MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Snijbiet - Teeltinfo

2299 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Beta vulgaris var. cicla Ganzevoetfamilie


Snijbiet, ook warmoes genoemd, is een wat minder bekende groente, die geleidelijk aan populariteit wint. Het is een tweejarige plant die geteeld wordt voor de bladeren en de bladstelen. Snijbiet is lekker, decoratief, makkelijk te telen en geschikt voor rauwkost (salades) en bereidingen. Er zijn soorten met witte, rode, roze en zelfs oranje stengels.

clip_image001(42).gif

Zaaien Je kan ter plaatse zaaien vanaf maart/april tot juli. Zaai in rijen die 40cm uit elkaar liggen. Zet de planten zo'n 40-45cm uit elkaar.

Standplaats Zonnig op vruchtbare en goed vochtige grond. Als er niet regelmatig geoogst wordt en ook bij warmer weer, kunnen de planten doorschieten.  Het zijn sterke plant die nadat ze zijn afgesneden opnieuw blad zullen aanmaken. Snij de planten zo'n 5cm boven de basis af. In de winter moet je de planten beschermen om schade door koude en vorst te voorkomen.

Oogsten Als je de bladeren in salades wil verwerken moet je ze jong oogsten. Oogst als je de bladeren direct kan verwerken want de bladeren worden snel slap.

Soorten
Groene gewone:(Vilmorin) Deze soort wordt meestal in jonge toestand gebruikt, gestoofd zoals spinazie of de jonge blaadjes in salades. Snelgroeiend.
Blonde van Parijs: (Vilmorin) Deze soort wordt zowel gebruikt voor de jonge blaadjes maar ook voor de ribben als de plant verder ontwikkeld is.
Groene van Parijs: (Vilmorin) Wordt meestal gebruikt voor de dikke, vlezige bladstengels. Dit ras vormt zeer forse bladstelen met dikke, vlezige ribben.
Bright Lights: Kleurrijke malse bladeren en ribben. Smakelijke en decoratieve soort.
Blanche d'Ampuis: Donkergroen mals, glanzend blad, met lange, brede, zeer witte stelen. Klokvormige groeiwijze. Geschikt voor zowel vroege uitzaai als voor zomer- en herfstteelt. Niet schietgevoelig.

Goed om weten -Snijbiet is een bietensoort die niet vanwege de wortels wordt geselecteerd maar omwille van de dikke vlezige bladstelen en de bladeren. -Snijbiet is verre familie van de spinazie en de bladeren bevatten oxalaten. -Sommige kleurige soorten zijn een erfenis uit de 16de eeuw. -Snijbiet kent weinig of geen ziektes of aantastingen -Kan maandenlang in de tuin blijven staan zonder merkbaar kwaliteitsverlies -Kan enkele graden vorst verdragen -Heeft een speciale smaak, een beetje zoals rode bietjes. -Snijbiet wordt omwille van de kleurrijke ribben ook in de siertuin toegepast.

 
•  Meer info
•  Recepten
•  
•  

snijbiet_2.jpg

[Snijbiet - warmoes - teeltinfo]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen