MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Struisvogelboerderij biedt therapie aan

307 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Struisvogelboerderij biedt therapie aan.


"Struisvogels zijn oerdieren. Ze hebben weinig verstand, maar zijn wel erg sociaal. Dat maakt hen erg geschikt voor therapie", vindt Guy Wauters, een bio-ingenieur die zich verder verdiept heeft in de evolutiepsychologie. Op zijn struisvogelboerderij in het Limburgse Donk werkt hij met moeilijke kinderen én met managers. "Met autistische kinderen bijvoorbeeld behalen we zeer mooie resultaten. Met zo'n dier hoef je niet te praten, dat reageert op gevoelens", zegt Wauters.

Guy Wauters startte in 1993 met zijn boerderij. "In 1997 ben ik gestart met het uitschrijven van therapieprogramma's. Ik had natuurlijk ook voor een klas kunnen gaan staan, maar ik gebruik alles wat ik voordien geleerd had op de boerderij voor de therapieën", vertelt de man. "Ik haal zeer goede resultaten met mijn kuikens. Bij mij sterven er minder dan ergens anders en dat komt door de manier waarop ik met hen omga. Hoe je hen eten geeft, hoe je hun waterbak plaatst, dat bepaalt allemaal de sfeer in zo'n hok".

Wauters is ook erkend als zorgboer. Hij krijgt kinderen doorgestuurd van CLB's of van instellingen. "Ik geef die oefeningen. Ik vraag hen bijvoorbeeld om de struisvogels door een deur naar een andere plaats te laten gaan. Dan heb je mensen die meteen beginnen te jagen, maar de dieren vluchten dan alle kanten uit, behalve de kant van de deur. Dieren weerspiegelen vaak hoe je op dat moment bent, hoe je je voelt. Als je ze rustig benadert, zal het je wel lukken".

Een andere oefening die Wauters zijn gasten kan opdragen, is om hen van op 30 meter afstand een vogel uit de groep te laten halen. Daarvoor moeten ze de struisvogels bestuderen en hun bewegingen overnemen. "Dat afzonderen uit de groep lukt altijd", weet Wauters. Maar wat houdt een manager nu over aan zo'n oefening? "Wel, dat mensen erg reageren op je non-verbale communicatie. Dat je vaak meer van mensen gedaan krijgt als je zelf een andere toon aanslaat of als jij je zelf anders voelt. Want waarom krijgt je van de ene alles en van de andere niets gedaan?".

Bron: Belang van Limburg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen