MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Solwaster

512 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Solwaster - Aan de rand van de Venen

Het aan de rand van de Venen gelegen dorpje Solwaster lijkt op een laatste onderkomen voor de groen- en okerkleurige uitgestrekte Hoge Plateaux. Het dorpje is gebouwd in bruine stenen en ligt bovenop een uitstekende rots.

Solwaster

U loopt erheen via een weggetje dat eerst naar een klein dalletje afloopt en vervolgens weer opklimt. Solwaster is een typisch Ardens veeteeltdorpje met talrijke 18de en 19de eeuwse boerderijtjes. De huizen zijn gebouwd in zand- en kalksteen of in vakwerk. De klein en stro in de muren zijn tegenwoordig meestal vervangen door stenen.

In Solwaster heeft het water altijd al een belangrijke rol gespeeld. In de riviertjes Statte en Hoëgne stroomt okerkleurig, ijzerhoudend water. Tot in de 17de eeuw stonden de smederijen als bakens langs de snelstromende riviertjes van de Venen. In het Solwaster van vroeger leefden de mensen en dieren samen. De lage blokhuizen, met smalle raampjes en dikke muren getuigen van het ruige klimaat op het plateau (circa 400 m hoogte).

Door zijn ligging aan de rand van moerassen en hoge plateaus is het leven in Solwaster altijd vrij zwaar geweest. Grote delen bos in dit afgelegen land zijn door de mens ontgonnen en voor de akkerbouw geschikt gemaakt. Er werd hier rogge, haver en aardappels verbouwd en na de hooitijd in juni waagden de boeren zich in de venen om er turf af te steken (gebruikt als brandstof). Een ondankbare bodem waarvan mos, heide en gedroogde varens werden gebruikt als matrasopvulling…

’s Winters gaf het flauwe schijnsel van een petroleumlamp een beetje warmte en gezelligheid in de lage huisjes.

 

Hoe bereikt u Solwaster ? Op de E42, afrit 9 nemen. Het dorp ligt pal na de afrit.

Vlakbij te zien ? Het domein van de Hoge Venen waar een groot aantal wandelingen mogelijk zijn. Vanuit Jalhay kunt u Spa bezoeken.

Info- 087 79 53 53

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen