MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sollya heterophylla

1396 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Sollya heterophylla

9999.png

Naam

Sollya heterophylla of: Billardiera heterophymma

Nederlandse naam

Sollya

Familie

Pittosporaceae

Herkomst

westelijk Australië

Standplaats

De plant verdraagt geen nachtvorst. Vanaf mei/juni kan de Sollya op een zonnige en beschutte plaats buiten worden gezet. Beschermen tegen felle middagzon. De plant wordt best voor de eerste nachtvorst naar binnen gehaald en moet overwinterd worden op een lichte, koele plaats. Een temperatuur net boven het vriespunt is reeds voldoende. Niet te warm overwinteren en droge lucht vermijden De ruimte regelmatig luchten om aantasting van insecten en ziektes te voorkomen. Plaats de plant in potten met humusrijke, vochthoudende maar goed doorlatende grond. Zorg voor een goede drainage. Verpotten gebeurt het best in het voorjaar. Tijdens de bloeiperiode regelmatig voedsel geven.

Bloei

Bloeit met kleine, weinig opvallende maar mooie, delicate, blauwe klokbloempjes. Er zijn ook variëteiten met witte en roze bloemen. Na de bloei vormen zich in de natuur blauwgroene, cylindrische vruchten, die vele kleverige zaden bevatten.

Algemene kenmerken

Sollya is een wintergroene klimplant die dunne windende stengels heeft met smalle, lancetvormige of ovale bladeren. Bij ons kan deze plant worden toegepast als terrasplant in potten tijdens de zomerperiode. De plant heeft steun nodig. Wordt tot bijna 2m hoog. Vermeerderen kan in het voorjaar uit zaad, of door zomerstek (stengelstek).

·  Goed om weten: de naam Sollya komt van de natuurkundige R.H. Solly

Verzorging

Regelmatig water geven want de plant verdraagt geen droogte. Tijdens de bloei moet de plant regelmatig (bijna dagelijks) water krijgen. De wortelkluit niet laten uitdrogen. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. De wortelkluit goed vochtig houden en niet laten uitdrogen. In de winter spaarzaam water geven.

 sollya(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen