MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sla - Pluksla - Baby Leaf sla

6553 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Baby Leaf Sla - Pluksla Een andere wijze van sla telen


baby_leaf_sla.jpg 

Bent u helemaal weg van zomersalades, dan is het feest om de ingrediënten uit eigen tuin of van eigen balkon te halen. Met het Baby Leaf Assortiment van Somers Seeds, een uitgebreid assortiment van kleine en verfijnde slasoorten, wordt dat nog leuker en nog gemakkelijker.

Baby Leaf betekent letterlijk babyblad. Het is geen speciale variëteit, maar jong geoogste sla van bestaande soorten. Baby Leaf vergt een specifieke teeltwijze: het verschil met gewoon sla telen en babyleaf telen is dat babyleaf veel dichter opeen gezaaid wordt. Daardoor ontstaat een opgerichte groeiwijze met iets smallere bladeren. De blaadjes worden jong geknipt bij een lengte van acht tot tien centimeter, waardoor ze heel zacht en mals zijn. Wanneer u regelmatig plukt en de groeipunt niet wegneemt (snij ze af met een schaar één cm boven het hart van de plant), zullen de planten opnieuw groeien en kan u bijna de hele zomer oogsten. Een aantal soorten kunnen ook voor herfst- en winterteelt gezaaid worden.

U kan de verschillende soorten apart in de tuin of in een grote bloempot zaaien, of u kan ze ook met elkaar combineren. Er worden trouwens een aantal exclusieve kant-en-klare mengelingen met een exotische smaak aangeboden. De mengsels zijn zodanig op elkaar afgestemd, dat alle soorten gelijktijdig oogstbaar zijn. U hoeft ze niet noodzakelijk in de moestuin te zaaien: ook in de bloemenborder of in een hoekje van de kruidentuin, kan zo’n slamix een ideale aanvulling zijn. Zeg nu zelf: wat oogt er mooier dan een hoekje bij de keukendeur of grote bloembak met kleurrijke slablaadjes op het terras, waar u dagelijks wat van kunt plukken?

SOORTEN
• ANDIJVIE Fijne Krul Geel BIO
Dit is een geelbladige krul- of snij-andijvie. Andijvie behoort net zoals witloftot de chicoreifamilie. De fijn gekrulde en diep ingesneden blaadjes zijn geelgroen en hebben een licht bittere smaak. De blaadjes worden jong geoogst. Bij niet te laag afsnijden groeit de andijvie weer uit, zodat u meerdere malen kunt oogsten. Deze andijvie kan van april tot augustus ter plaatse in volle grond of in een grote pot gezaaid worden. Het moet wel minstens 15°C warm zijn. Zorg voor een goed bemeste grond. Dun zaaien en niet uitdunnen. Tijdens de opkweek de grond vochtig houden. Het zaad is afkomstig van biologische teelt.


• RUCOLA
Overgewaaid uit Italië en de landen rond de Middellandse zee, is rucola vandaag ook bij ons een populaire slasoort met een exotisch tintje. Rucola, ook wel raketsla, ‘roquette’ of ‘notensla’ genoemd, is een eenjarig plantje uit de familie van de kruisbloemigen (Cruciferae of Brassicaceae), waartoe alle koolsoorten maar ook mosterd en radijsjes behoren. Dat is duidelijk te zien aan de fijne witte, purper geaderde bloempjes, die overigens ook eetbaar zijn en dezelfde pittige smaak hebben als het blad. De langwerpige blaadjes met een steeltje eraan hebben een pittige smaak, een mengeling van waterkers of peper en noten. Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte. Eet de blaadjes zo jong mogelijk. Oud blad is harder en bitterder van smaak. Rucola kan ook gebruikt worden als een alternatief voor basilicum bij de bereiding van pesto.

Er bestaan twee types: -Rucola cultivata, de ‘gewone’ rucola (Eruca vesicaria subsp. sativa) met getande of gelobde blaadjes. Van deze soort kan je ook zaad afkomstig van biologische teelt bekomen. -Rucola selvatica, de ‘echte’ of wilde rucola (Eruca selvatica, syn. Diplotaxis tenuifolia) met spitse, nauwelijks gelobde blaadjes en een iets pittiger smaak. Rucola kan van april tot begin september in volle grond of in een bloempot gezaaid worden. Gezaaid in augustus-september kan u tijdens een zachte winter de hele winter oogsten. In de winter kan ook onder glas gezaaid worden. De rijafstand bedraagt 10 tot 15 cm en de zaadhoeveelheid van 3 tot 4 gram per m2. In de zomer kunnen de plantjes na een drietal weken geoogst worden, in het voor- en najaar kan dit oplopen tot 5 à 6 weken.


• SNIJSLA Blonde BIO
Bekend ras van steek- of snijsla dat bijna het hele jaar door kan gezaaid en geoogst worden. Vormt geen krop en moet ook niet uitgedund worden. Na enkele weken is het jonge blad al oogstbaar. Na het afsnijden groeit het blad terug, waardoor twee- tot drie keer kan geoogst worden. Het zachte blad smaakt heel fris. Kan ook zeer goed in potten gekweekt worden. Het zaad is afkomstig van biologische teelt.


• SNIJSLA Rode BIO
Zaad van biologische teelt van rode snijsla die bijna het hele jaar door kan gezaaid en geoogst worden. Vormt geen krop en moet ook niet uitgedund worden. Na enkele weken is het jonge blad al oogstbaar. Na het afsnijden groeit het blad terug, waardoor twee- tot drie keer kan geoogst worden. Het zachte rood-groene blad smaakt heel fris. Kan ook zeer goed in potten gekweekt worden.


• SNIJSLA Amerikaanse Gekrulde
Dit is een rode snijsla die bijna het hele jaar door kan gezaaid worden en waarvan van november tot mei kan geoogst worden. Vormt geen krop en moet ook niet uitgedund worden. Na enkele weken is het jonge blad al oogstbaar. Na het afsnijden groeit het blad terug, waardoor twee- tot drie keer kan geoogst worden. Het donkere rood-groene blad is sterk gekarteld en ingesneden en is zeer decoratief. Het smaakt zacht en sappig. Kan ook zeer goed in potten gekweekt worden.  


• ROODBLADIGE BIET
Deze rode snijbiet heeft extra glanzende, dieprode blaadjes, die niet alleen lekker knapperig maar ook erg decoratief zijn. Ze hebben een licht bittere smaak. Kan reeds in januari- februari onder glas gezaaid worden, of vanaf april in volle grond, op rijtjes of breedwerpig. De zaden een nacht voorweken in lauw water bevordert de kieming. Uitdunnen na circa 35 dagen. De jonge blaadjes worden geknipt als ze zo’n 10 cm groot zijn. Er kan meerdere keren geoogst worden. Zeer rijk aan ijzer en vitamine A en C


• ROMEINSE BINDSLA
Romeinse bindsla vormt een hoge en grote krop met lichtgroen en glad blad. Zeer knapperig en licht bitter. Zaaien onder glas in maart- april en augustus- september. Vanaf mei tot augustus kan in volle grond of in een grote pot gezaaid worden. Een sterke soort die niet snel doorschiet en goed tegen warme temperaturen kan.


• ROODLOOF VERONA
Roodlof of Radicchio is een decoratieve bladchicorei, nauw verwant aan witlof en andijvie. De gladde, wijnrode blaadjes hebben een bittere smaak en geven een pittig aroma aan salades. Kan van eind april tot begin augustus gezaaid worden, zowel in volle grond als in een pot. Zaai in de lente op een warme, beschutte standplaats.


• SUIKERIJ CATALOGNA
Suikerij of suikerbrood is een bladchicorei, nauw verwant aan witlof en andijvie. Het lange dunne donkergroene blad is diep ingesneden met puntig uiteinde en witte bladnerf. Het heeft een licht bittere smaak en geeft een pittig aroma aan salades. Kan van eind april tot begin augustus gezaaid worden, zowel in volle grond als in een pot. Zaai in de lente op een warme, beschutte standplaats.

BIJZONDERE BABYLEAF-MENGELINGEN
• MESCLUN-MISTICANZA mengeling rauwkost BIO
Een bijzondere mengeling voor een zuiders getint slaatje. Bevat zaad van fijne krulandijvie, suikerij Catalogna, Roodlof, Verona, Romeinse sla, blonde en rode snijsla en Rucola selvatica. Kan van maart tot augustus gezaaid worden. Vrij dik, breedwerpig zaaien (2 gr/m2) in volle grond in de tuin of in een grote bloempot. Is zeer decoratief dankzij de bonte schakering van de bladeren. Alle zaden zijn afkomstig van biologische teelt.


• BABY LEAF Spicy Mix
Dit is een exclusieve mengeling van diverse slasoorten, fijne krulandijvie en bladgroenten met decoratieve bladvormen en –kleuren en verrassende, licht pikante smaken. Deze exotische mengeling is ideaal om te combineren met oosterse gerechten. Kan van maart tot augustus gezaaid worden. Vrij dik, breedwerpig zaaien (2 gr/m2) in volle grond in de tuin of in een grote bloempot.


• BABYLEAF Mengeling Italian Classic
Deze bijzondere mengeling bestaat uit fijne krulandijvie, suikerij, romeinse sla, snijsla en rucola en geeft een zuiderse toets aan uw slaatjes. Ook zeer decoratief door de bonte schakering van de bladeren. Kan van maart tot augustus  zowel in de tuin als in een grote pot gezaaid  worden. Korte teeltduur, geschikt voor het gehele seizoen.


• BABYLEAF Mengeling Specialiteiten
Deze mengeling bevat een aantal fijne sla- en andijviesoorten speciaal voor babyleaf-gebruik. Vrij dik, breedwerpig zaaien (2 gr/m2) in volle grond in de tuin of in een grote bloempot. Korte teeltduur, geschikt voor het gehele seizoen. Deze mengeling is zeer decoratief dankzij de bonte schakering van de bladeren.


• BABYLEAF Mengeling Oriental
Deze mengeling bestaat uit fijne sla- en andijviesoorten speciaal voor babyleaf-gebruik met een frisse, licht pikante smaak. Vrij dik, breedwerpig zaaien (2 gr/m2) in volle grond in de tuin of in een grote bloempot. Korte teeltduur, geschikt voor het gehele seizoen. Deze mengeling is zeer decoratief dankzij de bonte schakering van de bladeren. Gebruik dit kruidig mengsel van Aziatische bladgroenten in een gemengde salade.

ZAAITIPS Al deze Baby Leaf soorten kunt u van april tot augustus in volle grond in de tuin of in een grote bloempot of bloembak zaaien. Vier à vijf weken na het zaaien kan u een eerste keer oogsten.

-U kan breedwerpig zaaien of in rijtjes op zo’n 15 cm van elkaar. Als u in rijen zaait, maak dan een geultje van een halve cm diep, verdeel de zaadjes zo regelmatig mogelijk. Maak eventueel vooraf het geultje vochtig. In potten kunt u gewoon breedwerpig bovenop de potgrond zaaien. -Zaai niet te dik. Reken ongeveer 2 à 3 g per m2 -Sla is een lichtkiemer en moet altijd zeer oppervlakkig (2-5 mm) gezaaid worden. Bedek het zaad met een dun laagje zand of potgrond zodat het zaad net bedekt is, en druk licht aan. Geef nu water met een lichte broes, maar let op dat de zaden niet wegspoelen. Het beste legt u een jutezak of krantenpapier op het zaaibed en geef hierop water. Laat de jutezak liggen tot de eerste tekenen van kieming zichtbaar zijn, maar zeker niet langer. Laat in ieder geval het zaaibed nooit uitdrogen vooraleer alle plantjes boven staan. -Om de kieming te versnellen, kan u het zaad een nacht laten weken in fris water of afkoelen in de koelkast. Voor rucola, die gemakkelijk kiemt, is dat niet nodig. -Voor de eerste zaaiing in de lente kiest u het best een mengeling zonder soorten zoals radicchio of andijvie die veel warmte nodig hebben om te kiemen. Of zaai die soorten in een pot die u de eerste dagen binnen zet tot ze beginnen te kiemen. -Zodra de zaailingen uitkomen, kan u uitdunnen op ongeveer 5-7 cm -Geef bij droog weer regelmatig water zodat de plantjes niet verdrogen. Dat geldt zeker wanneer u in potten teelt. -Zaai niet teveel in één keer. Om het ganse groeiseizoen lange verse babyleaf te kunnen oogsten zaait u het best om de drie à vier weken. -In het voorjaar en de herfst moet sla op een lichte en zonnige plek staan, in volle zomer liever een beetje schaduw. -Sla vraagt een humusrijke grond die goed vocht vasthoudt. Dien voor het zaaien een flinke dosis compost of goed verteerde stalmest toe. Vermijd stikstofbemesting en snelwerkende meststoffen, omdat ze het nitraatgehalte in de sla kunnen verhogen. -Wanneer u in een pot zaait, gebruik dan een goede kwaliteit van potgrond, en meng er eventueel nog wat goed verteerde compost onder. Alle potten moeten onderaan een gaatje hebben voor de waterafvoer. Leg ook altijd een laagje scherven of kleikorrels in de pot. -Indien u de Baby Leafs in een pot kweekt, moet u, nadat u een eerste keer hebt geknipt, wekelijks licht bijmesten met vloeibare mest.

Bron: Somers Seeds

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen