MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sneeuwklokjes alias 'vroegopjes'

4150 x gelezen
Ineke v. door Ineke van Kesteren • Donderdag 27 September 2018 Volg Ineke v.

Zodra het nieuwe jaar begint, staan de sneeuwklokjes in de startblokken om te groeien en bloeien. Het zijn de eerste bloemen in de tuin die een sprankje lentegevoel brengen, terwijl het nog bibberkoud is. Wil je dat ook? Plant ze dan nu.

Hoop

Het sneeuwklokje bloeit als eerste in de tuin. Terwijl er nog sneeuw in de tuin ligt, groeien vanaf januari de eerste spruiten boven de grond, gevolgd door de sneeuwwitte bloemetjes. Wat mensen vaak niet weten, maar wel voelen, is dat sneeuwklokjes symbool staan voor hoop, ontwaken en lenteverwachting. Ze geven dan ook een heerlijk vooruitzicht naar het voorjaar.
 

Galanthus

Sneeuwklokjes worden in de volksmond ook wel ‘vroegopjes’ genoemd. Maar de officiële naam is veel chiquer: Galanthus. Deze naam komt van de Griekse woorden ‘gala’, dat melk betekent, en ‘anthos’, wat staat voor bloem. Er bestaan meer dan 75 soorten, maar de twee belangrijkste soorten zijn Galanthus nivalis en Galanthus elwesii.
 


Planten

Ook genieten van de eerste bloemen in de tuin? Plant deze beauty’s dan nu in de tuin. De kleine bloembolletjes plant je drie keer zo diep als de hoogte van het bolletje. Ze groeien ook prima in het gras. Daarmee maak je het gazon feestelijk, tot de eerste maaibeurt. Meer weten over sneeuwklokjes? Bekijk dan deze video.
 

Leuke weetjes:

  • De bloem van het sneeuwklokje lijkt wit, maar is eigenlijk kleurloos. Wanneer je in een bloemblaadje knijpt, wordt deze transparant. De luchtbelletjes die het licht weerkaatsen, zijn dan namelijk verdwenen.
  • Wist je dat sneeuwklokjes naar honing ruiken? Deze geur komt van insecten die stuifmeel verzamelen van de bloemetjes.
  • Sneeuwklokjes kunnen zelf warmte produceren, tot wel 10 °C. Dit zorgt ervoor dat eventuele sneeuw rondom de bloem smelt. Is dat niet knap?
  • Het sneeuwklokje is een echte verwilderingsbol. Ieder jaar groeien er meer bolletjes en dus meer bloemetjes bij.
Lees verder op iBulb »

1 reactie

  • Ron K. Ron K. Wanneer kan ik sneeuwklokjes het beste verplanten?
    Maandag 3 Oktober 2022 om 16:11

Log in om een reactie te plaatsen