MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Snijhortensia in beeld

571 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Herkomst

Van oorsprong komt de snijhortensia uit Azië (Zuidoost) terwijl ook in Noord- en Zuid-Amerika (Andesgebergte) de plant voorkomt. In de vrije natuur zijn er zo'n tachtig rassen bekend. De naam stamt overigens uit het Grieks. 'Hydro' staat voor water en 'angeion' is vat of kruik en verwijst naar de bolvormige bloem na de bloei.

Assortiment

Keuze in overvloed! Er is een breed assortiment snijhortensia’s in allerlei kleuren verkrijgbaar. Er zijn bloemen met effen, intense kleuren, maar er zijn ook tweekleurige bloemen. Beschikbare kleuren zijn onder andere alle tinten van de kleuren rood, roze (bijvoorbeeld oud roze), paars, maar ook wit, groen en blauw. Daarnaast zijn er gecombineerde kleuren zoals groen/rood, paars/groen, et cetera en bloemen met gekleurde randjes, bijvoorbeeld roze met een wit randje.

 

Classic en fresh Uniek is het doorkleuren van de bloemen. Gedurende het seizoen veranderen de bloemen van kleur en krijgen dan een groene tint in diverse kleuraccenten, in combinatie met de kleur die ze van origine al bezaten. Deze bloemen krijgen de benaming ‘classic’ (doorgekleurd). Doorgekleurde bloemen kenmerken zich door de lange houdbaarheid en de mogelijkheid om ze te drogen. Goede kwaliteit doorgekleurde bloemen worden hoofdzakelijk in Nederland geteeld. Bloemen die nog niet zijn doorgekleurd worden ‘fresh’ (vers) genoemd.

Steellengte

En dan natuurlijk de steellengte. Er zijn snijhortensia’s met een steel van 30 tot 50 cm, maar de meest spectaculaire exemplaren zijn die met een steellengte van 80 cm en meer.

 

Verkrijgbaarheid

De piekperiode valt in de periode juni tot november. In de winter is er geen aanvoer. De ‘fresh’ (verse) bloemen zijn vanaf half mei verkrijgbaar tot en met september. De 'classic' (doorgekleurde) bloemen zijn verkrijgbaar vanaf mei/juni tot en met november.

 

Verzorging

  • Snij de stelen schuin af en verwijder de onderste bladeren van de steel.
  • Zet de bloemen in een schone vaas met voldoende schoon water.
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe, dit kan de houdbaarheid verlengen met ruim een week.
  • Zet verse (‘fresh’) snijhortensia’s niet in de felle zon.
  • Doorgekleurde (‘classic’) snijhortensia’s kunnen goed gedroogd worden: zet ze daarvoor in een vaas met een klein laagje water. Als ze eenmaal doorgekleurd zijn kunnen ze zonder water.

 

Wetenswaardigheden

  • Snijhortensia’s worden in verschillende stadia gesneden. Hoe rijper de bloem is, hoe beter de houdbaarheid. Een volgroeide bloem die hard en stevig aanvoelt kan een vaasleven hebben van wel drie tot vier weken.
  • Door de snijhortensia te laten drogen kan men er nog maanden plezier van hebben. Groen en rood zijn de meest voorkomende kleuren bij de gedroogde exemplaren.
  • De consument associeert de snijhortensia altijd positief, namelijk met lente of zomer, warmte, vrolijkheid en romantiek.
  • De blauwe snijhortensia vindt men fris, mooi en koel, terwijl de roze en de rode geassocieerd worden met vrolijk en passievol. De doorgekleurde exemplaren juist weer warm en romantisch.
  • De hortensia (Hydrangea) is vooral bekend als tuin- en potplant. De snijhortensia is juist weer uitermate geschikt voor diverse toepassingen.

 

Augustus 2008 / BBH

MEER INFO :  WEBSITE

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen