MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Solanum rantonnetii (Lycianthes rantonnetii)

43402 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

 clip_image001(810).jpg

Naam

Solanum rantonnetii (Lycianthes rantonnetii)

Nederlandse naam

Solanum, Nachtschade

Familie

Solanaceae

Herkomst

Zuid-Amerika

Standplaats

De plant verdraagt geen nachtvorst. Vanaf mei/juni kan de Solanum op een zonnige (volle zon) en beschutte plaats buiten worden gezet. Bij voorkeur tegen een zuidmuur. De plant wordt best voor de eerste nachtvorst naar binnen gehaald en moet overwinterd worden op een lichte plaats bij een temperatuur van 10°C. De ruimte regelmatig luchten om aantasting van insecten en ziektes te voorkomen. Plaats de plant in potten met humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende grond. Zorg voor een goede drainage. Verpotten gebeurt het best in het voorjaar. Tijdens de bloeiperiode regelmatig voedsel geven. De plant wordt het best overwinterd op een koele lichte plek (temp rond 10°C) zodat hij in rust kan gaan. Op deze manier wordt de knopvorming gestimuleerd en dit is dus belangrijk voor de bloei het volgende seizoen. Bij overwinteren op een donkere en koele plek zal de plant zijn blad verliezen.

Bloei

Het zijn de violetblauwe bloemen, met een geel oog, die deze plant aantrekkelijk maken. De plant bloeit rijkelijk en lang.

Algemene kenmerken

Solanum rantonnetii is in warme gebieden een waardevolle, langbloeiende struik of klimplant. Vooral als stamboompje is het bij ons een veel toegepaste terrasplant. Snoeien is enkel nodig nodig om de planten compact te houden. U kan de langste en zwaarste takken eventueel inkorten na de bloei.

Opgelet: Na de bloei kunnen naar rood verkleurende, giftige bessen verschijnen. Bij de Solanaceae vinden we zowel belangrijke voedselplanten zoals de aardappel en de aubergine maar ook giftige planten zoals Zwarte nachtschade (Solanum nigrum)

Verzorging

Tijdens de bloei moet de plant regelmatig (bijna dagelijks) water krijgen. De wortelkluit niet laten uitdrogen want hierdoor zal de plant zijn bloemen verliezen. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. De wortelkluit goed vochtig houden en niet laten uitdrogen. In de winter spaarzaam water geven maar de wortelkluit zeker niet laten uitdrogen.

 

Algemene tips voor planten in potten:

 

  • neem een aangepaste potgrond die goed voorzien is van de nodige voedingsstoffen. Er zijn in de handel ook potgronden verkrijgbaar waaraan waterabsorberende polymeren zijn toegevoegd, waardoor de planten minder vaak water moeten krijgen.
  • zorg ervoor dat water steeds kan weglopen. De meeste soorten houden niet van natte voeten, dit kan wortelrot veroorzaken.
  • voor een goede drainage leg je onderaan de pot een laag hydrokorrels.
  • leg bovenop deze laag een vel antiworteldoek, vliesdoek of geperforeerd plastic zodat de grond van de korrels gescheiden blijft. Dit kan nuttig zijn bij het verpotten.
  • vul de potten met potgrond tot enkele centimeters onder de potrand. Zo kan het gietwater goed in de grond trekken.
  • wat water betreft hou je rekening met deze stelregel: hoe meer blad de plant heeft, hoe meer water er zal verdampen en hoe meer u zult moeten gieten. In dit verband is ook de standplaats belangrijk: op een warme plaats verbruikt de plant meer water dan op een koele plek. Een plant die op een winderige plaats staat zal ook meer water verdampen. potplanten moeten hun voedingsstoffen uit een beperkte ruimte halen. Zorg dus dat er steeds voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn.
  • afhankelijk van de soort kan verpotten in het voorjaar (april) nuttig zijn. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen