MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Spinazie goed tegen ouderdomsblindheid ?

248 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Spinazie goed tegen ouderdomsblindheid ?


Dat je van spinazie sterk wordt, hebben we al van Popeye geleerd. Wetenschappers van de universiteit van Manchester denken nu dat de groente ook kan helpen om ouderdomsblindheid te voorkomen. Ouderdomsmacula-degeneratie (OMD) is in de westerse samenleving de meest voorkomende vorm van blindheid bij 50-plussers. Door de aandoening sterft het centrum van het netvlies af en kan de patiënt ongeneeslijk blind worden.

spinazie0906.jpg

Het is bekend dat de voedingsstof luteïne, die in verschillende groenten - waaronder spinazie - is terug te vinden, goed is voor de ogen omdat het vrije radicalen bestrijdt en fel zonlicht absorbeert. Samen met de stof zeaxanthine vormt luteïne een gele olieachtige substantie die mogelijk het netvlies tegen OMD beschermt. Het team van Manchester wil die theorie toetsen aan een onderzoek.

Als proefpersonen voor dit onderzoek zullen mensen gebruikt worden die al op relatief jonge leeftijd aan OMD lijden. De wetenschappers willen nagaan of hun toestand verbetert wanneer ze een dieet volgen met veel spinazie en andere caroteenrijke groenten. Er wordt verwacht dat de voedingsstoffen ervoor zullen zorgen dat het afsterfproces van het netvlies langzamer verloopt.

Bron: De Morgen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen