MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sluit het tuinseizoen af met herfstasters

20941 x gelezen
Lieven G. door Lieven Gekiere • Donderdag 17 Augustus 2023 Volg Lieven G.

De herfstaster is een zeer geliefde late bloeier voor de border. Zelfs op het terras of balkon kun je genieten van de kleurige herfstaster, deze sterke vaste planten doen het namelijk ook prima in een pot of mand.

Van Amerika naar Europa
Er bestaan wel meer dan 200 soorten asters. De meeste herfstasters komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, ze voelen zich gelukkig helemaal thuis in de Europese tuinen. De hoogte varieert van 20 cm tot ruim 1,5 meter of zelfs nog hoger. Bovenaan de stevige stengels groeien lieftallige straalbloempjes. Deze zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog. Op asters raak je dus nooit uitgekeken! Aster novaea-angliae en Aster novi-belgii zijn de bekendste. Andere juweeltjes zijn de aparte Aster lateriflorus ‘Horizontalis’ met donker blad of de sluieraster Aster ericoides ‘Lovely’ die helemaal overdekt is met fijne roze bloemen.

Wist je dat…
Herfstasters vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorst bloeien? Dankzij deze rijke bloeiers blijft de border dus nog langer mooi.

Tip
Aster ageratoides is een van de sterkste soorten, deze herfstaster doet het werkelijk overal. ‘Starshine’ groeit compact (50-60 cm) en draagt vanaf augustus honderden bloemen die op witte sterretjes lijken. ‘Asran’ bloeit blauwpaars en bloeit tot in oktober, de hoogte is 70-80 cm.


Perken en borders
Herfstasters schitteren in perken en borders wanneer ze worden gecombineerd met met andere vaste planten. Zet de kleurige asters eens naast de ooievaarsbek (Geranium), duizendknoop (Persicaria amplexicaulis), zilverkaars (Actaea simplex) en monnikskap (Aconitum carmichaelii). Er zijn zoveel verschillende asters, dat er ook makkelijk een echte ‘aster-border’ samengesteld kan worden. Probeer zoveel mogelijk lichte en donkere tinten af te wisselen en zet grootbloemige soorten naast de kleinbloemige. Er ontstaan vanzelf mooie combinaties als de stengels door elkaar gaan groeien.

Tip
Lage asters uit de Dumosus-groep groeien uit tot een ‘kussen’ van helder violetblauw gekleurde bloempjes. Dit maakt ze heel geschikt voor een kleine tuin.

Geschike compagnon
Herfstasters komen vooral mooi uit naast planten met een wat lossere vorm. Siergrassen staan daarom bovenaan de lijst van geschikte compagnons. Plant Aster novii-belgii bijvoorbeeld naast het forse siergras Molinia arundinacea ‘Windspiel’. De gele herfsttint van het blad is een contrastrijke achtergrond voor het complementaire violet van de asters. Andere geschikte siergrassen zijn het diamantgras (Calamagrostis brachytricha) en het vedergras (Stipa tenuissima).


Planten en verzorgen
Herfstasters zijn trouwe en sterke vaste planten, ze komen elk jaar weer terug. Bloeiende herfstasters kunnen in het najaar direct in de tuin worden geplant. Als ze in bloei staan kun je goed bepalen waar de bloemen het beste tot zijn recht komen. In het voorjaar planten wanneer ze nog niet bloeien kan natuurlijk ook. Kies een plekje in de volle zon of lichte schaduw, daar zullen de planten rijk bloeien. Asters houden van losse, voedzame grond. In het voorjaar hoef je alleen de dode stengels af te knippen, verder is er geen onderhoud nodig.

Wist je dat…
Herfstasters in de vlinderplanten top-10 staan? Dankzij de late bloei zijn ze heel aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Je zult deze kleurige fladderaars dan ook regelmatig van de nectar zien snoepen.


 

Lees verder op Perennial Power »

7 reacties

 • Ton S. Ton S. Interesante informatie erg leuk
  Maandag 27 Juli 2015 om 11:46
 • Myriam V. Myriam V. Herfstasters kan je één derde terug knippen half/eind mei. Ze vertakken zich en staan dan ook steviger. Hou ze wel in toom, sommige soorten durven gaan woekeren!
  Zaterdag 15 Augustus 2015 om 22:05
 • Janet S. Janet S. Ik heb problemen met meeldauw en asters, wou graag namen van melddauw resistant herfstasters.
  Zondag 19 Augustus 2018 om 12:56
 • Berlinde B. Berlinde B. Heb nu 2 jaar op rij de asters bestoven met lavameel (een paar keer per jaar) van zodra de eerste tekenen van meeldauw te zien waren en de meeldauw verdween. Vorig jaar volgde een uitbundige bloei en nu verwacht ik weer hetzelfde
  Vrijdag 31 Augustus 2018 om 17:01
 • Peter D. Peter D. Ik heb helaas een soort herfstasters die enorm woekert en ondergronds een ondoordringbare wortellaag vormt. Tips voor niet woekerende soorten welkom!
  Vrijdag 13 Augustus 2021 om 19:19
 • Ewanje M. Ewanje M. Bij mij willen ze helaas niet bloeien: mooie groene bos met slechts een enkel bloemetje. Ze staan allebei in de zon. De ene in wat droge zandgrond, de andere in wat voedzamere grond... Tips?
  Vrijdag 12 Augustus 2022 om 09:41
 • David B. David B. Super Lieven! Thx voor alle boeiend en behulpzaam informatie 👍😉
  Maandag 15 Augustus 2022 om 23:19

Log in om een reactie te plaatsen