MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Soiron

384 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Soiron Over berg en dal


De uitdrukking ‘over berg en dal’ krijgt hier zijn volle betekenis. De kleine heuveltjes naar Soiron, gelegen tussen heggen en slingerende landweggetjes, brengen u al in vervoering.

clip_image001(96).jpg

Soiron ligt aan de rand van het Herveland en behoort tot ‘Eén van de mooiste dorpjes in Wallonië’. Wat verder houdt het plateau ineens op en wordt een diep door de Vesdre getekend dal, een teken dat de Ardennen dichtbij zijn. Wat een genot om hier door de kleine straatjes te slenteren met 17de en 18de eeuwse kalk- en bakstenen huisjes. In het dorpscentrum staat een grote stenen bak waar de vrouwen vroeger de was kwamen doen.

De woningen liggen in een slinger rondom de église Saint-Roch (1730), een gebouw in Lodewijk XIII-stijl. Binnen zijn prachtige eiken houtsnijwerken, een imposant altaar in barokstijl en een Romaanse doopvont. Soiron leefde vroeger op het ritme van het aambeeld en het spinnen van de wol. In de kleine huisjes werd de wol door de weefsters tot leven gebracht, terwijl de spijkersmeden op ijzeren pinnen hamerden.

Door deze metaalnijverheid op het platteland zijn de omringende bossen geslonken en heeft het dorp een open landschap gekregen. Een oude disteldrogerij getuigt van dit industrieel verleden. Tweehonderd kleine openingen zorgden voor de nodige wind om de distels te drogen die gebruikt werden bij het gladstrijken van de lakenstoffen.

Soiron heeft zijn lotsbestemming te danken aan die van de dichtbij gelegen stad Verviers en zijn textielindustrie gekoppeld. Een groot gedeelte van zijn bevolking migreerde overigens naar de wolstad. Vandaag gebeurt het tegenovergestelde: de huidige bewoners, trots op hun verleden, restaureren en verfraaien de gebouwen die hun voorvaders verlieten op zoek naar een beter leven.

Hoe bereikt u Soiron? Vanaf Pepinster langs de Vesdre via een kleine weg naar Soiron klimmen. U kan ook vanuit Petit-Rechain of Olne Soiron bereiken.

Vlakbij te zien ? Het vlakbij gelegen dorp Olne is evenzeer een bezoek waard (église Saint-Sébastien). Via Soumagne komt u makkelijk bij het Provinciaal Domein van Wégimont.

Info- 087 30 79 26

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen