MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Steun voor klimplanten

5453 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Klimplanten kleuren de gevel en groeien romantisch over priëlen en pergola’s. Ze maken afsluitingen inkijkdicht of zetten ze in de bloemetjes. Klimplanten doen de tuin ook groter lijken. De verticale wanden worden benut en als sfeerscheppers zijn ze onovertroffen. De afsluitingen van Betafence zijn dan ook discreet, zodat ze de planten uitstekend tot hun recht laten komen.

De meeste klimplanten groeien vlot en nemen vlug een grote oppervlakte in. Doorlevende klimplanten die in een afrasteringssysteem groeien kunnen na verloop van tijd zwaar worden. Door de grote bladoppervlakte vangen ze veel wind zodat de tuin behaaglijk wordt. De afsluiting moet dus stevig en goed verankerd zijn om de kracht van de wind te weerstaan.

Daarom is het aangewezen de afstand tussen de palen en hun diameter aan te passen aan de situatie en van een bovenbuis te voorzien. Klimmers groeien uitstekend tegen een Plasitor of Pantanet Protect afrastering. Een Bekafor Classic paneelafrastering voldoet eveneens uitstekend. Ook met een Zenturo tuinpaneel creëert u een natuurlijke groene wand.

Panelen voor klimplanten
Je wil een stenen muur laten begroeien. Misschien wil je ook een wand van een houten tuinschuurtje met een klimplant sieren. Niet-zelfhechtende klimplanten als clematis, eenjarige klimplanten of kamperfoelie hebben absoluut een steun nodig om tegen een muur te kunnen klimmen. In dat geval zullen de Arcoflor panelen goede diensten bewijzen. Die zijn fijnmaziger dan houten alternatieven en bieden dus meer steun. Ze kunnen snel en vlot worden vastgemaakt met Panofix. Dit bevestigingssysteem houdt het paneel op een afstand van de muur, zodat de klimplanten gemakkelijker kunnen groeien. Kies je voor zelfhechtende klimplanten als klimop, onbestendige wingerd en klimhortensia dan moeten deze enkel onderaan gesteund worden en hechten zich vervolgens zelf vast.

Het mooiste hemelsblauw
Een van de allermooiste eenjarige klimplanten is ongetwijfeld de blauwe winde, Ipomoea Tricolor ‘Heavenly Blue’. Elke ochtend opent deze eenjarige slinger-plant zijn tot 12 cm brede hemelsblauwe bloemen. Wanneer de namiddagzon ze bereikt, sluiten ze zich. De volgende dag staan er weer andere te pronken. Daarom noemen de Engelsen hem heel toepasselijk Morning Glory.

Voor wie ongeduldig is …
Sommige klimplanten (winde, passiflora, pronkappels, pronkboon…) schieten bijzonder snel uit. In amper enkele maanden tijd kunnen ze de nodige privacy bieden. Door ze te laten groeien tegen een Pantanet Protect of Plasitor afsluiting worden ze bovendien beter verlucht, wat hun gezondheid en groei ten goede komt.

TIP: het stevige rasterpaneel Zenturo/ Zenturo Super is ideaal voor klimop of klimrozen. Ook in de moestuin kan je het toepassen voor steun aan erwten, bonen, reukerwten...

 

Overzicht


Klimplant

Hechtsysteem plant

Betafence oplossing tegen muur

Betafence oplossing vrijstaand

Slingerplanten (kamperfoelie, kiwi, bomen, winde en Duitse pijp …)

Windende stengels

- Arcoflorpaneel + Panofix

- Decotube


- Plasitor met bovenbuis

- Pantanet Protect met bovenbuis

- Bekafor Classic

- Zenturo


Clematissen

Windende bladstengels

- Arcoflorpaneel + Panofix

- Decotube


- Plasitor

- Pantanet Protect

- Bekafor Classic

- Zenturo

- Arcoflor boog


Passiebloemen, druivelaars, erwten, cobaea scandens, komkommers, fleskalebassen, lathyrus

Klimranken

- Arcoflorpaneel

- Casanet

- Decotube


- Plasitor

- Pantanet protect


Wingerd

Bladranken met hechtkussentjes of zuignapjes

- Arcoflorpaneel of stukje Casanet voor de start

- Decotube


- Plasitor met bovenbuis

- Pantanet protect met bovenbuis


Zelfhechtende klimop, klimmende hortensia, trompetklimmer

Luchtwortels

- Arcoflorpaneel of stukje Casanet voor de start

- Decotube


- Plastidor met bovenbuis

Leirozen, klimrozen, liaanrozen

Stekels

- Arcoflorpaneel + Panofix

- Decotube


- Arcoflor rozenboog

- Pantanet protect

- Bekafor classic

- Zenturo

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen