MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Sorbus americana

888 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Sorbus americana

 2108.gif

Naam

Sorbus americana

Nederlandse naam

Amerikaanse lijsterbes

Familie

Rosaceae

Franse benaming

Sorbier d’Amérique

Engelse benaming

American Mountain Ash

Herkomst

Noord-Amerika

Hoogte

7-8 meter

Blad

geveerd eirond tot ronde deelblaadjes. Schitterende herfstverkleuring.

Bloemen

roomwit, in tuilen. Mei/juni

Vruchten

klein, rood, overvloedig aanwezig

Algemeen

Sorbus americanais de Noord-Amerikaanse tegenhanger van onze alom gekende lijsterbes. Ik heb er voor gekozen om de Amerikaanse lijsterbes te bespreken omdat ik vind dat deze boom eleganter is en een hogere sierwaarde heeft in de particuliere tuin.

Sorbus americana is afkomstig uit het noordoosten van Noord-Amerika. Hij groeit uit tot een vrij smalle, mooie boom met een half open kroon. Het is een gezonde maar vrij trage groeier en zal uiteindelijk een meter of 8 hoog worden.

De Amerikaanse lijsterbes heeft een zacht grijze schors, de twijgen zijn opvallend glanzend donkerrood. Hierdoor is de boom ook in de winter een opvallende verschijning.

Het oneven geveerde blad van Sorbus americana bestaat meestal uit een 15 tal lancetvormige deelblaadjes die scherp gezaagd zijn. In de zomer zijn ze intens donkergroen. In de herfst verkleuren ze prachtig goudgeel gehuld in een brons oranje gloed. De boom laat dan zijn ware ‘Indian Summer’ roots zien!!

De bloemen verschijnen in de vroege zomer (juni). Ze staan gegroepeerd in roomwitte tuilen die een diameter van 15cm kunnen halen. In de herfst verschijnen dan de koraalrode bessen in overvloed . In combinatie met de herfstverkleurende bladeren levert dit een prachtig schouwspel op. Als je geluk hebt blijven de bessen vrij lang in de boom hangen tot dat de vogels deze ware lekkernij ontdekt hebben en dan tja … dan zijn ze binnen de kortste keren verorberd!!

Lijsterbessen vragen een diepe losse bodem. Ze houden van niet te zware gronden. Ze groeien heel slecht op natte en op kleigronden. Het liefst hebben ze een plekje in de volle zon of in de halfschaduw. Ze zijn tamelijk gevoelig voor luchtverontreiniging en houden niet van zilte zeewind.

De meeste lijsterbessen zijn geënt of geoculeerd. Let er op dat ze niet op een onderstam van meidoorn staan. De verankering en de doorgroei is dan meestal slecht. Raar maar waar, als lijsterbessen op een onderstam van Sorbus intermedia staan kunnen ze WEL op zware kleigrond gedijen.

Sorbus americana is een ideaal boompje voor de particuliere tuin. Het hele jaar door heeft deze boom wat te bieden, de mooie kleur van de takken en schors in de winter, de prachtige roomwitte bloemtuilen in de zomer en niet te vergeten de adembenemende herfstverkleuring en bessentooi in de herfst. Ook voor wie vogels in de tuin wil is een lijsterbes een echte must! Wat mij betreft een echte aanrader, zeker de moeite waard om eens te proberen.

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(26).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen