MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Succesvol stekken

2448 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Succesvol stekken


Om wortevorming bij stekken gelijktijdig en uniform te laten verlopen, is een voorbehandeling met het stekpoeder ROOTONE dé aangewezen methode.

clip_image001(21).jpg

ROOTONE is zo samengesteld dat het over een langere termijn telkens kleine hoeveelheden plantenhormonen afgeeft aan de onbewortelde stek. Dit heeft bij een groot aantal plantensoorten een beter resultaat dan het dippen in een vloeistof van plantenhormonen.

Bij het werken met poeder dient er goed op gelet te worden, dit in een dunne laag gelijk-matig over de stekbasis te verdelen. Zoniet zou de stek op sommige plaatsen dichter kunnen bewortelen dan op andere. Men gaat als volgt tewerk: de stekken in het originele potje, elk afzonderlijk, met het onderste deel in het stekpoeder ROOTONE dippen. De diepte van het dippen is bepalend voor de hoogte tot waar men wortelgroei kan verwachten. Over het hele bepoederde stengeloppervlak kunnen zich wortels vormen. Na het indopen van de stekken het teveel aan poeder afschudden door een tikje met de vinger. Hierdoor is de basis van elke stek rondom gelijkmatig van een poederlaagje voorzien. Een zeer eenvoudige toepassing!

Stekpoeder heeft tot doel zo weinig mogelijk uitval van stekken. Maar ook bij vlot bewortelbare plantensoorten heeft een diptoepassing in ROOTONE stekpoeder zijn nut. Immers, hoe minder hij afhankelijk is van zijn beperkte hoeveelheid opgeslagen reservevoedsel. Het gebruik van ROOTONE verzekert dus niet alleen minder uitval, maar zorgt zo ook voor sterke stekken doordat ze minder op hun eigen voedsel zijn aangewezen.

Ook is bekend dat het stekpoeder ROOTONE de opkomst van graszaden en groentezaden bevordert. Dit kan heel eenvoudig door een klein beetje stekpoeder te mengen met de zaden, vooraleer ze uit te zaaien.

Bij moeilijk bewortelende plantensoorten zoals Clematis, Magnolia,… moet men beducht zijn op het voorkomen van de varenrouwmug. Niet het volwassen mugje, maar de larven kunnen immers veel schade toebrengen.

Uit onderzoek blijkt dat de varenrouwmug afkomt op de geur van verwonde stekken. Eens ze beginnen te kweken, gaat het vlug. Immers in de zomer, eigenlijk reeds vanaf 20°C, legt de varenrouwmug continu eitjes op het stekmedium. De uitgekomen larfjes vreten aan de nieuwe worteltjes van het jonge stekje. Bij het opensnijden van de stek, zijn soms heel kleine doorzichtige larfjes met een donker kopje zichtbaar. Ze zijn best zichtbaar met een loep. Een eenvoudige en efficiënte manier om eventuele aanwezige larven vroeg te signaleren is een rauw aardappelschijfje tussen de stekken te leggen. Na een tweetal dagen het rauwe aardappelschijfje omkeren en aandachtig kijken of er zwarte larvenkopjes in het stekmedium zitten (dus niet kijken op het aardappelschijfje maar eronder, in het stekmedium). In dit geval, aangieten met een oplossing van het biologische middel BIO-PYRETREX.  De te gebruiken concentratie is dezelfde als diegene om over planten heen te spuiten. Dit middel doodt de larfjes binnen enkele uren, en laat geen residu na.

Een andere milieuvriendelijke manier is AEROXON GELE LIJMPLAAT. Hiermee kan men de volwassen mugjes signaleren en ze wegvangen. De lijmplaat vlak boven de stekbakjes ophangen. De mugjes worden aangetrokken door de gele kleur, en kleven vast.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen