MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Welke planten moet je snoeien tijdens de zomer?

38744 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Woensdag 18 Juli 2018 Volg Eddy G.

Enkele nuttige tips en advies om uw tuin in de zomer in vorm, en onder controle te houden.

 

BLAUWE REGEN: na de bloei vormt de plant nieuwe uitlopers. Deze sterkgroeiende scheuten mag u wegsnoeien tot op een paar knoppen boven de hoofdtak.

  blauweregen

DRUIF: als u mooie grote druiven wenst, moet u met een schaartje de trossen dunnen. Haal enkele trossen weg en knip uit de overblijvende trossen de kleinste druifjes weg. Nieuwe lange uitlopers mag je flink terugsnoeien. Knip ze af boven het vierde blad. Snoei ook enkele bladeren boven de trossen weg zodat de trossen goed bereikbaar zijn voor de zon.

druif.jpg

FRUITBOMEN: de jonge loten snoeien tot op een paar ogen. Zorg dat er licht en ruimte in de boom kan om de vruchten beter te laten rijpen. Zomersnoei bij fruitbomen vereenvoudigt de wintersnoei. Steeds zieke en aangetaste delen weghalen.

PITVRUCHTEN: zoals zure kersen, krieken, pruimen, perzik, abrikozenbomen en andere na de oogst snoeien.

pitvruchten

KIWIPLANTEN: kan je tijdens de zomer intoppen. Zijscheuten inkorten tot op 10 à 20 cm. Waterscheuten verwijderen, deze geven toch geen vruchten. Jonge scheuten insnoeien op 5 à 6 bladeren boven de vruchten.

ROZEN: opletten voor uitlopers en wilde scheuten. De wilde scheuten zijn te herkennen aan het zeventallige blad. Uitgebloeide bloemen wegsnoeien voor een betere doorbloei. Onder de bloemen zitten drietallige bladeren, iets lager zie je vijftallige bladeren: knip net boven het eerste vijftallige blad een uitgebloeide tak weg. Ramblerrozen na de bloei snoeien. Opgelet, deze rozen bloemen op overjarig hout. Alle scheuten die gebloeid hebben inkorten tot op twee knoppen vanaf de hoofdstengel.

rozen  

VASTE PLANTEN: regelmatig uitgebloeide bloemen wegknippen. Sommige soorten zoals Delphinium, Campanula, Nepeta, Alchemilla kunnen nog een tweede bloei geven door ze terug te snoeien. 

BIJ EENJARIGEN en planten in potten en bloembakken regelmatig de uitgebloeide bloemen wegknippen om de bloei te stimuleren. Ook bij geurerwten (Lathyrus) regelmatig de uitgebloeide bloemen weghalen. Als je zaden wil overhouden van eenjarige of tweejarige planten laat je de uitgebloeide bloemen staan.

LAVENDEL en andere kruiden snoeien om te drogen. Lavendel en rozemarijn mogen lichtjes worden bijgesnoeid.

KLIMPLANTEN controleren (aanbinding), modelleren.

HAGEN snoeien en op vorm houden. Laat de heg aan de onderzijde wat breder dan aan de bovenzijde. Ook coniferenhagen kunnen nu gesnoeid worden. Taxus en buxus in augustus/begin september nog eens bijsnoeien zodat ze mooi de winter ingaan.  

hagen

IN DE VIJVER: sterkgroeiende zuurstofplanten onder controle houden. Sterke uitlopers van lisdodde en egelskop verwijderen om te voorkomen dat ze andere planten verdringen.

BODEMBEDEKKERS: Om verjonging te bekomen kunnen bodembedekkers die al jaren ongemoeid zijn gelaten zoals pachysandra en vinca minor worden gesnoeid.

HEESTERS: Na de bloei moeten struiken zoals spiraea, deutzia, weigelia, kolkwitzia, philadelphus en anderen gesnoeid worden. Snoei de uitgebloeide takken boven een nieuwe uitloper of net boven de grond.

VORMBOMEN: een zomersnoei geven om de vorm te behouden. Ook de berken en notenbomen kunnen nu gesnoeid worden zonder dat ze gaan bloeden.

BOMEN:  eventueel opkronen of krooncorrectie uitvoeren.  

 

4 reacties

  • Theo M. Theo M. Wat wordt bedoeld met 'krooncorrectie'?
    Zaterdag 22 Juli 2017 om 00:06
  • Bert V. Bert V. Mijn rozen hebben de neiging om goed op te schieten en te hoog te worden. Mag ik bij het snoeien ook lager gaan dan het eerste vijftallige blad? Of heeft dieper snoeien nadelen?
    Zaterdag 22 Juli 2017 om 00:52
  • Wilma S. Wilma S. Ik heb rozen waarbij ik het ondescheid niet meer zie tussen klim en -stam rozen, beide geven nauwelijks bloemen en ook de pioenroos heeft zelen/nooit een bloem gegeven. Wel bemest ik de grond zoals behoort en geef regelmatig 1X per jaar een laag nieuwe tuinaarde. Onze tuin is heet, voral 's middags, met zonnescherm en wijnstruik over pergola, weten we schadus plekken te creëren. Kunnen de rozen tot laag worden ingekort en zo ja, wanneer. We hebben nu nl kale stammen van wel 1 à 1.150, daarboven begint iets te groeien... We zijn niet van weg doen, want leven is leven...
    Vrijdag 27 Juli 2018 om 13:38
  • Luc V. Luc V. Wilma, ik zou eind oktober/begin november alles terug snoeien tot ongeveer 40 cm. Laat daar een winter over gaan en snoei volgend voorjaar de rozelaars terug tot ongeveer 15 cm boven de grond. Leven gaat zeker opnieuw beginnen, tenminste dat is mijn ervaring met rode trosrozen die al meer dan 30 jaar geweldig bloeien.
    Vrijdag 9 Juli 2021 om 10:10

Log in om een reactie te plaatsen