MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Starten met een pluktuin: 10 must-have planten

78962 x gelezen
Ingeborg D. door Ingeborg D'hoker • Donderdag 19 April 2018 Volg Ingeborg D.

Een huis vol bloemen uit je tuin van mei tot november? Dit zijn mijn 10 must-haves voor jouw pluktuin! 

Zinnia’s
Ik hou van alle zinnia’s, vooral van de fuchsia en oranje cactusbloemige zinnia’s. De limoengroene zinnia ‘Elegans Envy’ geeft een mooi fris contrast in een ruiker maar de bloem is erg regengevoelig en krijgt snel bruine vlekken. Ik vervang die liever door Nicotiana ‘Lime Green’. Je kan de zinnia’s makkelijk zelf zaaien in mei na de ijsheiligen, op een plek in volle zon. Wel direct op de goeie plek want ze worden niet graag verplaatst. En niet te veel water geven! Bloemen gegarandeerd tot eind oktober! Mijn favoriete herfstboeket: fuchsia zinnia’s, Mexicaanse zonnebloem, chocoladecosmos, Antirrhinum ‘Black Prince’ en Euphorbia oblongata.
 

 

Nicotiana
Alle Nicotiana’s zijn prima snijbloemen. Ik plant vooral grote hoeveelheden van de Nicotiana ‘Lime Green’. De plant doet het goed in halfschaduw. Geeft een frisse lichte toets aan alle lenteboeketten.

Calendula officinalis ‘Indian Prince’
Iedereen kent goudsbloemen en als je ze eenmaal in je tuin hebt gehad, hoef je ze nooit meer te zaaien. Calendula ‘Indian Prince’ heeft een diepbruin hart dat mooi contrasteert met de intens oranje blaadjes. De stengel is langer dan bij andere goudsbloemen en daarom is de C. Indian Prince heel geschikt voor ruikers en vazen. Combineer voor een vrolijk voorjaarsboeket met paarse Salvia viridis ‘Blue Clary’, zwarte korenbloem (Centaurea ‘Black Ball’) en Euphorbia oblongata.

 

Eenjarige Salvia viridis
Ook zo’n plant die je maar één keer hoeft te zaaien. Salvia viridis ‘Blue Clary’ en ‘Oxford Blue’ zijn intens paarsblauw, mooi met goudsbloem en chocoladecosmos. Blijven knippen om de bloei zo lang mogelijk te rekken! Uitstekende bijenplant.
 

Antirrhinum ‘Black Prince’
Een heerlijk velours-achtig donkerrood leeuwenbekje, dat zelfs neigt naar het zwart. Antirrhinums zijn een beetje moeilijk op te kweken. Ik koop ze bij Silene, de gespecialiseerde kwekerij voor bijzondere éénjarigen van Lieve Adriaensens. De bloemen houden lang en vormen een leuk verticaal element in de vaas. Combineer ze met andere intense kleuren zoals fel oranje (goudsbloem, Mexicaanse zonnebloem, zinnia’s…). Bloeit van mei tot november!


Malope trifida Vulcan
Een schitterende éénjarige die tot 120 cm groot wordt. Prachtige karmozijnrode bloemen met een fris groen hart. De bloemknoppen lijken op Chinese lampions. Deze plant heeft zeker ondersteuning nodig. Planten die na een regenbui tegen de grond liggen, richten binnen de dag hun bloemen weer naar de zon, wat de stelen zo goed als onbruikbaar maakt voor ruikers. In het beste geval verlies je heel veel lengte. Voor Malope zet ik op elke hoek van het perk een stevige stok. Over de stokken span ik steunnetten op 60 cm hoogte. Dit moet je doen meteen na het planten, dan groeien de plantjes mooi door het net.

 

Zonnebloemen
Laat ze niet te groot worden. Beter toppen als ze ongeveer 1,5 m hoog zijn: je krijgt dan meer en kleinere bloemen. Naast de klassieke zonnebloem heb ik ook de Helianthus annuus ‘Deep Red’ (warm bruin rood) en de kleinere Helianthus debilis ‘Vanilla Ice’. Deze laatste is ook heel leuk voor de kinderbloementuin.

Dahlia’s
Als ik één plant zou moeten uitkiezen, dan zouden het dahlia’s zijn! Lang miskend want vaak “erover”, maar er zijn prachtige variëteiten: de donkerrode ‘Rip City’, ‘Karma Choc’, ‘Arabian Night’, of de eenvoudige ‘Bishop Llandaff’ en ‘Jescot Julia’, of de delicaat licht roze ‘Gerrie Hoek’… Er zijn twee beperkingen als je dahlia’s wil gebruiken als snijbloem: ze houden niet erg lang (behalve ‘Gerrie Hoek’) en ze hebben meestal een vrij korte steel (behalve ‘Gerrie Hoek’). Maar dat is geen probleem: een paar planten geven zoveel bloemen dat je gewoon elke twee tot drie dagen nieuwe ruikers kan maken, tot het eerste vriesweer. De hele zomer lang al heb ik permanent een viertal vazen met dahlia’s in huis staan. Het probleem van de korte stengels los je op door lage kubusvormige vazen te gebruiken.
 
Nog een pluspunt: dahlia’s zijn fantastische bijenplanten, vooral de eenvoudige dahlia’s als ‘Bishop Llandaff’ en ‘Jescot Julia’.
Zeker de uitgebloeide bloemen afknippen en voortdurend opbinden want de takken worden loodzwaar onder het gewicht van de bloemen. Regelmatig bijmesten en extra water geven in droge periodes.
 

Als je een pluktuin wil aanleggen, moet je zeker ook zorgen dat je genoeg bladgroen hebt. Dit zijn onze favorieten:


Euphorbia
Euphorbia oblongata is mijn absolute favoriet. Het is eigenlijk een kortlevende vaste plant maar omdat ik er zoveel van pluk, plant ik ze elk jaar opnieuw. De plant wordt ongeveer 60 cm hoog, ideaal voor medium ruikers dus. Het limoengroen combineert prachtig met alle andere kleuren: paars, wit, fuchsia, blauw, oranje…

E. oblongata heeft een zeer lang vaasleven op voorwaarde dat je de stengels “verzegelt”, dat wil zeggen gedurende 20 à 30 seconden tot 3 cm onderdompelen in kokend heet water.
Euphorbia schillingii: is de enige vaste plant uit het lijstje. Het probleem met vaste planten in de pluktuin is dat je je altijd schuldig voelt als je hiervan plukt. Ik ga er dus extra bij planten op verschillende plaatsen in de tuin, zodat het niet opvalt als ik er stengels uit knip. E. schillingii wordt 90 cm hoog en is dan ook ideaal voor grote ruikers. Sowieso één van mijn favoriete planten voor de vaste border: staat prachtig naast het paars van Delphinium ‘Black Knight’ of Phlox of Erysimum Bowles of asters…(overigens allemaal perfect te gebruiken als snijbloem!) Stengels verzegelen! Eén van mijn favoriete voorjaarsruikers is E. schillingii, boerenjasmijn, Ammi majus en wit vingerhoedskruid.

 

Cerinthe Major purpurescens
Mooie zilver-grijs-groene bladeren en onopvallende paarse bloemen. Een half-winterharde plant die je kan beginnen te plukken eind mei. Ideale “vulling” voor mediumgrote ruikers. Zaait zichzelf uit.

Basisregel voor de pluktuin: blijf bloemen plukken! Het is belangrijk de planten niet in het zaad te laten komen, want dan steekt ze geen energie meer in het maken van nieuwe bloemen. Ook al heb je meer bloemen dan je kan zetten of weggeven, je moet zeker de uitgedroogde bloemen afknippen! Als je dat een hele zomer volhoudt, pluk je bloemen tot eind oktober!


In principe kun je de eenjarigen op elke zonnige plek in de tuin zetten, in de vaste border, om lege gaten tijdelijk op te vullen… Persoonlijk vind ik het prettig dat de pluktuin in een apart deel van de tuin ligt, bij de moestuin. Dan is het duidelijk dat het een nutstuin is waarin je naar hartelust mag knippen en plukken, zonder schuldgevoelens.


Hoe groot is de ideale pluktuin? Dat hangt niet alleen af van de ruimte waar je over beschikt maar ook van de tijd die je er wilt of kunt aan besteden. Reken op ongeveer 10 minuten per vierkante meter per week, van april tot november. Ik haal veel plantjes bij Lieve van Silene, dat scheelt een hoop werk. En ik mulch de bloembedden, dat scheelt ook een hoop werk in het wieden.

Heb je veel plaats én tijd, zet dan ook chocoladecosmos, blauwe en zwarte korenbloem, Cleome (kattensnor), Eschscholzia (slaapmutsje), papaver (voor de zaaddozen), Tithonia (Mexicaanse zonnebloem), Cosmos, Nigella, Hesperis (damastbloem), Lunaria annua (judaspenning), Digitalis, Ammi majus (groot akkerscherm)…


Met dank aan Lieve Adriaensens van Silene voor de foto’s. 

2 reacties

  • bm d. bm d. goedenavond, wat een mooie serie plukplanten,
    Morgen moet ik beginnen met een stuk tuin om te vormen tot pluktuin, dit is precies op het goede moment en het bespaart me een hoop zoekwerk.
    En het resultaat een tevreden echtgenote , zij was die tuin en sperciebonen zo zat
    Vrijdag 20 April 2018 om 23:29
  • Lut D. Lut D. Heel goeie tips! Vorige zomer had ik Zinnia's en die bloeiden echt tot eind oktober! Ook Dahlia's doen het prima als plukbloem! Vrijdag 3 April 2020 om 10:05

Log in om een reactie te plaatsen

1 tuinier vindt dit leuk

  • Annick V. Annick V. Woensdag 18 Januari 2012 om 20:21