MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Spiranthes 'Chadd's Ford'

461 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Spiranthes 'Chadd's Ford'

  spiranthes_chadds_ford.jpg

Naam

 Spiranthes 'Chadd's Ford'

Nederlandse naam

 Herfstschroeforchis

Familie

 Orchidaceae

Herkomst

 Spiranthes spiralis is verspreid in Europa (Zw),  Noord-Afrika en Klein-Azië.  'Chadd's Ford' is een cultivar die ontdekt werd in  Delaware.

Hoogte

 20-70cm

Blad

 Lichtgroen. Staan in een worterozet.  Smalle, langwerpige, grasachtige bladeren. 

Bloei

 Sierlijke witte bloemen met een vanillegeur.

Bloeitijd

 augustus - november

Standplaats

 Halfschaduw. of indirect licht.  Voorkeur voor een min of meer vochtige maar goed  doorlatende grond en kalkrijke bodems.  Wintervocht vermijden.  Groeit in schrale graslanden en weiden

Algemeen

 Meerjarige kruidachtige plant.  Kleine orchidee die talrijke kleine witte bloempjes  draagt die spiraalsgewijs aan de aar staan.  De plant vormt een flinke wortelkluit.  De bloemen staan aan lange stevige stelen.  Rijke en langdurige bloei van late zomer tot diep in het  najaar.  Deze aardorchidee is één van de soorten die dus ook in  ons klimaat overleven. In de winter geef je de plant best  een beschermende mulchlaag.  De bloeiwijze is zeker niet zo spectaculair en exotisch  als bij de familieleden die in tropische wouden groeien.  Toch is deze plant interessant omdat ze laat in het  najaar bloeit.      

Vermeerderen

 Zaait zich makkelijk uit en stoelt makkelijk uit.  Zeer geschikt voor verwildering.

Soorten Spiranthes spiralis is een wijdverspreide soort.  Je treft deze orchidee aan in zowel het Zuidoosten van de VS  als in Europa en van Zuid-Scandinavië tot de Middellandse  Zee en de Britse Eilanden tot Turkije.  Hij groeit in diverse habitats, zowel vochtige bossen als  schrale graslanden.  De plant is wettelijk beschermd.  Hij ontspruit uit een groepje knollen en het groeiseizoen  duurt van de winter tot in de vroege zomer.

Goede buren

 Deze plant wordt door Jan Spruyt toegepast in de  prairiebeplanting. Ze wordt best in combinaties toegepast  omdat de plant tijdens de zomer afsterft en een  rustperiode doormaakt. In de herfst verschijnen de   typische bloemen aan de lange bloemstengels..

Deze plant is o.a. verkrijgbaar in België :

 *Jan Spruyt- Van der Jeugd Mostenveld 30 9255 Buggenhout tel 0032.(0)52.33.37.76 www.vasteplant.be 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen