MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Overzicht van sla-soorten

6851 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kropsla Goudgele Gotte

Dit is een snelgroeiend ras dat vroeg in het voorjaar (februari-maart) of in het najaar (september-begin oktober) kan gezaaid worden, bij voorkeur onder glas. Hij vormt kleine kroppen met zachte, goudgele bladeren, maar kan ook als snij- of steeksla gekweekt worden. Indien men het groeipunt niet wegneemt kan men meerdere malen oogsten.

Kropsla Vroege Meikoningin

Dit is een selectie van dit oude en nog altijd zeer populaire ras voor vroege en herfstteelt. Typerend is de zachte smaak, de lichtgroene kleur en de rode verkleuringen aan de rand van de bladeren. Vormt een zware krop. Zorg bij droog weer voor voldoende vocht. Kan vanaf december in een serre gezaaid en geplant worden. Normaal wordt in februari-maart op zaaibed onder glas gezaaid of vanaf half maart buiten in volle grond. Kan in de zomer niet geteeld worden. Wordt aangeboden in zaad van biologische teelt: Kropsla Meikoningin BIO

Kropsla Hilde II 

Dit is een aanbevolen selectie van kropsla voor de vroege teelt onder glas en voor zomerteelt in volle grond. Schiet moeilijk op. Kan eventueel in het najaar ook in een serre gekweekt worden voor winteroogst. Vormt een mooie stevige krop. Het blad is lichtgroen, zacht en toch stevig.

Kropsla traagdoorschietende Dikke Blonde

Oud traagdoorschietend ras (van vòòr 1894) geschikt voor zomer- en vroege herfstteelt. Geeft een frisgroene sla met zware kroppen, een mals goudgeel hart en lichtgekrulde bladrand

Kropsla Wonder der 4 Jaargetijden 

Dit is één van die zeldzame oude groentenvariëteiten die tot op de dag van vandaag niets aan populariteit heeft ingeboet. Dit is een kropsla die van vroeg in de lente tot laat in de zomer kan geteeld worden. Vormt een grote, niet te vaste krop. De vlezige bladeren zijn donker rood-groen en licht gebobbeld. De binnenste bladeren zijn gladder en zachter en geelgroen gekleurd met rode randen.

Kropsla Appia

Dit is een van de beste rassen van kropsla voor lente- en zomerteelt. Er kan van februari tot juni gezaaid worden om van mei tot september te oogsten. Hij schiet niet snel door. Appia vormt een grote, vaste krop met fijne en malse geel-groene bladeren. Appia is ook beschikbaar in pilvorm en op zaailint.

Kropsla Winterblonde Val d'Orge 

Dit is een oud ras van kropsla voor late zaaiing. Wordt beschouwd als de beste wintersla, met grote, gladde, geel-groene bladeren. Hij wordt voor de winter gezaaid (tussen augustus en oktober) en in het voorjaar geoogst. Wanneer de sla nog niet kropt, zijn de slaplanten bestand tegen koude en sneeuw. Best afdekken met glas of plastic.

Kropsla Dynamite Luisresistent

Dit is een recente selectie die goed resistent is tegen groene bladluis en wortelluis en volledig resistent tegen de witziekte. Het resistentiegen komt van een wilde slasoort en is op natuurlijke wijze ingekruist op deze sla. Geschikt voor voorjaars-en vroege zomerteelt. Voor een vroege teelt voorzaaien op een beschutte plaats, later kan in volle grond gezaaid worden. Geeft een middelgrote, uniform gesloten krop met knapperige blaadjes.

Kropsla Verano BIO

Biologisch geteeld zaad van een zeer goed laat slaras dat zeer resistent is tegen opschieten. Kan van maart tot augustus worden gezaaid en bijna de hele zomer geoogst worden. Vormt een grote ronde krop. De bladeren zijn groen met een rood randje, en enigszins knapperig.

Kropsla Zomerkoning Kagraner BIO

Biologisch geteeld zaad van dit oude ras, geschikt voor de zomerteelt. Zeer goed bestand tegen de warmte. Kan van maart tot augustus ter plaatse in volle grond gezaaid worden. Vormt een middelgrote, donkergroene krop. Het blad is stevig en vrij dik, maar toch zacht.

Kropsla Batavia Blonde Dorée de Printemps

Deze kropsla van het Bataviatype vormt een eerder kleine, vaste krop met goudgele bladeren. De bobbelige, stevige bladeren zijn knapperig maar mals. Kan in jonge toestand ook als pluksla geoogst worden. Ideaal ras voor lenteen zomerteelt.

Ijsbergsla Barcelona Luisresistent

Een populaire selectie van ijsbergsla die resistent is tegen groene bladluis en gedeeltelijk resistent tegen valse meeldauw. Het is een snelgroeiende ijssla die niet opschiet en een stevige, middelgrote, knapperige krop vormt. Hij kan van februari tot oktober gezaaid worden en bijna het hele jaar door geoogst worden.

Ijsbergsla Great Lakes BIO

Biologisch geteeld zaad van een van de beste types van ijsbergsla. Vormt een zware en stevige, donkergroene krop die moeilijk opschiet. Het buitenblad is ruw gefranjerd. Krokant blad met een pittige smaak. Speciaal geselecteerd voor de zomer- en de vroege herfstteelt. Resistent tegen diverse meeldauwsoorten.

Snijsla Blonde Dunsel

Bekend ras van steek- of snijsla dat bijna het hele jaar door kan gezaaid en geoogst worden. Vormt geen krop en moet ook niet uitgedund worden. De blaadjes afsnijden als ze 10-15 cm lang zijn. Na enkele weken is het jonge blad al oogstbaar. Na het afsnijden groeit het blad terug, waardoor twee- tot drie keer kan geoogst worden. Het zachte blad smaakt heel fris. Kan ook zeer goed in potten gekweekt worden. Wordt ook aangeboden in zaad van biologische teelt: Snijsla Blonde BIO

Snijsla Rode BIO

Zaad van biologische teelt van rode snijsla die bijna het hele jaar door kan gezaaid en geoogst worden. Vormt geen krop en moet ook niet uitgedund worden. De blaadjes afsnijden als ze 10-15 cm lang zijn. Na enkele weken ishet jonge blad al oogstbaar. Na het afsnijden groeit het blad terug, waardoor twee- tot drie keer kan geoogst worden. Het zachte rood-groene blad smaakt heel fris. Kan ook zeer goed in potten gekweekt worden.

Snijsla Amerikaanse Gekrulde

Dit is een rode snijsla die bijna het hele jaar door kan gezaaid worden en waarvan van november tot mei kan geoogst worden. Vormt geen krop en moet ook niet uitgedund worden. De blaadjes afsnijden als ze 10-15 cm lang zijn. Na enkele weken is het jonge blad al oogstbaar. Na het afsnijden groeit het blad terug, waardoor twee- tot drie keer kan geoogst worden. Het donkere rood-groene blad is sterk gekarteld en ingesneden en is zeer decoratief. Het smaakt zacht en sappig. Kan ook zeer goed in potten gekweekt worden.

Krulsla Groene Lollo Bionda

Bekende groenbladige selectie van de krulsla. Vormt een bolvormige roset met decoratieve, zeer fijn gekrulde bladranden. Eerste zaai vanaf september tot maart onder glas, later, als de weersomstandigheden het toelaten, tot eind juni zaaien en uitplanten in volle grond.

Krulsla Lollo Rossa

Bekende roodbladige selectie van de krulsla. Vormt een mooie bolvormige roset met fijn gekarteld en gekroesd blad. Smakelijke sla, met zijn roodgetint blad bovendien bijzonder decoratief. Wordt het best jong geoogst.

Krulsla Lollo Rossa Feska Resistent

Verbeterde selectie van de roodbladige krulsla ‘Lollo Rosa' die zeer resistent is tegen aantastingen. Vormt een vrij grote krop en schiet niet snel door. Heeft een fijn gekarteld blad met felrood buitenblad. Smakelijke en zeer decoratieve sla. Kan van september tot maart onder glas gezaaid worden, vanaf maart tot eind juli in volle grond, voor oogst van maart tot november.

Eikenbladsla Red Salad Bowl

De beste roodbladige selectie van de eikenbladsla. Vormt een grote rozet van mals en smaakvol, groen-met-rood, sterk gelobd blad. De blaadjes kunnen ook als pluksla geoogst worden. Als men het hart van de plant niet wegsnijdt, dan kan men meermaals oogsten. Kan in lente en zomer gezaaid worden om van mei tot september te oogsten. Schiet niet gemakkelijk op en is goed bestand tegen grijsrot.

Eikenbladsla Groene Salad Bowl

Een zachte frisgroene losbladige sla, met diep ingesneden en gekruld blad. Vormt een losse krop, maar de blaadjes in de vorm van een eikenblad kunnen ook als pluksla geoogst worden. Als men het hart van de plant niet wegsnijdt, dan kan men meermaals oogsten. Kan bijna het hele jaar gezaaid worden en, met uitzondering van de zomermaanden, geoogst worden.

Eikenbladsla Azuly Luisresistent BIO

Zaad van biologische teelt van de groene eikenbladsla Azuly, resistent tegen bladluis en ongevoelig voor schimmels. Het vormt een compacte, losse krop, maar de blaadjes in de vorm van een eikenblad kunnen ook als pluksla geoogst worden. Als men het hart van de plant niet wegsnijdt, dan kan men meermaals oogsten. Vooral interessant voor teelt in het voorjaar en vroege zomer.

Romeinse Bindsla Blonde Maraîchère

Dit is een oud ras van de Romeinse bindsla. Vormt een hoge en grote krop met lichtgroen en glad blad. Zeer knapperig. Zaaien onder glas in maart-april en augustus-september. Vanaf mei tot augustus kan in volle grond gezaaid worden. Een sterke soort die niet snel doorschiet en goed tegen warme temperaturen kan. Zeer resistent tegen aantastingen.

Veldsla Groene Cambrai

Dit oude ras van veldsla is bijzonder vorstbestendig, wordt niet snel geel en is goed meeldauw resistent. De korte bladeren zijn donkergroen en ovaal en vormen een vol hart.

Veldsla Grootbladige Noord-Hollandse

Het belangrijkste grootbladige veldslaras met lichtgroene, dikke, langwerpige bladeren. Sappig en mals. Snelgroeiend en bestand tegen matige vorst. Bij strenge vorst afdekken. Wordt ook aangeboden in zaad van biologische teelt: Veldsla Grootbladige Hollandse BIO

Veldsla Gala Hele Jaar Rond 

Selectie van de rondbladige veldsla die resistent is tegen meeldauw. Bovendien is dit ras daglengteneutraal waardoor het nauwelijks opschiet en bijna het hele jaar door kan gezaaid worden. Wordt toch vooral aanbevolen voor winterteelt, te zaaien van juli tot september, en tot december onder glas, voor oogst van september tot het voorjaar. De blaadjes zijn vrij lang voor een rondbladige soort, zeer mals en sappig.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen