MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Soleirolia soleirolii - Slaapkamergeluk

20690 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Naam: Soleirolia soleirolii  (syn. helxine soleirolii)

Nederlandse naam: slaapkamergeluk

Familie: Urticaceae

Herkomst: Corsica

Standplaats: Lichte schaduw. Geen volle zon. Zorg voor een koele overwintering en voldoende luchtvochtigheid.

Water: Houd de potgrond vochtig, vooral in de groeiperiode, maar vermijd teveel water. Geef enkel onderaan water via een schotel. In de winter heeft de plant - afhankelijk van de omgevingstemperatuur - minder water nodig.

Algemeen

Een snelgroeiend mosachtig kruipplantje dat een compacte bol vormt door de vele stengels met fijne, kleine blaadjes. Het is een vrij makkelijke kamerplant, als je maar voor een koele overwintering zorgt.

De Nederlandse naam 'Slaapkamergeluk' verwijst naar de voor Soleirolia beste groei-omstandigheden, namelijk: koel (vorstvrij tot 20°C) en beschaduwd. De plant verdraagt geen felle middagzon. Geef de plant tijdens de groei elke twee tot drie weken voeding, in de winter slechts af en toe.

Houd de potkluit altijd matig vochtig. Hoe lager de temperatuur, hoe minder water de plant nodig heeft. Laat in geen geval de grond uitdrogen. Belangrijk is ook om het water niet op de plant, maar in een schotel te gieten. Ideaal is een luchtvochtigheid van circa 80 procent. Bij een goede verzorging gaat de plant wel jaren mee.

Categorie: gemakkelijke bladplanten

Goed om weten

Soleirolia soleirolii is familie van de Urticaceae, waartoe ook Pilea behoort. Het plantje staat ook bekend onder het synoniem Helxine. De plant werd aan het begin van de 19e eeuw ontdekt door Joseph Francois Soleirol, een botanicus. De plant groeide op de voedzame bodem van de subtropische bergwanden van Corsica, onder bomen die verkoelende schaduw en vocht gaven aan de plant. 

MEER INFO

soleirolia_sol.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen