MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Stokroosroest

2478 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Stokroosroest


Stokrozen hebben hun plaats gevonden in veel tuinen. Ze vallen dan ook op met hun statige uiterlijk hun grote bloemen in diverse mooie kleuren en hun bladeren die aan het 'vijgenblad' doen denken. De bloemen hebben het bijkomende voordeel dat ze veel bijen en vlinders aantrekken. De bladeren kunnen echter aangetast worden door roest. Dit stokroosroest herken je doordat er op de bovenkant van het blad heldergele of oranje vlekken ontstaan. Aan de onderkant van het blad zie je talloze oranje, gezwollen sporenhoopjes, zo groot als een speldenknop. De sporenhoopjes worden later lichtbruin.


• Oorzaak is de schimmel Puccinia malvacearum. Deze ontwikkelt zich het best in vochtige omstandigheden. De sporen van deze schimmel worden verspreid door de wind. De schimmel zelf overwintert op geïnfecteerd materiaal (bladeren).


• Om de ziekte te voorkomen kan je best de planten regelmatig controleren en aangetaste delen weghalen. Verwijderde delen NIET composteren. Zet de planten op een plaats waar de wind er goed doorheen kan waaien (net als bij rozen). Wind zorgt ervoor dat het blad goed en snel kan drogen, waardoor schimmelziektes zich minder (of niet) kunnen ontwikkelen. Je kan de planten ook preventief behandelen met een middel op basis van zwavel of koperhydroxyde zoals Bordeauxse pap en Antischimmelpap. Preventief kan je ze ook bespuiten met basaltmeel. Basaltmeel bevat een hoog gehalte aan silicium. Blad dat silicium opneemt wordt harder en steviger waardoor het een hogere weerstand krijgt tegen schimmelziektes en insecten.


• Chemische behandeling: 

DITHANE WG Opmerking: deze schimmel komt ook op Malva voor.   

stoktroosroestok.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen