MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Slakken in de tuin - hoe voorkomen en bestrijden?

124323 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Woensdag 5 April 2023 Volg Eddy G.

Slakken behoren tot de weekdieren net als mosselen, oesters, inktvissen, ...  “Weekdier” betekent heel eenvoudig dat hun lichaam geen beenderen bezit. Van alle slakkensoorten leeft maar een beperkt deel op het land; de meeste soorten leven in het water. 

Ze kunnen ingedeeld worden in twee grote groepen : naaktslakken en huisjesslakken. De huisjesslak is te herkennen aan haar slakkenhuis. De naaktslak heeft geen huis, maar richt in onze tuinen wel de meeste schade aan. Bij beide staan vooraan op de kop tentakels, met op het einde daarvan de ogen.

Slakken verplaatsen zich op de zoolvormige onderzijde van hun lichaam met een golvende beweging. Ze scheiden hierbij een slijm af dat een spoor achterlaat en zo duidt op hun aanwezigheid !

Bij zonnig en/of droog weer kruipen ze weg om niet uit te drogen. Naaktslakken graven zich in de grond in, huisjesslakken trekken zich terug in hun slakkenhuis en sluiten de opening af met een verhardend slijm. Zodra de lucht vochtiger is, bijvoorbeeld na een bui of ’s nachts, gaan ze terug op pad. In droge zomers is het aantal vraatzuchtige slakken dan ook beduidend minder dan in vochtige en warme zomers.

Slakken zijn tweeslachtig doch moeten voor de voortplanting paren met een soortgenoot. Na de paring legt elke slak (vanaf april) zijn eitjes af in slijm onder aardkluiten, boomschors, …Uit deze kleine, glazige bolletjes komen na een 3-tal weken kleine slakjes die zich onmiddellijk beginnen te voeden. Twee maanden later zijn ze volwassen. Het is dus belangrijk om vroeg in het voorjaar hun aantal in de tuin  in te perken om grote problemen later op het jaar te vermijden. Tijdens de winter wachten de eitjes met uitkomen op het goed weer van het voorjaar, althans als ze de vorstperiodes overleven.

Het voedsel van huisjesslakken bestaat hoofdzakelijk uit algen en plantaardig afval; minder vaak plantenweefsels. Ook eieren van naaktslakken staan op het menu van de huisjesslakken !

Naaktslakken daarentegen eten hoofdzakelijk zachte plantendelen, en richten zo de meeste schade aan. Ze zijn te vinden op vochtige plaatsen zoals onder stenen, bloempotten, dichte beplanting, rottende bladeren en composthopen. Bij het uitstrooien van compost  dus opletten dat zo geen echte plaag veroorzaakt wordt !

Slakken eten het liefst ’s avonds en ‘s nachts bij hoge luchtvochtigheid en als de temperaturen niet te hoog noch te laag zijn. Koudbloedige dieren zijn immers gevoelig aan temperatuurschommelingen. Ook overdag tijdens en na regenbuien komen ze al snel te voorschijn.

In het najaar overwinteren ze onder bladeren of in de grond om zo de koude te weerstaan. In héél strenge winters sterft toch een behoorlijk deel af. De voorjaarswarmte doet ze weer ontwaken. Het eerste wat de slakken doen is hun waterverlies van tijdens de winter compenseren.

Gevoelige planten voor slakkenvraat zijn Hosta spp., Iberis spp., Ligularia spp., ... Hun natuurlijke vijanden zijn egels, loopkevers, padden, kraaien, lijsters, spreeuwen, slakkendodende vliegenlarven, slakkendodende aaltjes, spinnen, .. Ook schoffelen helpt, omdat het de bovenste grondlaag uitdroogt.

Heeft men desondanks toch nog te kampen met een uitbreidende slakkenplaag, dan kan men ingrijpen met speciaal ontwikkelde slakkenkorrels. De producten zijn samengesteld uit voor slakken zeer aantrekkelijke zemelen. Een repellent ingrediënt dient om te voorkomen dat onze (huis)dieren ze zouden nuttigen. Door de professionele persing zijn de korrels goed regenbestendig, een enorm pluspunt voor gebruik in onze Vlaamse & Nederlandse weersomstandigheden. Ook kan het gebruik van aaltjes doeltreffend zijn.

 

Enkele preventieve maatregelen:

  • Schoffel regelmatig in de tuin, hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit waardoor slakken zich moeilijker kunnen verplaatsen.
  • Slakken schuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval.
  • hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan.
  • maak gebruik van stekelig en ruw materiaal rond de planten, basaltmeel bijvoorbeeld of lavagruis of sparrennaalden. Ook een laag cacaodoppen aanbrengen is een aanrader. Slakken vinden het akelig om over de scherpe randjes van de doppen te manoeuvreren. Naast een bodembedekker zijn cacaodoppen ook een echte bodemverbeteraar. Ze bevatten veel organische stikstof en sporenelementen zoals boor die aan de plantenwortels wordt doorgegeven.
  • ook kippen en Indische loopeenden lusten heel graag slakken.
  • slakken hebben een hekel aan koper omdat het slijm dat ze afscheiden bij koper voor electrische schokjes zorgt.
  • zaagsel is ook iets waar slakken niet dol op zijn omdat dit hen uitdroogt. Hetzelfde geldt voor koffiegruis, roet.
  • lok slakken in een hinderlaag en vang ze weg door bijvoorbeeld onder een dakpan stukjes appel, pompoen of ander fruit te leggen. Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden.
  • potjes met bier ingraven.
  • een andere natuurlijke vijand van slakken is het aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermophrodita, dit aaltje werkt best als de bodemtemperatuur zo’n 15°C bedraagt.
  • Escar-go is een slakkenbestrijdingsmiddel dat niet giftig is voor huisdieren, egels en vogels. Werkt wel enkel tegen de naaktslakken.
     

In de handel zijn producten verkrijgbaar die werken op het principe van ‘lokaas’. Dit lokaas is regenbestendig en bevat een afweermiddel, zodat de korreltjes niet opgegeten worden door huisdieren. Vermelden we nog dat bepaalde producten, mits uitgelegd in vallen, ook kunnen gebruikt worden in de biologische teelt. Een vroege bestrijding is essentieel om te voorkomen dat slakken zich massaal zouden vermenigvuldigen. Strooi daarom reeds een eerste maal uit in maart. Zo belet u de afleg van eitjes door slakken die de winter hebben overleefd. Leg de korrels niet op hoopjes want dit bevordert geenszins een goede werking. Gelijkmatig uitstrooien is de boodschap.

41 reacties

  • Henryette W. Henryette W. lWat een akelige manier om van deze dieren af te komen: koken....ooit van dierenrijk rustig zijn gang te laten gaan ? Als de tuin maar bloeit....bah !!
    Vrijdag 14 April 2017 om 09:27
  • jos b. jos b. Je kan ook overdrijven henryette
    Vrijdag 14 April 2017 om 14:13
  • Jan H. Jan H. Er staat geel spat nuttige informatie in dit artikel. Je zou toch minstens de opmerking verwachten dat bestrijdingsmiddelen op basis van ijzersulfaat (Escar-go, bijvoorbeeld) niet schadelijk zijn voor andere dieren, maar ook totaal niet helpen tegen huisjesslakken. IJzersulfaat helpt namelijk alleen tegen naaktslakken.
    Vrijdag 14 April 2017 om 16:08
  • Michel K. Michel K. Ik heb wel eens slakken gegeten.
    Vond ze heerlijk
    Vrijdag 14 April 2017 om 16:41
  • Loes R. Loes R. Wij bestrijden onze slakken met:
    2 teentjes knoflook in plakjes snijden, 1 liter water,
    1 nacht laten weken en dan uit-sproeien op de plekken waar de slakken zitten.
    Wij hebben echt het idee dat dit helpt.
    Vrijdag 14 April 2017 om 18:00
  • Michel v. Michel v. Ik heb goede ervaringen met plastieken borderrollen. Deze zijn namelijk "scherp" genoeg zodat de slakken er niet kunnen over kruipen. Voor 10€ ongeveer heb je een rol van 10 m en daar kan je wel al een heel perkje mee afsluiten. Wel zorgen dat er nergens een opening is. In het begin van het seizoen kan het ook nuttig zijn het perkje met traditionele middelen (korrels bv.) te "ontsmetten" en de slakken en eitjes die in het park al zouden aanwezig zijn uit te schakelen.
    Vrijdag 14 April 2017 om 18:01
  • René S. René S. Ik heb met Escaar-go goede ervaringen m.b.t. huisjesslakken; en wij gebruiken ook vaak eierdoppen (slakken kruipen niet graag over scherpe randen!) en knoflook.
    Vrijdag 14 April 2017 om 19:26
  • Ben S. Ben S. Ben Soelman
    Hallo vrienden/vriendinnen.
    Zelf heb ik mijn eigen methode ontwikkeld. Ik heb een koperdraad (gestript elektrodraad) parallel aan een gegalvaniseerde draad gelegd. De beide draden worden d.m.v. kroonsteemtjes om de 50 cm. De slakken kruipen zonder problemen over de eerste draad, maar zodra ze de tweede draad voelen schrikken ze terug. Dit komt omdat beide draden een verschillende statische spanning hebben. Ik heb het vorig jaar uitgeprobeerd bij mijn hosta's. Nu probeer ik de hete border te beveiligen. Ik ben benieuwd of het bij jullie ook werkt.
    Vrijdag 14 April 2017 om 21:43
  • Sjouko V. Sjouko V. Ik bestrijd naaktslakken op mijn vele hosta's door vroeg in het voorjaar, als de knoppen opkomen, plantenresten rondom verwijderen en de hosta's met 25% ammoniaoplossing te besproeien. Daarna onderhoud met 10%.
    Zaterdag 15 April 2017 om 11:08
  • Annemiek M. Annemiek M. Het 'slakken koken' schoot bij mij ook in het verkeerde keelgat (niet letterlijk), er zijn zo te lezen toch wel andere oplossingen. Ik zelf laat ze hun gang gaan tot de egels komen (heb gelukkig niet zoveel aantrekkelijke 'slakken' planten)
    Zaterdag 15 April 2017 om 18:14
  • Lenneke A. Lenneke A. Als ik slakken zie ( bv vooral in grote aantallen na een regenbui) verzamel ik ze en breng ze een stuk verder weg naar een grasberm waar geen of weinig verkeer komt en zet ze daar uit, als je ze te dicht bij je huis uitzet, komen ze weer terug, dus moet het wel een eindje verderop zijn.
    Zondag 16 April 2017 om 13:13
  • Toos W. Toos W. Kippen laten struinen in de bloementuin werkt uitstekend tegen slakkenvraat! Vooral voor de Hosta's.
    Vrijdag 19 Mei 2017 om 22:03
  • Diana V. Diana V. Nuttig stuk! Goed om weer even stil te staan bij komende slakkeninvasie, ik heb een tuinwand van klimop, mooi maar ook een heerlijke thuisbasis voor slakken. Jaarlijks schep ik op strand twee emmers schelpen, stamp ze tot scherpe massa en strooi dat tegen de klimop zoom, daar willen ze niet overheen.
    Vrijdag 12 April 2019 om 10:20
  • Mari Mari Arme onschuldig beestjes zijn de slakken. Aub geen sadistische dingen doen zoals ze koken. Of verdrinken. Laat ze maar leven.
    Vrijdag 12 April 2019 om 15:42
  • Marianne V. Marianne V. Die arme ,onschuldige beestjes vreten wel een groot deel van onze tuin kaal hoor. Al van alles geprobeerd, eierschalen kan ik niet voldoende verzamelen voor de grootte van onze tuin , en als je schoffelt zijn ze weg hé. Egels lijken niet te willen komen bij ons , de enkele padden die er zitten lusten ze vlgs mij ook niet, en de loslopende chabo-kippen die een jaar of vijf rondliepen vonden hun eten(mais mm lekker) veel lekkerder dan de slakken. Een biologische slakkenwal in de vorm van een soort gelkorrels werkte ook onvoldoende. Aaltjes zijn de volgende stap maar die lijken ook alleen geschikt voor naaktslakken maar hier overheersen de huisjesslakken! In sommige bloempotten ( wel pot-in-pot systeem) vind ik er gemakkelijk 20 per pot. Lekker vochtige plaatsen en beschermd tegen de zon. Tot in het compostvat toe ,zitten ze, maar daar zijn het dan weer bleke grote ( 8-10 cm) naaktslakken.En ze vinden alles lekker : dahlia's , sonatini's, sedum,alle jonge zaailingen, stokroos, pompoen, en ja ,zelfs Digitalis vreten ze op , en zelfs daarvan gaan ze niet dood !! Een mens wordt er moedeloos van. Ben vorig jaar dan toch gestart met "biologische" korrels van compost. Escargo is binnen de kortste keren beschimmeld in onze vochtige tuin.
    Dus om een lang verhaal kort te maken : arme onschuldige beestjes ??? In een klein stadstuintje misschien wel , maar op 1200 vierkante meter ??? Dacht het niet!! :-(
    Zondag 14 April 2019 om 16:00
  • Jean D. Jean D. Slakken hebben ook recht op leven. Desalniettemin zijn ze voor onze groente en siertuin een plaag.
    DE oplossing bestaat niet. De meest natuurlijke manier is om je bovenlaag onkruidvrij te houden door veel te schoffelen. Bij een kleine tuin lukt dit maar voor een grotere tuin is dit een arbeidsintensieve bezigheid.
    Maandag 15 April 2019 om 16:50
  • Hub B. Hub B. Bakje met 't goedkooste bier ingraven, de naaktslak gaat erin , wordt dronken en verzuipt. Een mooiere dood kan je ze niet wensen...!
    Vrijdag 26 April 2019 om 09:15
  • Aagje Aagje Slakken vinden veel groentes lekker die ik zelf ook lekker vind en ze richten daarmee veel schade aan in mijn tuin. Ik ben nu veel op slakkenjacht en gooi tijdens de jacht de slakken in een beker met zout water. Ze in een andere pot tijdens de slakkenjacht bewaren werkt niet want ze gaan direct opzoek hoe ze kunnen ontsnappen.

    Ik heb 2 x een vierkante meter moestuin in mijn dorpstuin gezet en ik heb vorige najaar een setje staalkabels besteld die ik rondom de bak heb bevestigd. Aan die kabels wordt een 9volt batterij bevestigd, waardoor er een gesloten circuit op zwakstroom ontstaat, waardoor de slijmerige slak een schok krijgt als hij over die kabels kruipt. De slak gaat niet dood, maar keert na 4 -5 pogingen terug naar waar ie vandaan kwam. Mijn groente blijft heerlijk groeien en voor mijn huisdieren kan het geen kwaad. Dit zorgt ervoor dat ik het plezier van op een makkelijke manier moestuinieren, heerlijk na een drukke werkdag op kantoor, behoudt, in plaats van dat al mijn inzet door slakken wordt teniet gedaan.
    Vrijdag 26 April 2019 om 11:55
  • Harrie B. Harrie B. Ik heb enkele veldmuizen in de tuin en deze eten alle slakken op. Ik laat ze rustig hun gang gaan en de populatie muizen is echt niet uit de hand gelopen, bovendien zie ik ze overdag niet.
    Overigens die elektrische spanning die tussen twee verschillende draden ontstaat bij contact met een slak is een galvanische spanning. Voor de liefhebbers: Zink is een onedel metaal en wil graag elektronen afstaan, koper is halfedel en neemt die elektronen in combinatie met zuurstof weer op waardoor er een elektrisch element onstaat. Denk aan de kikkerproef van Galvani.
    Vrijdag 26 April 2019 om 20:23
  • Hugo H. Hugo H. Slakken zijn weekdieren? Jammer voor hen, want het weekend mag er ook wel zijn ;-)
    Vrijdag 26 April 2019 om 21:05
  • Mari Mari een natuurlijk en helemaal niet kwaad tegen slakken is: na een regen bui komen ze makkelijk tevoorschijn. Voor wie heeft kleine kinderen ook eigenlijk leuk om te doen: pakken ze, zetten in een grote emmer met deksel en daarna kunnen ze verhuizen naar een openbare groen/plantsoen/bos.
    Maandag 29 April 2019 om 16:39
  • Nathasja Nathasja Ik heb amper slakken in mijn tuin. Dit heb ik voor elkaar gekregen door de methode van Mari. Sinds ik hier woon (2010) loop ik geregeld na een regenbui door de tuin met een potje, ik verzamel dan alle slakken die ik zie en breng ze vervolgens naar een stuk natuurgebied een paar kilometer hier vandaan. Dat is de beste en meest diervriendelijke manier. Als er nu een regenbui is, vind ik hooguit nog 1 of 2 slakken! Fijn voor mijn planten, fijn voor mij en heel fijn voor de slakken!
    Vrijdag 3 April 2020 om 07:37
  • Marc D. Marc D. Als er naaktslakken zijn, loop ik met een schaar rond en snij de kop van de slak eraf. Korte pijn. Zout, koken en blauwe korrels geven een langzame pijnlijke dood. Ik dood nooit huisjesslakken.
    Vrijdag 3 April 2020 om 08:30
  • Annemieke L. Annemieke L. Oh, dat vond ik een fijne toevoeging van Jan dat EscarGo huisjesslakken niet doodt. Ik heb namelijk geen problemen met huisjesslakken in de tuin. Maar wel met naaktslakken in de legkorrels bij de kipjes.
    Vrijdag 3 April 2020 om 11:35
  • Bart B. Bart B. Ik ga ze te lijf met mijn slakkenprikker. Efficiënt en spannend. En maak een lekkere brochette voor de tuinvogels. Ze zijn er zot van.
    Vrijdag 3 April 2020 om 11:38
  • Annemieke L. Annemieke L. Tip van hosta-liefhebbende buurman:
    Kunstmest rond de opkomende planten in het voorjaar. Kunstmest is zout én zorgt voor een groeispurt. Tegen de tijd dat de mest de grond in is getrokken, is er zoveel blad dat de vraat niet meer zo uitmaakt.
    Vrijdag 3 April 2020 om 11:42
  • Meatfreak F. Meatfreak F. Ik pak vaak mijn luchtbuks, zodra ze dat zien zijn ze vertrokken!
    Vrijdag 3 April 2020 om 23:16
  • Niek R. Niek R. Niek R, Wat ik doe is slakken vangen en dan als een dief in de nacht als het donker is met zaklamplicht op avonden dat het regent of vochtig is en vooral bij planten zoals de Dahlia en Helenium, waar de naaktslakken dan af te schrapen zijn en vergeet dan ook het trottoir niet mee te nemen want wat daar overkruipt.
    Ik doe de gevangen slakken (huis en naaktslakken) in een plastic broodzak waar ik na de vangst een knoop in leg.
    Voor de rest gebruik ik knoflookextract, ik sla een hele bol knoflook een beetje plat, kook hem in een liter water circa 10 a 15 minuten, laat het een dag staan, zeef de schilfers eruit en gebruik dan op een liter water een paar eetlepels extract.
    Zaterdag 4 April 2020 om 17:31
  • De Groene Buurvrouw De Groene Buurvrouw Graag wil ik ook nog even benadrukken dat schoffelen ook echt niet meer van deze tijd is. Je beschadigt zo het superbelangrijke schimmelnetwerk van de bodem dat jouw planten juist goed doen groeien. Laat die slakjes toch, ze horen bij de kringloop van de natuur. Of loop op een vochtige avond gewoon met een bakje rond, verzamel de meesten en zet ze verderop in het plantsoen of de berm weer uit. Waarom toch altijd die slakken doden? Echt niet nodig.
    Zondag 5 April 2020 om 11:53
  • Jeanny v. Jeanny v. Wij verzamelen het hele jaar alle eierschalen en strooien die om met name de nieuwe planten. Verder kijk ik van welke planten slakken niet houden. Dat zijn er best nog veel.
    Vrijdag 29 Mei 2020 om 15:31
  • Enno D. Enno D. Gewoon bakje bier en hoppa, werkt goed en vriendelijk, bakjes met dakje te koop bij action.
    Zaterdag 10 April 2021 om 07:29
  • Carlo v. Carlo v. Zorg voor voldoende ecologisch evenwicht in je tuin, dan hoef je vaak geen drastische maatregelen te gebruiken zoals hier soms voorgesteld.
    Zaterdag 10 April 2021 om 08:48
  • Guy M. Guy M. ze eten veel van mijn plantjes op , maar ik eet ze wel eens ook op hoor. lekker met lookboter.
    Woensdag 14 April 2021 om 10:21
  • Jan K. Jan K. Leuk, dat waar we allemaal mee bezig zijn, daar is de tuin ook voor. Héél veel goede ideën. Kippen werken heel erg effektief. Merel, egels helpen hier ook goed bij. Laat hen het werk doen.
    Vrijdag 8 April 2022 om 11:41
  • Walter V. Walter V. Mijn oplossingen:
    1 De kippen 's morgens een uurtje of twee vrije toegang geven tot de hele tuin.
    2 Plantenbakken krijgen hier een prima barricade: rondom de bakken/potten hangt een strook schuurpapier.

    Ecologisch en moeiteloos!
    Ik zie mezelf geen bier verspillen of iets koken voor die beestjes.

    Vrijdag 8 April 2022 om 12:17
  • Rein R. Rein R. Tja, als je een opzet zwembad hebt met een filterpomp, kan het zo maar gebeuren dat er een slak in kruipt en Poef!!! Een onderdeel ging in rook op, met daarnaast een gebakken slak. Wat helpt is fijn gaas over de lucht in/uitlaat monteren met wat lijm. Heb gelukkig de pomp kunnen repareren, met een onderdeel uit China. Zo gaat dat tegenwoordig. :(
    Vrijdag 8 April 2022 om 15:35
  • Caroline V. Caroline V. Dit is voor mij allemaal veel te tijdrovend. Ik neem gewoon een schaar en knip ze in 2... Succes verzekerd.
    Woensdag 13 April 2022 om 00:16
  • Noortje K. Noortje K. Vriendelijke, onvriendelijke en ronduit lugubere reacties. In 2 knippen? Wie verzint het. Mijn stadstuin is volledig ommuurd, ik probeer zoveel mogelijk groen toe te laten. Vogels zijn van harte welkom. Egels leven niet in een ommuurde tuin. Kippen in de stad… daarvoor is mijn tuin te klein en ik mag dagelijks al genieten van het gekakel van de buurkippen. De enige natuurlijke vijanden van de slak zijn dan ook de vogels. Voor mijn deur ligt koperdraad. En toch komen die krengen in m’n keuken. Ik zie ze nooit, wel hun sporen. Hoe kom ik hier op een vriendelijke manier van af?
    Vrijdag 7 April om 07:35
  • Gitta V. Gitta V. Ook hier weer lugubere maatregelen tegen weerloze beestjes. Verzamel ze gewoon ‘s avonds, wat is er nou zo erg aan om even een kwartiertje met een hoofdlamp slakken te zoeken in je tuin. Je bent lekker in beweging en lekker buiten, komt nog eens een egeltje tegen…….doe ze in een emmertje en breng ze ver weg van je tuin ergens in een berm. Lok vogels en egels en probeer eens een beetje onderdeel uit te maken van het ecosysteem in plaats van er altijd alleen maar tegen te vechten. Het verbaast mij dat er zoveel tuinliefhebbers zijn die blijkbaar zo een hekel hebben aan de natuur…inclusief de schrijver van deze artikelen die ook kennelijk nog steeds veel pesticiden gebruikt in zijn tuin en niet houd van vogels en egels.
    Vrijdag 7 April om 09:40
  • Tom d. Tom d. Eerdere advertenties raden aan om niet elk hoekje van de tuin op te ruimen om zo bepaalde insecten en egels een handje te helpen, en dit artikel raad aan om alles mooi op te ruimen om zo naaktslakken minder kans te geven. Beetje tegenstrijdige info wel…
    Ook het gebruik van de zogenaamde biervallen is niet ideaal omdat er naast slakken ook een tal van nuttige insecten en zelfs padden en bruine kikkers in verdrinken
    Vrijdag 7 April om 14:28
  • Petra C. Petra C. Ik vind het gewoon moeilijk. Ik laat ook alles graag zijn gang gaan, heb zelfs wilde bloemenweide... maar voor één deel van de tuin heb ik nu vele jonge plantjes gekocht die ik wil in de grond steken. Vorig jaar gewoon alles opgegeten door de naaktslakken. Is wel zonde van die investering in geld, energie, geduld en beloond met frustratie. Heb ook al van alles geprobeerd met koper, eierschalen, andere scherpe randen, systematisch vangen (record vangst na één rondgang, gestopt met tellen na 200 slakken!) en ver genoeg weer uitzetten, ... Ik ben ten einde raad en zal nu wel strooien.
    Dinsdag 2 Mei om 16:08

Log in om een reactie te plaatsen