Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Steeds meer allergieën door exotisch voedsel

194 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uitheemse groenten, fruit en noten die nog maar sinds kort in onze supermarkten liggen, zorgen steeds vaker voor heftige allergische reacties.

 

Deze nieuwe vormen van overgevoeligheid zijn met bestaande tests niet aan te tonen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van de allergiedeskundigen professor De Monchy van het Universitair Medisch Centrum Groningen en professor Savelkoul van de Wageningen Universiteit. Beide wetenschappers toonden hun resultaten op de zogeheten allergiebeurs in Ahoy Rotterdam.

Vaak is onduidelijk wat een allergische reactie heeft veroorzaakt. Hulpverleners en patiënten denken al snel aan een gangbare pinda- of koemelkallergie. Overgevoeligheid voor bijvoorbeeld jackfruit of cactusvijgen ligt veel minder voor de hand omdat deze producten veel minder bekend zijn. Allergieën voor deze en andere nieuwe producten, zijn ook moeilijk aan te tonen omdat er geen standaardtesten voor bestaan. Het is te risicovol om iemand zomaar een product voor te schotelen en vervolgens te kijken wat er gebeurt.

Wageningen Universiteit werkt daarom aan een nieuwe methode. De onderzoekers vermengen een extract van het verdachte product met bewerkt bloed van de patiënt, om te zien of er een reactie optreedt. Bij allergie reageert het immuunsysteem op de eiwitten die in een bepaald product zitten. Reacties zijn zwelling van de lippen, moeilijk slikken, hoesten, benauwdheid, buikpijn, huiduitslag en in het ergste geval een shock. Jaarlijks overlijden er in Europa enkele mensen aan de gevolgen van zo'n shock.

Bron: Het Belang van LimburgReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen