsjalotten vormen die dezelfde grootte zullen hebben als de plantsjalot. Plantsjalotten zijn vorstbestendig en kunnen vroeg in het voorjaar in de volle grond worden geplant. Je kan ze ook in potjes (turfpotjes) planten om daarna in volle grond uit te planten. De bruine soorten kunnen vanaf februari worden geplant. De gele vanaf april. Plant de sjalot met het hoofd naar boven en zorg ervoor dat het topje net nog zichtbaar is. Plant niet op een perceel waar het vorige jaar sjalotten of uien hebben gestaan. Plant om de 10-15 cm in de rij en 25-30cm tussen de rijen.

Standplaats Voorkeur voor een zonnige, warme plaats in vruchtbare, losse, humusrijke grond. Grond die vocht vasthoudt maar met een goede drainage. Gebruik geen grond die vers bemest is (met stalmest) om ziektes (uienvlieg) te voorkomen. Gebruik ook geen stikstofrijke meststoffen (kans op ziektes zoals koprot). Zorg er ook voor dat het perceel onkruidvrij blijft. Bescherm het plantgoed eventueel tegen vogels die de sjalotjes kunnen losmaken.

Combinaties Sjalotten kunnen goed gecombineerd worden met koolsoorten, bietjes, tomaten, sla. Vermijd de combinatie met bonen en erwten.

Oogsten Oogst vanaf juli-augustus, als het loof voor drievierden is afgestorven en geel geworden is. Laat de sjalotten nog enkele dagen in de zon uitzweten en bewaar ze dan in een koele, donkere en goed verluchte plaats.

Soorten:
Golden Gourmet is een goudgele sjalot. Het is een verbetering van het oude ras Noord-Hollandse Strogele, met een betere houdbaarheid en hogere opbrengst. Planten van half februari tot half april in een goed losgemaakte grond. (Somers, Vt zaden, Het Vlaams zaadhuis)
Red Sun is een rode sjalot van uitstekende kwaliteit. T.o.v. het bekende ras Santé heeft Red Sun een verbeterde opbrengst en bewaarbaarheid en een goede resistentie tegen schieten, het zwakke punt van het oudere ras Santé. Planten van half februari tot half april in een goed losgemaakte grond. (Somers, Vt zaden, Het Vlaams zaadhuis)
Longor is een verbetering van het langwerpige type Franse sjalot "Cuisse de poulet". Het is een rode sjalot met een uitgesproken fijne smaak die goed bewaarbaar is. Planten van half februari tot half april in een goed losgemaakte grond. (Vt zaden)   


•  
•  

                    

[Plantsjalotten - soorten - planten -oogsten - verzorgen ]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen