MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sophora japonica - Honingboom

8025 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

sophora_japonica(1).jpg

   

Naam

 Sophora japonica

Nederlandse naam

 Honingboom, Japanse pagodeboom

Familie

 Fabaceae

Franse benaming

 Sophora du Japon, Arbre du miel

Engelse benaming

 Japanese pagoda tree

Herkomst

 China, Korea  Het geslacht Sophora komt voornamelijk voor in de  (sub-)tropen.

Hoogte

 15m – 20m

Blad

 samengesteld blad, diepgroen, onder blauwgroen  7-17 deelblaadjes.  Oneven geveerd

Bloemen

 crèmekleurig, in opstaande pluimen  late bloei: augustus - september

Vruchten

 peulen die zelden verschijnen

Algemeen

 De honingboom is afkomstig uit China en Korea!  Daar wordt Sophora vereerd als heilige boom bij  tempels en begraafplaatsen.  Halverwege de 18e eeuw zijn de eerste exemplaren in  Europa in Botanische tuinen terecht gekomen.

Sophora japonica is een vrij grote boom die een open, brede, afgeronde kroon maakt. De stam is vaak grillig en gegaffeld.

De schors is zwartgrijs gegroefd, de twijgen en de jongere takken daarentegen zijn fris groen en bezaaid met witte lenticellen. Bij breuk verspreide de takken een eerder onaangename geur. De bladeren van de Japanse honingboom zijn samengesteld uit een 7 tot 17tal deelblaadjes. Ze kunnen tot 20cm lang worden en hebben een mooie blauwgroene kleur. Typisch is dat de voet van de bladsteel verdikt is. De bladeren vallen zeer laat en verkleuren bijna niet.

Sophora japonica bloeit pas op late leeftijd (na 15 à 20 jaar). Ook verschijnt de bloem zeer laat in de zomer (augustus - september). Dit is een moment dat men geen bloemen meer verwacht aan een boom. De crèmekleurige, vlinderbloemige bloemen verschijnen in opgerichte pluimen en zijn zeer geliefd bij bijen omwille van de nectar. De vlezige ingesnoerde peulen ontwikkelen zich, in ons klimaat, zelden of nooit.

De boom heeft een diepgaand wortelgestel en verankert zich goed. De kruin is matig windbestendig. Sophora japonica is een absolute zonneklopper. De boom kan uitermate goed tegen hittereflectie, een lage luchtvochtigheid en luchtverontreiniging. Het is dan ook niet voor niets dat men deze boom zo veel aantreft in Zuid-Europese steden.

De Honingboom groeit het liefst op een diepe, open, goed gedraineerde, kalkhoudende, voedzame grond en verlangt een warme zonnige standplaats.

Opgepast met snoeien in het voorjaar! Dit kan bloeden tot gevolg hebben.

Sophora japonica is één van mijn favoriete schaduwbomen. Het licht wordt op een zeer subtiele manier gefilterd. Het schaduwspel van de blaadjes op de grond zorgt voor een aangenaam schouwspel. Ik plant deze boom dan ook zeer graag aan vlak bij een terras of een raam op het zuiden. De Sophora is een ideale stadsboom maar wordt voor de gemiddelde stadstuin te groot!

Cultivars/ Soorten
•  Sophora japonica 'Pendula'
•  Sophora japonica 'Regent'
•  Sophora japonica 'Harry van Haaren'
   
 

105(1).png

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen