MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Stap voor stap een gazon aanleggen met compost

5853 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

Een ideale periode voor het aanleggen van een gazon is de lente of de herfst. Voor een mooi gazon is het belangrijk om van een gezonde bodem te vertrekken. De aanleg is het moment bij uitstek om voor een goede bodemstructuur te zorgen door bodemverbeterende middelen in de grond te mengen. Gebruik hierbij 10 tot 20 kg compost per m². De compost kan met een vrachtwagen thuis geleverd worden: ofwel los ofwel in bigbags van 1m³. Kleinere hoeveelheden kan je ook zelf met de aanhangwagen bij de compostproducenten ophalen.

Hieronder vind je stap voor stap hoe je best te werk gaat:

 1. Een eerste stap is de oppervlakte klaar maken voor de bodemverbetering. De planten die er vooraf op groeien kan je best eerst verwijderen zodat de plaats waar het gazon komt klaar ligt.
   
 2. Verdeel de compost over het oppervlak
   
 3. Hark de compost gelijkmatig open.
   
 4. Werk de compost in de bodem (bijvoorbeeld met een frees)
   
 5. Verwijder met een hark onkruiden, steentjes en wortels.
   
 6. Om een mooi en vlak gazon te bekomen is het nodig de grond goed aan te drukken. Voor kleine oppervlakten kan dit door in kleine pasjes stevig over de grond te lopen. Voor een grotere oppervlakte werk je best met een rol.
   
 7. Voor een ideaal zaaibed herhaal je het harken en stappen enkele malen in verschillende looprichtingen.
   
 8. Het terrein is nu klaar voor het zaaien. Kies best een zaadmengsel dat aangepast is aan de grondsoort en aan het toekomstig gebruik van het gazon. Er zijn speciale zaadmengsels voor schaduwtuinen of voor tuinen met een intensief gebruik. Een mengsel met twee of drie soorten verhoogt de tolerantie van je gazon voor hitte droogte en plagen. Een mengsel met raaigras levert een sterk gazon. Je kan ook voor een traaggroeiende grassoort kiezen. Bij deze soorten moet je minder maaien én ze vragen ook minder bemesting.
   
 9. Zaai het gras gelijkmatig. Gebruik hiervoor 3 tot 4 kg zaad per are. Minder zaad levert een te ijl gazon op, meer zaad is verkwisting en de zaailingen kunnen elkaar verstikken.
   
 10. Hark het zaad lichtjes in.
   
 11. Na 1 à 2 weken begint het zaad te kiemen. Na ongeveer 8 weken is het gazon beloopbaar.
   
 12. Maai het gras voor de eerste maal als het ongeveer 7 cm hoog staat. De eerste keer maai je best ongeveer 2,5 cm af, dus op 4,5 cm. Ook nadien maai je het best niet korter dan 4 cm.
   

Bron: www.vlaco.be

 

2 reacties

 • Nadine V. Nadine V. als ik gazonzoden wil leggen moet ik dan ook speciale meststoffen gebruiken alvorens deze zode te leggen .we hebben de oude gazon al verwijderd en steentjes en onkruid verwijderd. maar de grond is beenhard .
  Vrijdag 26 Augustus 2016 om 22:47
 • Lieven G. Lieven G. Neen, graszoden zijn voldoende bemest om een aantal weken verder te kunnen na de aanleg. Beenharde grond los je niet op met meststoffen. Die maak je eerst los voor het leggen van graszoden, anders heb je slechte beworteling.
  Vrijdag 26 Augustus 2016 om 22:55

Log in om een reactie te plaatsen